Актуалізація національних стандартів на хлібобулочні вироби: огляд змін
З 1 травня 2025 року набули чинності нові версії національних стандартів.
ДСТУ 7046:2024 «Вироби хлібобулочні. Укладання, зберігання і транспортування» (на заміну ДСТУ 7046:2009) та ДСТУ 7517:2024 «Хліб із пшеничного борошна. Загальні технічні умови» (на заміну ДСТУ 7517:2014) відповідно до наказу ДП «УкрНДНЦ» від 15.11.2024 № 281.
ДСТУ 7046:2024 поширюється на хліб, хлібобулочні вироби, вироби зниженої вологості, вироби та напівфабрикати заморожені та установлює вимоги щодо їх укладання, зберігання і транспортування на виробничому підприємстві та у торговельній мережі.
ДСТУ 7517:2024 поширюється на хліб (готові вироби, вироби готові заморожені, напівфабрикати заморожені (тістові та вироби високого ступеня готовності) із пшеничного борошна різних сортів чи їхньої суміші або готових борошняних, зернових сумішей у різних співвідношеннях із використанням іншої сировини. Хліб із пшеничного борошна можна використовувати як напівфабрикат для виготовлення сухарів, сухариків, панірувальних сухарів, сухарів-грінок тощо. Вимоги цього стандарту застосовують суб’єкти підприємницької діяльності (фізичні та юридичні особи) усіх форм власності, які займаються розроблянням та виробництвом зазначеної продукції.