У Рівненському фаховому коледжі відкрито меморіальну дошку на вшанування пам’яті Ярослава Петровича Корсуна з нагоди його 80-річчя

15 березня 2024 року

 «Єдине, що від нас залежить, - 
Принаймні вік прожити, як належить»
(Л. Костенко)

 
14 березня 2024 року відбулась церемонія урочистого відкриття меморіальної дошки на вшанування пам’яті Ярослава Петровича Корсуна та з нагоди його 80-річчя.
 
Ярослав Петрович народився 10 березня 1944 року на Радивилівщині. Вищу освіту здобув у Рівненському державному педагогічному інституті та Українській сільськогосподарській академії (нині НУБіП України). Закінчив навчання в аспірантурі МАУП. Трудову діяльність розпочав у 1960 році вчителем математики і праці. З 1966 року – викладач фізики і загально-технічних дисциплін Мирогощанського радгоспу-технікуму, з 1980 року – завідувач відділення Рівненського автотранспортного технікуму. З 1986 року обіймав посаду у Рівненському радгоспі-технікумі заступника директора з навчальної роботи, з 1997 року і до 2023 року – директор коледжу. Депутат Рівненської міської ради трьох скликань.
 
Меморіальна дошка встановлена на фасаді Відокремленого структурного підрозділу «Рівненський фаховий коледж НУБіП України», багаторічним очільником якого був Ярослав Петрович Корсун – педагог, новатор, мудрий керівник. Своєю подвижницькою діяльністю він заслужив на добру пам’ять теперішнього і майбутнього поколінь.
 
 
Ця подія відбулась з ініціативи керівництва Коледжу, колег та вихованців, усіх тих, для кого Ярослав Петрович був учителем, дорогим другом, порадником та взірцем у житті. 
 
 
 
Відкриття меморіальної дошки відбулось за участі Олександра Санченка, начальника відділу регіонального розвитку, координації діяльності ВСП, дистанційної освіти та заочного навчання НУБіП України, Леонтія Самчука, члена наглядової ради коледжу, громадського діяча, заслуженого енергетика України та Ростислава Сабадишина, ректора Рівненської медичної академії.
 
Із вступним словом до присутніх звернувся директор коледжу, доктор економічних наук Василь Царук. «Мені пощастило працювати з цією видатною особистістю, управлінцем, педагогом. Ярослав Петрович був не просто вчителем, він був другом і наставником. Кажуть, якщо людина народжується, то в небі загоряється зірка. Зірка Ярослава Петровича горіла дуже яскраво і вона своїм світлом вказує шлях, яким повинні рухатися ми. Рішення, які він приймав, були стратегічно важливими для розвитку нашого Коледжу: розширення матеріально-технічної бази, потужний викладацький склад, чисельний студентський колектив, відкриття нових спеціальностей, які дійсно потрібні на ринку праці. Ярослав Петрович був фанатом своєї справи. Він жив роботою, результат якої ми зараз бачимо. Одне з найважливіших рішень Ярослава Петровича – це входження нашого Коледжу в 2016 році в структуру Національного університету біоресурсів і природокористування України, що надало додатковий імпульс для розвитку навчального закладу в системі освіти України і кожного з нас. Фундамент, який заклав Ярослав Петрович, міцно стоїть, і наше завдання –  продовжувати роботу, яку він розпочав», – сказав Василь Юрійович. 
 
 
Чимало труднощів і випробувань випало на долю Ярослава Петровича. Долати ці перешкоди йому допомагала надійна і вірна супутниця, дружина Світлана Володимирівна. Пані Світлана подякувала колективу за теплі слова, за підтримку та поділилася спогадами про нього. «Робота чоловіка була також частиною мого життя, але він ніколи не дозволяв впливати на свої рішення», – зазначила Світлана Володимирівна. 
 
Щиру подяку дружина Ярослава Петровича висловила колективу і керівництву Університету, і особисто – Станіславу Миколайовичу, який завжди підтримував, розумів Ярослава Петровича і допомагав втілювати в життя його плани.
 
 
До учасників заходу звернувся начальник відділу НУБіП України Олександр Санченко зі словами: «Сьогодні маємо честь бути на відкритті увіковіченої в граніті пам’яті про нашого славного Ярослава Петровича – мудрого керівника, який вивів заклад освіти на високий європейський рівень. На сьогоднішній день Рівненський фаховий коледж являється флагманом серед усіх відокремлених підрозділів Університету. Саме у 2016 році, відчуваючи, що потрібно працювати з потужними закладами, ви ввійшли в структуру Університету. Ректор Університету Станіслав Миколайович завжди підтримує, завжди з гордістю і радістю говорить про те, що наш Рівненський фаховий коледж один з найкращих. Тому бажаю довгих років роботи, процвітання Коледжу, відкриття нових спеціальностей. Будемо радувати нашого шановного Ярослава Петровича! Ми завжди пам’ятаємо про нього!».
 
 
У Ярослава Петровича було багато друзів, знайомих, товаришів. Одним із самих близьких і надійних до самих останніх хвилин його життя був і залишається Леонтій Самчук, член наглядової ради коледжу. Леонтій Григорович зауважив наступне: «Ярослав Петрович був світлою людиною, саме світлою. Він багато зробив для Коледжу, для його становлення, розвитку і процвітання. Він був дуже мудрий». Поділився спогадами про те, як Ярослав Петрович наважувався на рішення щодо вступу в структуру НУБіП України, як зважував всі ризики, адже це колосальна відповідальність за весь колектив. Та побажав педагогічним працівникам Коледжу, студентам продовжувати справу Ярослава Петровича.
 
 
 
Теплі і дружні стосунки були у Ярослава Петровича з керівництвом Рівненської медичної академії, тому дуже приємно, що на відкриття завітав її ректор, доктор медичних наук Ростислав Сабадишин. «Це людина пряма, людина горда, людина сміла, людина, яка завжди казала правду. Це видатна людина. Він прожив гідне життя!»,– головна теза виступу ректора Медичної академії про Ярослава Петровича.
 
 
Право урочисто відкрити меморіальну дошку було надано його дружині Світлані Володимирівні та найкращому другові Леонтію Самчуку
 
Святі отці провели обряд освячення меморіальної дошки.
 
 
 
На завершення усі присутні вшанували пам’ять Ярослава Петровича хвилиною мовчання та поклали квіти.
 
До 80-річчя з дня народження Ярослава Петровича Корсуна в музеї Коледжу було створено новий стенд про його подвижницьку діяльність, а також розміщені його чисельні державні та церковні нагороди. 
 
 
 
 
Любов Протасевич
 
Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook