Магістри-нутриціологи факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК поринули у світ харчової хімії

З 08 вересня 2025 року для магістрів НУБіП України першого року навчання розпочався навчальний процес.   


Для магістрів факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК спеціальності G 13 “Харчові технології”, освітньо-наукової програми “Нутриціологія” навчальний процес розпочався з вивчення дисципліни “Харчова хімія”, викладачем якої є кандидат технічних наук, доцент, член-кореспондент Міжнародної академії освіти і науки, доцент кафедри технології м’ясних, рибних та морепродуктів Ігор Устименко.


 

Так, майбутні нутриціологи плідно розпочали працювати на лабораторних роботах, які були присвячені дослідженням води та білків сировини і харчових продуктів.


Масову частку води у сировині та харчових продуктах різного походження магістри визначали різними методами для подальшого порівняння отриманих результатів та встановлення відповідності цього показника нормативним документам. 


Після опрацювання результатів попередніх досліджень здобувачі приступили до визначення показника активності води у сировині та харчових продуктах різного походження для встановлення мікробіологічної ситуації, інтенсивність біологічних, фізико-хімічних та хімічних процесів, що відбуваються в харчових продуктах та сировині, і тим самим, характеризує їх якість, безпеку та стабільність при зберіганні. Магістрами-нутриціологами було встановлено різні показники активності води у сировині та харчових продуктах, які безпосередньо залежали від вмісту масової частки води в них та їх складових, які мають здатність знижувати цей показник.


В подальшому здобувачі аналізували білки харчових продуктів та сировини, їх зміни під впливом різних технологічних факторів, зокрема, харчових речовин, які традиційно використовуються в технології харчових продуктів, зокрема, оздоровчого призначення.


“По закінченню бакалаврату з нетерпінням очікував навчальних занять вже у ролі здобувача освітнього ступеня “Магістр”. Першими лабораторними роботами стали з дисципліни “Харчова хімія”, цей старт мені сподобався, очікую подальших цікавих досліджень на цих заняттях” - каже Максим Бойко.


“Навіть і не уявляла, що харчова хімія може бути такою цікавою та корисною, багато вже для себе дізналась, що без сумнівів знадобиться мені в подальшій професійній діяльності”- каже Аліна Степова.

Продовжується якісний навчальний процес для магістрів-нутриціологів першого року навчання, який постійно на контролі деканату факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК.

 

Бажаємо майбутнім нутриціологам успішного опанування навчальних дисциплін та творчого натхнення на початку написання магістерських робіт.

Ігор Устименко,
доцент кафедри технології м’ясних, рибних та морепродуктів