Ініціатива, синергія, системність – на базі факультету харчових технологій відбулась нарада з планування на березень

1 березня 2024 року
  У перший день весни 2024 року факультет харчових технологій та управління якістю продукції АПК приймав щомісячну нараду з планування.

  За традицією, декан Лариса Баль-Прилипко представила навчальні і наукові здобутки свого підрозділу і його партнерські можливості. А представляти було що. Один з наймолодших факультетів університету, якому всього 15 років, він динамічно розвивається. Приємно було бачити обладнання, придбане за останній час – 2 генератори (хай і придбані для крайньої енергетичної потреби, як у випадку блекауту), Stаrlink і чимало іншого. На нинішній момент вже акредитовані 2 спеціальності і 4 освітні програми. Та і зовні його приміщення виглядають як лялечка, причому всі ремонтні роботи проведено за спонсорські кошти.

  Першою локацією стала кафедра технології м'ясних, рибних та морепродуктів. Тут одних лише навчальних і навчально-наукових лабораторій – 8! Чи не стільки ж може мати якийсь регіональний виш.
  Серед них – лабораторії ресторанних технологій, оздоровчих технологій, навчально-наукові лабораторії сучасних методів аналізу харчових продуктів, оцінки якості продукції та безпеки харчування, перелічує складові своєї кафедри її завідувачка Наталія Голембовська. А ще – лабораторії технічної обробки харчових продуктів, оцінки якості зерна і хлібопродуктів, сенсорного аналізу, а також загальних технологій харових виробництв.

 

 

  І в кожній з них постійно працюють студенти факультету. Так, у останній лабораторії з цього переліку вони опановували приготування страв (технології хліба, ковбасних виробів, перших страв), визначали концентрацію цукру в розчині, досліджували якість пива тощо. А магістри (як науковці-початківці) і аспіранти працювали над науковими роботами з м’ясних і рибних продуктів.
  Дуже модного і затребуваного сьогодні фахівця – нутриціолога готують на кафедрі громадського здоров'я та нутриціології. Вона чи не наймолодша в університеті (створена лише на початку нинішнього начального року). Але її колективу теж є чим похвалитися і що показати. Зокрема мають прекрасну навчально-науково-виробничу лабораторію нутриціології та геноміки людини, до облаштування якої долучилися партнери-роботодавці. Та і приміщення кафедри відремонтовані за їх допомоги.

  Зараз для наукової роботи і навчального процесу маємо обладнання для визначення основного енергетичного обміну в організмі людини, розповідає завідувач лабораторії Дмитро Савчук. Представлені глюкометр, холестонометр, аналізатор сечі і моноферментний аналізатор, монітори ключових параметрів тіла та структури і ваги.

 

 

  Члени ректорату побували також в навчальних лабораторіях кафедри процесів і обладнання переробки продукції АПК: систем автоматичного проектування та «Процесів і обладнання переробки продукції АПК», де студенти працювали над лабораторними роботами з вивчення процесів теплообміну і основних характеристик електромеханічного обладнання харчових виробництв.
  Маємо хороших студентів, зауважили доценти Любов Іллякова і Віктор Сарана, які якраз вели заняття. Приємно працювати з такою мотивованою молоддю.

  Потому перейшли до планування діяльності ректорату на березень.

  Декан Лариса Баль-Прилипко коротко проінформувала про діяльність факультету – чисельність студентів сягнула понад одну тисячу осіб, серед них 146 громадян інших країн. Науково-педагогічний колектив посів друге місце за показниками індивідуального рейтингу. Системно оновлюється матеріально-технічна база, залучаються кошти на наукові дослідження. Єдиною проблемою залишається брак площ і приміщень для розміщення лабораторій, аудиторій тощо.

  Проректор з науково-педагогічної роботи та розвитку Сергій Кваша закцентував на акредитації освітньо-наукових програм, оновлення складу Ради аспірантів, виборах Голови Сенату Студентської організації, флеш-мобі до 210 річниці з Дня народження Великого Кобзаря.

  Проректор з науково-педагогічної роботи, міжнародної діяльності та розвитку Вадим Ткачук зупинився на стані сплати за навчання, оновленні даних для міжнародного рейтингу THE, оголошених закупівлях обладнання та матеріалів для оновлення лабораторної бази.

  Проректор з навчально-науково-виробничих питань та адміністративно-господарської діяльності Валерій Іщенко визначив завдання служб на березень – упорядкування території, висадка дерев та кущів, облаштування пандусів, старт робіт на новому спортивному комплексі, ремонт стояка в гуртожитку №10, монтаж вентиляції в Оздоровчому центрі, впорядкування подвір’я навчального корпусу №1, ремонт кімнат для першокурсників в гуртожитках.

  Начальник навчального відділу Ярослав Рудик анонсував нараду з гарантами щодо підготовки акредитації 60 освітніх програм восени, оновлення рейтингу, моніторинг явки відвідування занять.

  Начальник науково-дослідної частини Володимир Отченашко доповів про хід виконання 34 наукових проекти, участь у Всеукраїнському конкурсі студентських наукових проектів, залучення коштів на дослідження та публікаційну активність.

  Учений секретар Оксана Барановська представила зведений план діяльності на місяць. Засідання ректорату відбудеться 26 березня, вченої ради – 27-го.

 

  Підсумовуючи, ректор Станіслав Ніколаєнко зупинився на спільних завданнях. Сьогодні нам продемонстрували поєднання ініціативи, синергії та системної роботи. Члени ректорату, керівники відділів і служб побачили роботу колективу, який ставить амбітні цілі та досягає їх. Позитивний досвід слід поширювати. Акцентуємо увагу на організації доступності та інклюзивності, забезпечуємо реалізацію проекту «Пандус». Співпрацюємо з бізнесом і роботодавцями. Деканам факультетів та директорам ННІ доручено сформувати пропозиції щодо заміни членів ради, які з різних причин не беруть активної участі в її роботі. Проректору Сергію Кваші – розробити проект положення про забезпечення психічного, ментального здоров’я учасників освітнього процесу.

Пресслужба

 


Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook