Триває серія гостьових лекцій для майбутніх менеджерів-освітян!

1 травня 2024 року
  26 квітня 2024 року на кафедрі управління та освітніх технологій гуманітарно-педагогічному факультету відбувся черговий захід – гостьова лекція доктора педагогічних наук, професора, професора кафедри менеджменту освіти та права ЦІПО УМО Зої Рябової на тему «Менеджмент якості освітньої діяльності закладу освіти».

  Цільовою аудиторією заняття стали майбутні управлінці, магістранти денної та заочної форм навчання за спеціальністю 073 «Менеджмент» ОПП і ОНП «Управління навчальним закладом».

  Зініційована шановною професоркою тематика лекції повною мірою є наскрізною та об’єдуючою для цілого комплексу нормативних освітніх компонентів освітньо-професійної та освітньо-наукової програм «Управління навчальним закладом»: «Управління освітньою діяльністю», «Освітній менеджмент», «Керівник закладу освіти», «Стратегічний менеджмент»

  Визначені шановною лекторкою змістові акценти лекції (виклики та умови невизначеності, управління закладом освіти, менеджмент якості освіти, менеджмент знань, успішні практики), дозволили глибоко розкрити заявлену тему з використанням різних засобів і прийомів ІКТ, які майстерно використала Зоя Вікторівна задля створення комфортної атмосфери для продуктивної інтеракції в аудиторії. Вочевидь, що такий підхід суттєво активізував пізнавальну діяльність присутніх.

  У перебігу лекції було порушено низку актуальних питань які займають чільне місце в системі і процесі забезпечення якості освіти, зокрема: впровадження пріоритетних принципів менеджменту якості (орієнтація на замовлення, лідерство, залучення персоналу, процесний підхід, ухвалення рішень на підставі фактичних змін, управління комунікаціями тощо), факторно-критеріальне моделювання та оцінювання на основі кваліметричної моделі, моніторинг якості на основі ключових показників ризику та невизначеності, самооцінювання якості освітньої діяльності (освітнє середовище, система оцінювання результатів навчання здобувачів, педагогічна діяльність, управлінські процеси) тощо.

  У практичній частині заняття присутні були включені до реалізації кваліметричного підходу в оцінюванні якості надання освітніх послуг, зокрема, що стосується ознак професійної компетентності педагогів, керівника закладу освіти.

  Також було відзначено роль і місце  освітнього (педагогічного) консалтингу в закладах освіти, особливо в умовах невизначеності, які трактуються шановною лекторкою як «певний період часу, протягом якого існує невизначеність щодо майбутнього, або того, що буде результатом діяльності закладу освіти загалом і кожного вчителя зокрема».

  На завершення гостьової лекції шановна лекторка Зоя Рябова узагальнююче підкреслила, що якість освітньої діяльності закладу освіти безпосередньо залежить від якості управлінських процесів в установі, зокрема від управлінської майстерності керівника закладу освіти. З таким твердженням погодились всі присутні.

  Ми висловлюємо щиру вдячність шановній Зої Вікторівні за приділений час, за цікавий і надактуальний контент лекції і вже плануємо наші зустрічі в подальшому.

Дякуємо ЗСУ за можливість навчатись, розвиватись, працювати і планувати майбутнє!

Все буде Україна! Далі буде!

 

Микола Гришков, Дмитро Лобачевський, Олександр Демченко,
магістри спеціальності 073 «Менеджмент»
першого року навчання

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook