Актуалізація національних стандартів на хлібобулочні вироби: огляд змін


З 1 травня 2025 року набули чинності нові версії національних стандартів.

ДСТУ 7046:2024 «Вироби хлібобулочні. Укладання, зберігання і транспортування» (на заміну ДСТУ 7046:2009) та ДСТУ 7517:2024 «Хліб із пшеничного борошна. Загальні технічні умови» (на заміну ДСТУ 7517:2014) відповідно до наказу ДП «УкрНДНЦ» від 15.11.2024 № 281.

ДСТУ 7046:2024 поширюється на хліб, хлібобулочні вироби, вироби зниженої вологості, вироби та напівфабрикати заморожені та установлює вимоги щодо їх укладання, зберігання і транспортування на виробничому підприємстві та у торговельній мережі.

ДСТУ 7517:2024 поширюється  на хліб (готові вироби, вироби готові заморожені, напівфабрикати заморожені (тістові та вироби високого ступеня готовності) із пшеничного борошна різних сортів чи їхньої суміші або готових борошняних, зернових сумішей у різних співвідношеннях із використанням іншої сировини. Хліб із пшеничного борошна можна використовувати як напівфабрикат для виготовлення сухарів, сухариків, панірувальних сухарів, сухарів-грінок тощо. Вимоги цього стандарту застосовують суб’єкти підприємницької діяльності (фізичні та юридичні особи) усіх форм власності, які займаються розроблянням та виробництвом зазначеної продукції.

 

 

Олександр ВЕРГЕЛЕС,
доцент кафедри стандартизації
та сертифікації сільськогосподарської продукції