Вчена рада: поєднання освітнього і дослідницького процесів у підвищенні ефективності підготовки фахівців-землевпорядників та застосування технологій нейромереж в кібербезпеці

24 квітня 2024 року
  24 квітня 2024 року під головуванням Станіслава Ніколаєнка відбулося засідання вченої ради. Перед початком розгляду питань порядку денного очільник університету вручив нагороди та відзнаки нашим колегам. Почесну грамоту Міністерства освіти і науки України та грамоту Національної академії правничих наук України вручено завідувачу кафедри аграрного, земельного та екологічного права Володимиру Єрмоленку, Грамоту Міносвіти – професору Сергію Голопурі, Подяку Міносвіти – доценту Світлані Ковальовій.

  Ректор Станіслав Ніколаєнко доповів про діяльність колективу протягом квітня. Двічі очільник університету брав участь в засіданнях Комітету з питань освіти, науки та інновацій Верховної Ради України, зустрічався з керівництвом Міністерства освіти і науки України, де озвучував позиції колективу щодо актуальних питань реформування вищої освіти. Ключові тези викладені в статті ректора, яка опублікована у Віснику Національної академії педагогічних наук України та офіційному сайті університету. Протягом квітня відбулися Дні відкритих дверей для випускників шкіл та коледжів. В Ужгороді прийшла зустріч з керівниками трьох австрійських університетів, зокрема з Віденським BOKU, який близький за профілем до НУБіП. Домовлено про співпрацю, а в червні делегація університету відвідає Австрію для закріплення домовленостей у відповідних угодах. Завершено проведення постакредаційного моніторингу. Проведено проміжну атестацію здобувачів вищої освіти, реалізовувалася наукова, міжнародна, виховна, спортивна діяльність. Навчально-дослідні господарства активно проводять весняні польові роботи. Боярська лісова дослідна станція провела висадку саджанців, проводить наукові дослідження, приймає на практику студентів.

  Наукову доповідь за темою «Нейромережеві моделі оцінювання параметрів безпеки інформаційних систем» представив професор кафедри комп'ютерних систем, мереж та кібербезпеки Валерій Лахно. Він закцентував на прикладах кібератак, які, зокрема проводить російський агресор протягом останніх десяти років. Для їхнього відбиття застосовуються програмні засоби, які дозволяють детермінувати, класифікувати, запобігти атакам. Серед них частина використовує нейромережеві технології, на жаль, не існує універсальної, яка б відбивала будь-яку кібератаку. Запропоновані розробки колективом кафедри знайшли своє відображення у наукових публікаціях, інтегровані в освітній процес для магістрів, стали темою досліджень аспірантів факультету. Дискусію щодо захисту інформації продовжили професор Іван Ковальчук, проректор з науково-педагогічної роботи та розвитку Сергій Кваша, директор ННІ енергетики, автоматики та енергозбереження Віктор Каплун.

 

  Про роботу колективу факультету землевпорядкування щодо підвищення якості підготовки фахівців шляхом поєднання освітнього і дослідницького процесів доповів декан Тарас Євсюков. Він зазначив, що за останнє десятиріччя колективу вдалося сформувати потужний та професійний професорсько-викладацький склад: 3 члени-кореспонденти НААН України, один заслужений діяч науки і техніки України, 12 докторів наук і професорів, 25 кандидатів наук, доцентів. Важливим є те, що факультет став визнаним інтелектуальним центром землевпорядної галузі. Значна частина земельного законодавства останніх років, нормативно-правові акти із землеустрою, оцінки земель, земельного кадастру, просторового планування, інфраструктури геопросторових даних розроблена на факультеті землевпорядкування НУБіП України. Викладачів знають і поважають у виконавчій владі, парламенті, фахових громадських організаціях, проектах міжнародної технічної допомоги. Цей передовий досвід знаходить відображення в наших освітніх програмах, на які потім рівняються й інші заклади вищої освіти.

 

  Колективом багато зроблено для популяризації землеустрою у медіа-просторі, а університет став затишною домівкою для подій, які проводяться професійними організаціями землевпорядників та геодезистів.
  Щосеместрово на факультеті проводяться опитування здобувачів освіти, до освітнього процесу залучені гостьові лектори не тільки з України, а й європейських вишів. Факультет приділяє особливу увагу якості навчального процесу, оновленню його змісту із урахуванням результатів дослідницької діяльності і земельного законодавства, цифровізації і забезпечення електронними навчальними курсами. До наукових досліджень залучено 68 студентів, 23 аспіранти, 1 докторант і 4 пошукувачі. Функціонують наукові гуртки, наукові школи «Економіки природокористування та охорони навколишнього середовища» й «Екологічної та інженерної геоморфології, конструктивної географії та картографії». Науковці факультету виконували дослідження з 6 науково-дослідних тем, у тому числі 5 держбюджетних та 1 базового фінансування на загальну суму 4,6 млн. грн. За рахунок виконання НДР придбано програмне забезпечення, геодезичні прилади та обладнання на суму понад 1,5 млн. грн, за рахунок бізнесу – понад 2 млн. грн. Це GNSS приймачі, акумулятори і комлектуючі до тахеометрів, тригера з центрирами, далекомірне обладнання, спеціальне програмне забезпечення Digitals та Pix4Dmapper. Все воно використовується в освітньому процесі. На факультеті створена та успішно функціонує платформа неформальної освіти, співпраці з бізнесом і Радою роботодавців, налагоджено співробітництво із Представництвом Європейської комісії в Україні, проектом USAID АГРО, регіональним офісом Всесвітньої продовольчою організації ООН, представництвом Світового Банку в Україні, проектом Німецько-український агрополітичний діалог. Результатом співпраці є регулярні гостьові лекції, навчальні й наукові стажування, круглі столи і семінари, присвячені актуальним питанням земельної політики для студентів. Поряд із позитивними досягненнями є і проблемні місця, на ліквідацію яких спрямоване рішення вченої ради.

 

  У співдоповіді виступила проректор з науково-педагогічної роботи Оксана Тонха, яка відмітила належну реалізацію програму розвитку факультету, стратегічну програму розвитку університету «Голосіївська ініціатива - 2025». Комісія взяла участь у проведенні практичних, лабораторних занять, її члени відвідали лекції доцентів та професорів. Озвучені побажання щодо актуалізації тематик наукових досліджень, зокрема врахування воєнного стану. Начальник науково-дослідної частини Володимир Отченашко звернув увагу на необхідність посилити госпрозрахункову діяльність науковців факультету для виконання формульних показників.

 

  Вчена рада з метою підвищення якості освітнього процесу прийняла рішення вжити невідкладних заходів щодо відкриття нових спеціальностей, продовжувати роботу із вдосконалення освітнього процесу, використовуючи новітні психолого-педагогічні методи, технології, геодезичні прилади й обладнання, спеціалізоване програмне забезпечення та залучаючи роботодавців і бізнес, забезпечувати контроль за якістю освітнього процесу на факультеті, дотриманням вимог стандартів вищої освіти за спеціальністю 193 «Геодезія та землеустрій» і рекомендацій роботодавців при формуванні та реалізації ocвiтнix програм, залучати до навчально-виховного процесу студентське самоврядування, дбати про збереження життя та здоров’я учасників освітнього процесу, неухильно дотримуватися правил поведінки в умовах воєнного стану в Україні у навчальному корпусі № 6, студентському гуртожитку № 4, базах практичного навчання, сконцентрувати зусилля НПП факультету землевпорядкування на постійному оновленні та актуалізації навчально-методичного забезпечення дисциплін за спеціальністю 193 «Геодезія та землеустрій», у тому числі ЕНК, підручників, навчальних посібників та методичних настанов тощо. Також сформувала ряд рекомендацій. Прийняте рішення буде обговорене на засіданні вченої ради факультету землевпорядкування, де буде представлений детальний план поліпшення якості підготовки фахівців.

 

 

 

  Рекомендації навчально-методичної ради представила проректор з науково-педагогічної роботи Оксана Тонха. Зокрема, схвалені освітні програми для проходження акредитації, рекомендовано до друку навчально-методичну літературу.

  Начальник науково-дослідної частини Володимир Отченашко озвучив рекомендації наукової координаційної ради щодо оновлення складів редакцій наукових видань університету.

 

 

  Вчена рада таємним голосуванням обрала завідувачів кафедрами та професорів на заміщення вакантних посад, а також присвоїла вчені звання професорів та доцентів колегам.

 

 

 

Пресслужба
 

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook