Факультет землевпорядкування НУБіП України учасник «Геофоруму-2024»: погляд академічної спільноти, роботодавців та здобувачів

15 квітня 2024 року
  Протягом 10-12 квітня 2024 року тривала XXVIІ Міжнародна науково-технічна конференція «Геофорум–2024», організатором якої традиційно виступає Західне геодезичне товариство Українського товариства геодезії і картографії.

  Приємно, що цього разу у роботі конференції від Національного університету біоресурсів і природокористування України брали участь декан факультету землевпорядкування Тарас Євсюков, завідувач кафедри землевпорядного проектування Андрій Мартин, голова ради роботодавців факультету Анатолій Полтавець, а також здобувачі та аспіранти. Серед учасників конференції були фахові спеціалісти й академічна спільнота з України, Латвії, Польщі, Німеччини, як цивільного, так і військового напряму.

  Геофорум залишається однією із найважливіших подій для спільноти геодезистів та виступає платформою з обміну знаннями й ідеями, просування сучасних технологічних рішень у сфері геодезії, геоінформатики, кадастру та ін. Важливо, що подібні масштабні заходи, вчергове підтверджують, що сфера працює і впевнено розвивається, в умовах воєнного стану.
  Цього року організатори забезпечили три інформаційно-насичені дні з надзвичайно обширною тематикою, яка стосувалася: освіти в геодезії, картографії, землеустрої; розвитку топографо-геодезичної і картографічної діяльності в Україні; використання БПЛА у галузях економіки та оборони країни; геодезичне і землевпорядне забезпечення країни в період військового часу та відновлення; особливостей функціонування в Україні мережі активних референцних GNSS-станцій; технологій лазерного сканування та безпілотного аерознімання; сучасного геодезичного забезпечення АЕС, ГЕС, аеродромних комплексів, мостів, тунелів, автодоріг, геодезичний моніторинг у будівництві; військових навігаційних і ГІС-технологій; вдосконалення Національної інфраструктури геопросторових даних; діяльності громадських галузевих товариств і організацій та низки інших.

  У рамках форуму відбулися пленарні засідання, стендові доповіді, презентації фахових організацій і фірм, а також виставка приладів, технологій, програмних продуктів, фахової і навчальної літератури тощо. Учасники форуму долучалися до роботи секцій за напрямами «Геодезія, геодинаміка, приладобудування, інженерна геодезія, геодезичний моніторинг у будівництві», «Фотограмметрія, картографія, ГІС, технології з БПЛА», «Кадастр, землеустрій, оцінка нерухомості», «Військові геодезичні та GIS-технології». Під час роботи конференції, професор Андрій Мартин, у своєму виступі, детально представив моделювання показників масової оцінки земель в Україні і розглянув ймовірні напрями реалізації пілотного проекту. Тема доповіді голови ради роботодавців факультету землевпорядкування, очільника Всеукраїнської громадської організації «Асоціація фахівців землеустрою України» Анатолія Полтавця стосувалася доступу до професії інженера-землевпорядника та інженера-геодезиста та шляхів передачі регуляторних повноважень від держави до саморегулівних організацій. Декан факультету землевпорядкування, професор Тарас Євсюков присвятив свій виступ питанню модернізації державного контролю (нагляду) за використанням та охороною земель, зокрема перспективам використання інформаційних продуктів дистанційного зондування Землі.

  У рамках конференції та виставки відбулися десятки робочих зустрічей. Приємно відзначити, що допомагали організовувати й проводити виставку геодезичних приладів і обладнання від представників провідних компаній. відзначити і здобувачів старших курсів факультету, які теж долучились, але вже у ролі представників цих компаній, оскільки вони вдало поєднують як навчання так і роботу за спеціальністю, серед них – Микита Кожемяко, Дмитро Матвійчук, Георгій Юрченко, магістри – Катерина Михалик та Ілля Ілляшов, аспірант – Олексій Куценко.

 

  Під час форуму учасники обговорювали й особливості підготовки фахівців з геодезії та землеустрою, досвід співпраці з міжнародними партнерами.

Довідково.
Міжнародна конференція «Геофорум» є одним із найбільших геодезичних форумів в Україні, що об’єднує фахівців геодезії, картографії та кадастру. Вона є широковідомою за кордоном, у різні роки її відвідали представники понад 30 країн світу.

 

Людмила Гунько,
доцент кафедри землевпорядного проектування

 


Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook