Кафедра створена на підставі рішення вченої ради від 24.03.2003 р. № 8, наказу ректора університету від 23.04.2003 р. № 197 та з метою посилення технологічної підготовки студентів університету з дисциплін переробки продукції тваринництва та рибництва, що викладаються студентам університету різних спеціальностей.
Основними напрямками наукової діяльності кафедри, які визначають потребу підготовки бакалаврів та магістрів за спеціальностями технологія зберігання, консервування та переробки м’яса і технологія зберігання та переробки водних біоресурсів є:
- збільшення виробництва високоякісних і нових харчових продуктів; впровадження і розвиток нових інтенсивних технологій при широкому використанні результатів фундаментальних наукових досліджень в біотехнології;
- реалізації сучасних технічних і технологічних рішень, які могли б забезпечити не лише зберігання, консервування і переробку продукції тваринництва та рибництва згідно з існуючими технологіями, а й значно підвищити їх технологічний рівень;
- розробка сучасних способів виробництва харчових продуктів на основі біотехнічної індустрії з економічно замкнутим циклом, що представляє собою промисловість цільового перетворення сировини тваринного походження в конкретні харчові продукти з специфічним апаратурним оформленням;
- системами контролю, управління і економічно обґрунтування згідно з потребами промисловості даного профілю;
- сучасні новітні технології зберігання, консервування і переробки м’яса, риби, птиці, молока і зернових продуктів, які базуються на глибоких теоретичних дослідженнях особливостей сільськогосподарської сировини, розширення технологічних досліджень, супроводжених організацією спеціалізованих технологічних лабораторій, збільшення обсягу технологічної інформації, шляхом створення нових наукових шкіл;
- ресурсозберігаючі технології переробки м’яса, молока, птиці і риби у тваринницькій галузі і рибництві, які спрямовані на підвищення ефективності використання біопотенціалу фермерських господарств, одержання високоякісної продукції тваринництва.