НДІ технологій та якості продукції тваринництва
Науково-дослідний інститут технологій та якості продукції тваринництва є структурним науковим підрозділом Національного університету біоресурсів і природокористування України (НУБіП України), створеним за наказами ректора від 26 грудня 2014 р. № 1455, 1459 на підставі рішення вченої ради від 24 грудня 2014 р. № 6 на базі проблемних науково-дослідних підрозділів та навчально-науково-виробничих лабораторій факультету тваринництва та водних біоресурсів і факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК з метою широкого залучення професорсько-викладацького складу, наукових і науково-педагогічних працівників, докторантів, аспірантів, магістрів і студентів до вирішення важливих науково-технічних проблем галузевого розвитку.
Наукові дослідження в НДІ виконують 159 працівники, у тому числі 2 академіки, 1 член-кореспондент НАН України, 24 докторів наук, професорів, 75 кандидатів наук, доцентів, 6 кандидатів наук, асистентів, які працюють на 11 кафедрах.
Пріоритетними напрямами наукових досліджень НДІ є:
- створення нових та покращення існуючих порід, типів та ліній великої рогатої худоби молочного та м’ясного напрямів продуктивності, сільськогосподарської птиці та бджіл;
- створення принципово нових технологій консервування генеративних клітин і ембріонів сільськогосподарських тварин основних видів;
- удосконалення технології виробництва свинини, баранини та м’яса кролів за енергоощадних та ресурсозберігаючих підходів до ведення галузей;
- удосконалення технологій виробництва продукції тваринництва на забруднених територіях;
- розробка сучасних технологій виробництва нового покоління мінеральних преміксів та вдосконалення біотехнологічних способів одержання БАР;
- теоретичне та експериментальне обґрунтування способів годівлі тварин для стимулювання продуктивності, регуляції процесів метаболізму та підвищення біологічної цінності продукції тваринництва;
- розробка проектів рибоводно-біологічного обґрунтування використання водних об’єктів в рибогосподарських цілях;
- оцінка стану іхтіофауни внутрішніх водойм та розробка ефективних способів відтворення та використання промислово цінних видів риб;
- створення функціональних харчових продуктів з використанням об’єктів морської аквакультури та продуктів бджільництва.
- створення технологій виробництва якісно нових харчових продуктів з направлено зміненим біохімічним складом, відповідно до потреб організму людини;
- вирішення актуальних питань харчування дітей та дорослого населення України;
- оцінка перспективності, доцільності та відповідності потребам людини нових технологій харчових продуктів (нанотехнології, генномодифіковані продукти тощо);
- проведення моніторингу токсичних сполук у харчовій сировині та їх вплив на якість та безпечність готової продукції;
- розробка гармонізованих до європейських, міжнародних, національних стандартів на продовольство та технології його одержання і переробки;
- вдосконалення вимог національних стандартів з систем управління, які б забезпечували раціональне використання ресурсів та задовольняли високі вимоги щодо якості продукції на виробництвах аграрної галузі;
- оптимізація процесів параметрів машин для переробки сільськогосподарської продукції, виходячи із критеріїв ресурсозбереження та надійності їх в експлуатації.
Директор
