3 березня – Всесвітній день дикої природи

3 березня 2024 року
  Люди всюди покладаються на ресурси дикої природи та біорізноманіття, щоб задовольнити свої потреби – від їжі до палива, ліків, житла та одягу. Щоб ми могли насолоджуватися перевагами та красою природи, люди мають працювати над тим, щоб переконатися, що екосистеми можуть процвітати, а види рослин і тварин можуть існувати для майбутніх поколінь. Отже, варто пам’ятати, що без дбайливого ставлення до природи ми можемо втратити не лише велику кількість різноманітних форм дикої фауни та флори, а й ресурси для існування людини!
 
  20 грудня 2013 р. 68 сесія Генеральної Асамблеї Організації Об’єднаних Націй ухвалила проголосити 3 березня Всесвітнім днем дикої природи, з тим щоб підвищити рівень обізнаності в питаннях дикої фауни і флори (A/RES/68/205). Дата збігається з датою прийняття Конвенції про міжнародну торгівлю видами дикої фауни і флори (СІТЕС) в 1973 р., яка відіграє важливу роль в регулюванні міжнародної торгівлі зникаючими видами – dilovamova.com.
  Всесвітній день дикої природи – це можливість відзначити багато прекрасних і різноманітних форм дикої фауни та флори та підвищити обізнаність про численні переваги, які дає людям їхнє збереження. Водночас цей День нагадує нам про нагальну потребу посилити боротьбу зі злочинністю проти дикої природи та за зменшення впливу людини на погіршення економічної, екологічної та соціальної ситуації в світі. Враховуючи ці різноманітні негативні наслідки, «ціль сталого розвитку 15» («ціль 15» стосується збереження життя на суші. Це захист і відновлення наземних екосистем, стале управління лісами, боротьба з опустелюванням, а також зупинка та звернення до деградації землі та зупинка втрати біорізноманіття) зосереджується на припиненні втрати біорізноманіття.
 
«Крижане ложе»: Білий ведмідь дрімає на крижаному ложі, вирізаному в невеликому
айсбергу на крайній півночі, біля норвезького архіпелагу Шпіцберген.
Фото-переможець премії People's Choice Award у конкурсі «Фотограф дикої природи
року – 2023 р.». Автор – британський фотограф-любитель Німа Саріхані
 
  Цьогорічна тема цього Дня – «З’єднання людей і планети: вивчення цифрових інновацій у збереженні дикої природи».
  Всесвітній день дикої природи 2024 (#WWD2024) зосереджується на цифрових інноваціях і наголошує на тому, як технології та послуги цифрового збереження можуть сприяти збереженню дикої природи, сталій і законній торгівлі дикими тваринами та співіснування людини та дикої природи. Тема 2024 р. «З’єднання людей і планети: вивчення цифрових інновацій у збереженні дикої природи» визнає вплив цифрових втручань на екосистеми та спільноти у світі, що стає все більш зв’язаним.
 
Шафран сітчастий в НПП «Бузький Гард». Віктор Поліщук
 
  Ми опинились посеред глобальної цифрової революції, яка руйнує бар’єри для цифрового управління, орієнтованого на людей, і рівних можливостей. «Цифровий розрив» поступово скорочується, завдяки покращеному підключенню та доступу до інтернету зараз охоплено 66 % населення світу. Проте приблизно 2,7 мільярда людей у всьому світі залишаються офлайн. У найменш розвинених країнах і країнах, що не мають виходу до моря, лише в середньому 36 % населення мають доступ до інтернету. Крім того, жінки та молоді люди непропорційно страждають від прогалин у доступі до інтернету та цифрових навичках, що сприяють готовності до роботи.
  У той час як технологічний прогрес значно покращив різні аспекти збереження дикої природи, включаючи дослідження, комунікацію, відстеження та аналіз ДНК, такі проблеми, як нерівний доступ, забруднення навколишнього середовища та нестабільне використання технологій, перешкоджають досягненню універсальної цифрової інклюзії до 2030 р.
  Цього року Секретаріат CITES об’єднався з Програмою розвитку Організації Об’єднаних Націй (ПРООН), WILDLABS, Джексоном Уайльдом і Міжнародним фондом захисту тварин, щоб сприяти цим життєво важливим дискусіям – un.org. 
 
  Українська дика природа неймовірна – ліси і степи, болота і гори, скелі і печери, ріки і моря, і навіть пустеля. Тут збереглися праліси, рідкісні типи оселищ, де проживають виняткові тварини та рослини.
  РФ, вдершись в Україну в 2014 р., поставила під загрозу їхнє існування: деякі національні парки та заповідники були і залишаються зоною бойових дій, пережили чи досі переживають російську окупацію.
  Частина національних парків і заповідників доступна для відвідування. Завдяки щохвилинній мужності українських військових ми можемо бувати в дивовижних місцях, пізнавати своє та перезавантажуватися, щоб далі спільно наближати перемогу України.
  На сайті https://wownature.in.ua/ можна ознайомитися докладно з діяльністю національних парків і заповідників, окрім того разом із працівниками парків та за підтримки Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України, природно-заповідному фонду України та національній онлайн-платформі «ЕкоСистема» було складено 20 туристичних програм, які наразі безпечні та які познайомлять вас із доступною нині заповідною природою України: від порогів Південного Бугу, які ще пам’ятають козацькі човни, до вцілілої давньоруської фортеці в Сколівських Бескидах. Кожна турпрограма – це детальна інструкція для мандрівника: з контактами, локаціями, активностями та навіть рекомендаціями місцевих страв.
  В Україні за догляд за дикою природою відповідає Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України. На його офіційному сайті – https://mepr.gov.ua/ можна ознайомитися з актуальною інформацією про стан довкілля України, долучитися до волонтерських ініціатив.

45 цікавих фактів про диких тварин

 
  1. Леопарди чудово лазять по деревах. Навіть без розбігу вони можуть забратися на гілки, що починаються на 5-метровій висоті, піднімаючись по стовбуру після стрибка.
  2. Африканські риби-тигри – бич місцевих річок. Вони не менш небезпечні, ніж американські піраньї, і вони точно так само можуть за лічені секунди розтерзати жертву.
  3. Кішки нявкають, тільки коли спілкуються з людьми.
  4. Дорослий слон за добу може випити майже сотню літрів води.
  5. Риби живуть навіть в холодних морях біля берегів Антарктиди. У деяких з них нормальна температура крові не перевищує +1,5 градусів, але кров не замерзає завдяки наявності в ній особливих речовин.
  6. Леви володіють найменшим серцем по відношенню до розмірів тіла серед усіх, що живуть на нашій планеті, диких тварин, які є хижаками.
  7. У момент нападу на жертву акули закривають очі, щоб жертва, яка пручається, не могла їх пошкодити.
  8. Для виробництва 1 грама меду середньостатистичній бджолі доводиться відвідати близько 2 тисяч квіток.
  9. Кішки, як відомо, терпіти не можуть купатися. Виняток з усіх диких тварин сімейства котячих складають тигри, яким водні процедури дуже навіть до вподоби.
  10. Протизаплідні препарати, розроблені для людей, діють і на деяких людиноподібних мавп, зокрема, на горил.
  11. Усі великі кішки полюють поодинці. Всі, крім левів – вони заганяють здобич усім прайдом.
  12. З усіх диких тварин щури довше за інших можуть існувати без води. Навіть довше, ніж верблюди.
  13. Мозок щодо розмірів тіла у мурах більший, ніж у будь-яких інших живих істот на нашій планеті.
  14. У дивовижної пташки колібрі серце в польоті б'ється до 1000-1200 раз в хвилину, а літають вони протягом практично всього життя, відпочиваючи дуже рідко.
  15. Мурахоїди насправді мурах майже не їдять, віддаючи перевагу над ними термітів. А терміти – родичі тарганів, незважаючи на зовнішню схожість з мурахами.
  16. Деякі дикі тварини здатні здивувати людину. Так, жирафи можуть бігати швидше, ніж коні, розвиваючи швидкість до 50 км/год.
  17. Щорічно бджоли вбивають більше людей, ніж отруйні змії.
  18. У восьминогів квадратні зіниці. А у кіз – прямокутні.
  19. Кити, найбільші дикі тварини на Землі, як відомо, відрізняються величезними розмірами. І їх величезне серце робить в середньому всього 9 ударів у хвилину.
  20. З усіх ссавців кажани є єдиними, здатними літати.
  21. Найнебезпечнішою дикою твариною нерідко називають тигра. Цей звір хитрий, хитріший від інших великих кішок. Він навіть може прикинутися наляканим і покірним, щоб потім раптово атакувати дресирувальника, який втратив пильність.
  22. Кити можуть затримувати дихання на термін до двох годин, занурюючись під воду.
  23. У ведмедів і тигрів кігті можуть досягати 10-11 см в довжину.
  24. З'являючись на світ з материнського лона, новонароджені жирафи падають на землю з висоти в 1,5 метра.
  25. Найсильнішою дикою твариною з числа ссавців є горила. Доросла особина може піднімати вагу, яка в 10 разів перевищує її власну.
  26. У дельфінів одне око під час сну завжди відкрите.
  27. Невеличкі птахи колібрі за день поїдають таку кількість їжі, яка в півтора-два рази перевищує їх власну масу.
  28. Близько тридцяти видів диких тварин, що мешкають на Землі, належать до сімейства котячих.
  29. Рекордсменом за кількістю зубів є звичайний равлик. У нього їх близько 25 тисяч.
  30. Шкіра у тигрів така ж смугаста, як і зовнішній покрив, просто цього не видно крізь шерсть.
  31. Така відносно невелика дика тварина, як вовк, може за раз з'їсти до 10 кг м'яса, якщо він голодний.
  32. У бегемотів піт червоного кольору завдяки вмісту в ньому особливих елементів, які перетворюють цей самий піт на справжнісінький сонцезахисний крем.
  33. Рекордсменами за розмахом крил серед усіх птахів є два їх види – андський кондор і мандрівний альбатрос. У них обох розмах крил може перевищувати 3,5 метра.
  34. У вовків очі завжди жовті, але жовтіють вони тільки у віці 7-9 місяців, а до цього моменту вони у них блакитні.
  35. Найшвидшим у світі диким звіром є гепард, здатний бігати зі швидкістю до 113 км/год. А найшвидша птах – страус, який може розігнатися до 70 км/год.
  36. Хамелеони, полюючи, можуть «вистрілювати» своїм еластичним язиком на відстань, що перевищує довжину їх тіла в 20 разів.
  37. З усіх диких тварин сімейства котячих гепард є єдиним, хто не вміє ховати кігті.
  38. У світі налічується близько 70 тисяч видів павуків.
  39. Найбільшою новонародженою дикою твариною є дитинча кита. Потомство цих велетнів має масу близько 3 тонн.
  40. Серед усіх диких тварин більше за всіх сплять лінивці. Але від них не сильно відстають і тхори – якщо у них достатньо їжі, вони сплять у п'ять разів більше часу, ніж не сплять.
  41. Електричні скати і електричні вугри здатні паралізувати, а то і відразу вбити навіть людину. Для цього їм достатньо всього одного удару струмом.
  42. На нашій планеті існує приблизно в 100 разів менше тварин, ніж існувало раніше, за всю відому нам історію.
  43. Крокодили є одними з найдавніших диких тварин. Їхні предки були сусідами на Землі ще з динозаврами.
  44. Жираф є єдиним ссавцем, у якого язик синій, а не червоний.
  45. Одним із найбільш дивних диких тварин є качконіс. Після відкриття цієї істоти вчені кілька десятиліть сперечалися, до кого його взагалі віднести – до птахів, ссавців або рептилій. Зупинилися на ссавці – faktypro.com.ua.
 

Пам’ятаймо – наше рішення сьогодні має великий вплив на наше завтра.

Бережімо природу, адже це колиска життя!

 
 
Марія Поливач,

директор музею історії НУБіП України 

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook