Мукачівський фаховий коледж НУБіП України: «Стежками Карпатської України: відкриття і пам'ять»

15 квітня 2024 року
  У сучасному світі, де історія переплітається з технологічними досягненнями, педагоги постійно шукають нові форми навчання, щоб збагатити знання, досвід студентів, а також підвищити ефективність навчального процесу. Одним із найцікавіших підходів стають бінарні заняття-екскурсії, що об'єднують різні предмети та події в одну цікаву подорож.

  11 квітня 2024 року студенти груп ВМ-14 та ВМ-15 ветеринарного відділення, що вивчають дисципліни "Історія України", "Захист України" та "Інформатику", відправилися у захопливу подорож "Стежками Карпатської України: відкриття і пам’ять", приурочену до двох значних подій: 85-річчя проголошення Карпатської України та 150-річчя від дня народження видатного політичного діяча Августина Волошина.
  Попередньо на заняттях інформатики студенти використовували засоби інформаційних технологій для дослідження та аналізу історичних фактів Карпатської України. Це дозволило їм створити віртуальну подорож у минуле, вивчаючи важливі події та особистості, що змінювали історію нашого регіону. Використання інформаційних технологій дало можливість глибоко проаналізувати історичні дані та сприяло більш повному розумінню контексту подій, пов'язаних з Карпатською Україною.

  Маршрут екскурсії пролягав через найвидатніші місця Закарпаття, протягом якої студенти дізнавалися про політичну ситуацію в Європі та на Закарпатті у 1939 році, зокрема про події, пов'язані з Карпатською Україною в 1938-1939 роках.
   Особливим місцем маршруту було село Келечин, де студенти мали можливість побувати на місці де стояла хата, в якій народився і виріс Августин Волошин. Це село зайняло важливе місце в історії, давши Україні двох видатних особистостей: самого Волошина та Йосипа Терелю, відомого борця за права греко-католицької церкви. Студенти занурювалися в біографію Волошина, вивчаючи його роль як політичного, громадського діяча, педагога та священника.

  Екскурсія також ознайомила студентів із історією місцевої церкви, спорудження якої почалося ще за життя Івана Волошина, батька Августина. Це єдина в окрузі церква зроблена з каменю, збудована словацькими майстрами та освічена у 1895 році. Церква в Келечині стала символом та пам'ятником культури та віри в цих місцях.
  Однак екскурсія не обійшлася без відзначення інших героїв – наприклад, поручика «Карпатської Січі», члена генерального військового штабу ОНОКС (Організація Народної Оборони Карпатська Січ) Федора Тацинця, (псевдо «Крот»), який із своїм загоном прикривав відхід основних сил січовиків із Хуста і мужньо відбивав напад передових загонів мадярських окупантів. 30 березня 1939 року був розстріляний мадярами у лісі біля села Сойми, за свою віру та боротьбу за Україну.

  Під час екскурсії студенти зупинилися біля джерела з мінеральною водою, яка має унікальні властивості. Ця вода виводить із організму людини радіонукліди, підвищує рівень гемоглобіну та має інші корисні властивості, що сприяють здоров'ю.

  Важливим етапом подорожі було відвідання Хустської спеціалізованої школи І-ІІІ ступенів №1 імені А. Волошина. Це місце, де було проголошено Карпатську Україну, а саме – у приміщенні спортивної зали школи. За сприяння директора школи Липчея Олександра Юрійовича студенти відвідали музей А. Волошина та Карпатської України, де зустрілися з Олексик Оленою Юріївною, засновником та активним працівником музею, яка ознайомила присутніх у яких політичних умовах було скликано Сейм та проголошено незалежну державу – Карпатську Україну, які доленосні рішення були прийняті у цій залі.

  Зупинка біля меморіального парку «Красне поле» – ще одна важлива локація екскурсії, оскільки саме тут відбулася головна битва між захисниками Карпатської України та регулярною армією мадярських окупантів. У цих боях взяв участь і відомий пізніше керівник ОУН УПА Роман Шухевич. Бій на Красному полі, що став справжнім подвигом українських захисників, відбувся 15 березня 1939 року. Проти 20 тис. угорського регулярного війська, яке мало на озброєнні танки, гармати, літаки, виступили тисяча добровольців-січовиків Карпатської України. На Красному полі загинуло 230 захисників Карпатської України, поранених мадярські солдати просто кололи штиками, розпорювали животи, розбивали прикладами гвинтівок голови… Бій на Красному полі історики порівнюють як повторення подвигу Героїв Крут.

 

  Загальні втрати оборонців Карпатської України становили більше 1500 вбитими, пораненими, полоненими. Станом на 18 березня Карпатська Україна була повністю окупована угорськими військами.

 

  Йосип Тереля, інша визначна постать національної історії, боровся за права вірників, за що відсидів 23 роки у радянських тюрмах, 9 разів втікав із тюрем і таборів, а у 1988 році його було позбавлено громадянства СРСР і депортовано до Канади. Його життя та боротьбу за віру вивчали не лише в Україні, а й у багатьох інших країнах, англомовна біографія Терелі вийшла накладом у 2 мільйони примірників.
  Бінарне заняття-екскурсія «Стежками Карпатської України: відкриття і пам'ять» виявилася не лише цікавим, але й унікальним досвідом, який поєднав в собі історію, культуру та навчання з двох різних предметів, поглибивши знання студентів та розширивши їх світогляд, сприяла розвитку критичного мислення, комунікативних навичок та співпраці серед студентів, роблячи навчання більш цікавим і змістовним.

Іван ЩУР,
викладач дисципліни «Захист Вітчизни»,
куратор групи ВМ-14

Наталія КРИЖАНІВСЬКА,
викладач дисципліни «Інформатика»,
куратор групи ВМ-15


Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook