Ольга Буславець на студентському фаховому акселераторі ННІ енергетики, автоматики і енергозбереження НУБіП України презентувала шляхи протидії енергетичному тероризму російського агресора

9 травня 2024 року

 Масовані атаки російського агресора енергетичної інфраструктури України актуалізували завдання з децентралізації енергосистем та цифровізації мереж, подальшої декарбонізації та “зеленого” енергетичного переходу, впровадження відновлюваних джерел. Саме така парадигма сталого розвитку потребує осучасненої підготовки конкурентоспроможних фахівців, професійна діяльність яких дозволить протидіяти військовим, політичним, економічним та кліматичним викликам.
В ННІ енергетики, автоматики і енергозбереження відбувся п’ятий презентаційний вебінар студентського фахового освітнього акселератора «ЕНЕРГЕТИЧНА БЕЗПЕКА В УМОВАХ ВІЙНИ».
Вже вкотре спікером акселератора, як платформи неформальної освіти, запрошена Ольга Буславець, відома державна і громадська діячка, кандидат технічних наук, Міністр енергетики України (2020 р.). Попри свій напружений графік Ольга Анатоліївна завжди знаходить час, щоб поділитись своїм досвідом і знаннями із студентством, викладачами та молодими науковцями.

 

До заходу долучились понад 120 амбітних та перспективних студентів, які мають високу мотивацію свого професійного та особистого розвитку, а також науково-педагогічні працівники і молоді вчені.

 

У своїй доповіді «Енергетичний тероризм: виклики, наслідки, рішення» спікер прокоментувала низку ключових аспектів збереження живучості енергосистеми в умовах дефіциту часу, фінансових, матеріальних та людських ресурсів. Дуже важливо уникати неоптимальних рішень, Адже виклики безпрецедентні. Вибір неоптимальних рішень коштуватиме державі і суспільству занадто дорого.

 

Комбіновані бомбардування енергетичної інфраструктури призвели до втрати значної частки теплової і гідрогенерації. Зараз ситуація усклад характером пошкоджень – росіяни перейшли до своєї улюбленої тактики «випаленої землі» і намагаються зруйнувати будівлі електростанцій (машинні та котельні зали ТЕС/ТЕС, споруди ГЕС), спалити та поховати під уламками основне обладнання - генератори, турбіни, системи збудження та керування, блочні трансформатори, щити управління.

 

Доповідачка зробила аналіз наслідків ракетно-дронових ударів ворога по енергетичній інфраструктурі за останні місяці, стану генеруючих об’єктів, структури енергетичних балансів енергосистеми, прогнозування дефіцитів потужності для різних календарних періодів, підготовку до зимового періоду тощо.
Знайти обладнання на ринку для швидкого відновлення такого роду об’єктів дуже складно, особливо в умовах війни. Відновлення потребує багато часу і ресурсів.

 

 Детально Ольга Буславець зупинилась на необхідності децентралізації енергосистеми України. Децентралізація енергосистеми з побудовою розподіленої генерації малої потужності, установок зберігання енергії, модернізацією системи розподілу із забезпеченням її автоматизації та управління в умовах триваючої агресії виглядає як безальтернативний шлях.

Захід передбачав змішаний формат, що дало змогу колективно долучитись студентам, молодим науковцям, фахівцям з інших закладів освіти: Бережанського фахового коледжу НУБіП України, Ніжинського фахового коледжу НУБіП України, Державного біотехнологічного університету (м.Харків) та ін.

 

Модератор заходу – директор ННІ енергетики, автоматики і енергозбереження Віктор Каплун подякував Ользі Буславець за актуальну, структуровану та глибинну інформацію, яка стосується реального стану справ у енергетичному секторі.
У заході також брали участь Дмитро Галат, директор навчального центру ПАТ «Черкасиобленерго», Петро Лежнюк, завідувач кафедри електричних станцій і систем Вінницького національного технічного університету, Олександр Мірошник і Олександра Мороз, професори кафедри електропостачання та енергетичного менеджменту Державного біотехнологічного університету.

 

Друга частина акселератора передбачала активну дискусію і можливість задати ряд запитань нашій спікерці. Найобізнанішими і найактивнішими виявилися студенти Всеволод Лісогор (студент 3 курсу ЕЕЕ-21001б), Максим Гончарук (студент 4 курсу ЕЕЕ-20002б), Олексій Кучмар (студент 2СТ курсу ІЕС-22001бСТ), Наталя Вахняк (студентка 4 курсу ЕЕЕ-20002б), Олександр Лисенко (магістр 1 року навчання ЕЕЕ-23002М), їх питання були досить фаховими та ґрунтовними.

Учасники акселератора мали змогу зареєструватись та одержати сертифікат для зарахування результатів неформальної освіти при опанування спеціалізованих дисциплін освітніх програм спеціальності 141 «Електроенергетика, електротехніка та електромеханіка».

Ще у цей день була приємна подія. Після завершення заходу учасники акселератора зустріли ректора університету академіка Станіслава Ніколаєнка. Ректор цікавився студентськими враженнями, дякував Ользі Буславець і запросив її у якості почесного гостя на урочистості до Дня університету 31 травня.
Було і фото га згадку…

Колектив інституту вдячний Ользі Буславець за вагомий внесок професійну підготовку майбутніх енергетиків.


Лілія Мартинюк,
заступник директора ННІ енергетики,
автоматики і енергозбереження

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook