Заняття на печеричному комплексі «НАВІКА»
У рамках вивчення дисципліни «Грибівництво» студенти 2-го курсу спеціальності «Садівництво, плодоовочівництво та виноградарство» відвідали грибний комплекс «НАВІКА» (с. Бузова Бучанського району). Ми побачили процес вирощування та збирання печериць (Agaricus bisporus). Нам розповіли про всі тонкощі цієї справи – від створення оптимальних умов до сортування і пакування готової продукції. Для вирощування грибів необхідне спеціальне приміщення з правильно облаштованими боксами, які працюють за принципом «термоса» – щоб підтримувати стабільну температуру. Також важлива система вентиляції, що видаляє вуглекислий газ і подає свіже повітря. Особливу увагу приділяють вологості (не менше 90%) та температурі (до 26 °C).
Ми відвідали кілька камер: у першій субстрат був щойно інокульований і покритий торфом (покривна суміш), у наступних проходили перша, друга та третя хвиля плодоношення. Нам показали, як правильно збирати печериці, а саме за методом «одного дотику», щоб не пошкодити шапинку, на якій в подальшому утворюється невеликі вм’ятини.
Екскурсія залишила яскраві враження. Ми переконалися, що вирощування грибів – це кропітка праця, яка потребує знань, досвіду та правильного обладнання. Тепер, дивлячись на печериці на полицях магазинів, ми розуміємо, скільки роботи потребує кожен гриб.
Дар’я Свирщевська,
студентка 2-го курсу спеціальності
«Садівництво, плодоовочівництво та
виноградарство»