ISO встановила перший глобальний стандарт для маркування рослинних продуктів
Міжнародна організація зі стандартизації (ISO) представила перший у світі еталон для регулювання добровільного корпоративного маркування рослинних харчових продуктів. Документ визначає технічні критерії для використання відповідних позначень на упаковці.
До цього часу не існувало єдиних світових рекомендацій щодо використання маркування «на рослинній основі». Це призводило до ситуацій, коли продукти з інгредієнтами тваринного походження отримували таке позначення, вводячи споживачів в оману.
Дослідження показують, що «рослинний» — одне з найпривабливіших тверджень для покупців, які обирають продукти без інгредієнтів тваринного походження. Кількість таких споживачів у світі постійно зростає.
«Стандарт ISO надає чіткі рекомендації виробникам та роздрібним торговцям щодо збереження довіри споживачів до маркування "на рослинній основі"», — коментує Мартіне ван Хаперен, експертка з громадського харчування компанії ProVeg International.
Завдяки новим стандартам неурядові організації, які орієнтуються на сталий розвиток, а також представники веганської та вегетаріанської спільнот зможуть посилатися на цей документ, аргументуючи вимоги щодо прозорості упаковки.
Дотримання стандартів ISO залишається добровільним. Організації на кшталт ProVeg планують уважно відстежувати, як галузь впроваджуватиме нові рекомендації.
«Компанії, які працюють на міжнародному рівні, отримають єдиний еталон замість численних приватних схем сертифікації. ISO — широко визнана інституція, а стандарт розроблявся за участю провідних гравців галузі», — підсумувала ван Хаперен.