Рівненський фаховий коледж: педагог, новатор, патріот – до 80-річчя Ярослава Корсуна

23 квітня 2024 року
  За задумом Творця, кожна людина приходить у цей світ для виконання певної місії. Одна із них – запалити факел і вести людей за собою. Лідерство – це, в першу чергу, відповідальність – відповідальність перед людьми, перед суспільством, перед власною совістю. Таким беззаперечним лідером колективу ВСП «РФК НУБіП України» впродовж 26 років був Ярослав Петрович Корсун. Через все своє життя він впевнено ніс факел, який був дороговказом до Розумного, Доброго, Вічного. Своїми щоденними вчинками, помислами, діями він підтверджував право бути справжнім Лідером.
  Свою педагогічну діяльність Ярослав Петрович розпочав відразу після закінчення Рівненського державного педагогічного інституту: з 1960 року – вчитель математики і праці в рідній школі, з 1966 року – викладач фізики і загально-технічних дисциплін Мирогощанського радгоспу-технікуму, з 1980 року – завідувач відділення Рівненського автотранспортного технікуму. У 1986 році обійняв посаду заступника директора з навчальної роботи у Рівненському радгоспі-технікумі, з 1997 року і до 2023 року – директор коледжу.
  На основі аналізу сучасних тенденцій на ринку праці, як мудрий стратег, Ярослав Петрович ініціював відкриття в навчальному закладі нових спеціальностей: «Правознавство», «Землевпорядкування», «Організація заготівель і товарознавство сільськогосподарської продукції», «Фінанси», «Програмування для ЕОТ і АС», «Опорядження будівель і споруд та будівельний дизайн», «Менеджмент», «Кібербезпека», розпочато підготовку фахівців за освітнім ступенем «Бакалавр» за спеціальностями: «Облік і оподаткування», «Геодезія та землеустрій», «Інженерія програмного забезпечення», «Будівництво та цивільна інженерія».
  Підготовка конкурентоспроможного фахівця вимагала модернізації навчально-матеріальної бази. В навчальному корпусі і в аудиторіях були проведені сучасні ремонти, значно розширено можливості щодо використання в освітньому процесі комп’ютерної техніки, мультимедійних технологій, відкрито Навчально-практичний центр із землевпорядкування, Навчальну юридичну консультацію, Бібліотечно-інформаційний центр, Видавничий центр. Під керівництвом Ярослава Петровича коледж став одним із найпрестижніших навчальних закладів фахової передвищої освіти не лише Рівненщини, а й усієї України. Підтвердженням високого іміджу навчального закладу стали успішні вступні кампанії, зростання контингенту здобувачів освіти, високі нагороди міжнародних форумів «Інноватика в сучасній освіті» та «Сучасні заклади освіти».
  Якісно новий етап в історії навчального закладу розпочався у 2016 році, коли трудовий колектив коледжу підтримав пропозицію свого лідера щодо входження у структуру Національного університету біоресурсів і природокористування України. Коледж отримав можливість використовувати потужну матеріальну і наукову базу університету, випускники – продовжувати навчання у базовому університеті за скороченими програмами. На базі коледжу відкрито Міжкафедральну навчальну лабораторію НУБіП України, де здійснюється підготовка фахівців за освітнім ступенем «Бакалавр» за спеціальностями: «Облік і оподаткування»; «Фінанси, банківська справа, страхування та фінансовий ринок»; «Право»; «Інженерія програмного забезпечення»; «Будівництво та цивільна інженерія»; «Геодезія та землеустрій» та освітнім ступенем «Магістр».
  Ярослав Корсун згуртував високопрофесійний педагогічний колектив. Серед понад сотні педагогічних і науково-педагогічних працівників, які забезпечують високу якість освітніх послуг, що надаються у коледжі, три заслужених педагогічних працівники НУБіП України, два заслужених працівники НУБіП України, шість відмінників освіти України, п’ять відмінників аграрної освіти та науки України. До освітнього процесу залучено 30 науковців: докторів наук і професорів – п’ять осіб, кандидатів наук, які мають вчене звання доцент – сім осіб, кандидатів наук – 18 осіб. 55 викладачів мають педагогічне звання «викладач-методист», 26 викладачі вищої кваліфікаційної категорії.
  Впродовж усієї багаторічної педагогічної діяльності Ярослав Петрович дотримувався принципу, що головною дійовою особою в навчальному закладі є студент. Він розумів, що навчальний заклад – це не лише місце, де молоді люди здобувають певний фах, а й формуються як особистості, самореалізовуються, розкривають свої таланти та здібності. У коледжі створено умови для всебічного розвитку студентів – відкрито спортивний комплекс з футбольним полем зі штучним покриттям, діють гуртки художньої самодіяльності та спортивні секції, в гуртожитках проведено ремонти і всі іногородні студенти мають можливість проживати в комфортабельних умовах, проводяться різнопланові конкурси, спортивні змагання, концерти, організовуються туристичні поїздки до історичних місць України.
  Подвижницька діяльність Ярослава Петровича відзначена багатьма державними відзнаками та нагородами: заслужений працівник освіти України, відмінник освіти України, відмінник аграрної освіти і науки України І ступеня, трудова відзнака Міністерства аграрної політики України «Знак пошани», нагрудні знаки Міністерства освіти і науки України «Петро Могила» та «Василь Сухомлинський», медаль «Трудова слава» Міжнародної Академії рейтингових технологій «Золота Фортуна», почесний знак НМЦ «Агроосвіта» «За впровадження інновацій в освіті», орден Православної Церкви України Преподобного Нестора Літописця, медаль Православної Церкви України «За жертовність і любов до України», Грамота Президента України, Почесна грамота Кабінету Міністрів України, Почесна грамота НУБіП України, Почесні грамоти Рівненської обласної державної адміністрації та Рівненської обласної ради. За вагомі здобутки на освітянській ниві Ярослав Петрович неодноразово отримував престижні нагороди Міжнародної Асамблеї ділових кіл України: почесне звання «Кращий керівник року» (2016 рік); почесне звання «Лицар Вітчизни», орден «Золотий хрест честі і звитяги «Лицар Вітчизни», почесна іменна зброя – лицарська шабля (2017 рік); «Орден Честі», іменний диплом національної поваги та гідності «Великі українці» (2019 рік); орден «За громадянську доблесть», іменний кортик національної гідності «За громадянську доблесть» (2020 рік); орден «Лідер ХХІ століття», іменний лицарський меч (2021 рік); орден Івана Мазепи, почесна іменна зброя – гетьманська булава (2021 рік).

  Життєвий шлях Корсуна Ярослава Петровича є взірцем професіоналізму, відданості своїй справі, відповідальності перед Людьми та Богом. Його мудрі настанови, великі задуми, життєві принципи і сьогодні є дороговказом для колективу ВСП «РФК НУБіП України».

 
Василь Царук,
директор ВСП «РФК НУБіП України»,

доктор економічних наук, доцент 

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook