Наукова діяльність
Наукова робота кафедри проводиться за наступними напрямами:
-
санітарно- гігієнічне обгрунтування застосування фітобіотиків та еконутрієнтів при виробництві продукції птахівництва оганічного походження
-
розробка та впровадження у виробництво нових джерел мікроелементів – хелатних сполук з метою підвищення продуктивності тварин та профілактики мікроелементозів;
-
застосування каратиноїдів біотехнологічного синтезу для підвищення продуктивності та поліпшення якості продукції сільськогосподарських тварин;
-
розробка та впровадження сучасних способів очистки та переробки гною, гнойових стоків та посліду підприємств з виробництва з виробництва продукції тваринництва;
-
ветеринарно-санітарне забезпечення виробництва, перерорбки, зберігання, транспортування та реалізації продукції тваринництва;
-
розробка санітарно-гігієнічних заходів щодо отримання якісної та безпечної продукції тваринництва;
-
моніторинг важких металів у довкіллі України та способи зниження їх надлишку в організмі тварин та продукції тваринництва;
-
ветеринарно-санітарна експертиза та санітарна оцінка продукції тваринництва з акцентом на аналіз ризиків під час її виробництва, переробки, зберігання, транспортування та реалізації.
На кафедрі ветеринарної гігієни проф. А.К.Скороходька проводиться підготовка аспірантів та докторантів за спеціальністю 16.00.06 "Гігієна тварин і ветеринарна санітарія" (ветеринарні науки); підготовка здобувачів освітньо-наукового ступеня доктор філософії за спеціальністю 212 "Ветеринарна гігієна, санітарія і експертиза"
Співробітниками кафедри проводиться науково-дослідна робота за такими темами:
- Аналіз ризиків під час виробництва та переробки продуктів тваринництва та розробка ветеринарно-санітарних нормативів забезпечення їх безпечності та якості за сучасними вимогами;
- Наукове забезпечення виробництва продукції тваринництва згідно з вимогами Codex Alimentarius;
- Моніторинг біологічних ризиків для гарантування виробництва безпечної продукції належної якості;
- Визначення хімічних токсикантів у продукції тваринного походження та їх вплив на показники безпечності продукції”;
- Вплив водорозчинної форми вітаміну Е на безпечність і якість продукції тваринництва.
Співробітниками кафедри розроблено та впроваджено у виробництво цілий ряд сучасних способів підвищення продуктивності сільськогосподарських тварин, покращення якості продукції тваринництва, розроблено ряд сучасних дезінфікуючих засобів, нову технологію переробки відходів тваринницьких підприємств, засновану на використанні біотехнологічних способів перетворення забруднень та використання ферментних композицій, розроблено ряд оригінальних способів контролю та оптимізації способів утримання високопродуктивних корів за інтенсивних технологій виробництва молока.
Співробітниками кафедри розроблено та рекомендовано в практику ветеринарної медицини та тваринництва ряд науково-практичних рекомендацій. Застосування рекомендацій дає можливість підвищувати продуктивність сільськогосподарських тварин, покращувати якість та безпечність продукції, знижувати затрати на переробку відходів тваринництва.