Робоча поїздка науковців університету до ВП НУБіП України НДГ «Великоснітинське ім. О. Музиченка»

9 серпня 2014 року

5 серпня науковці університету на чолі з начальником відділу інноваційної діяльності та трансферу технологій НУБіП України В.С. Туринським здійснили робочу поїздку до НДГ «Великоснітинське» ім. О. Музиченка.

    

Основною метою було відвідування переробного цеху господарства, де робоча комісія ознайомилася зі станом сировинної бази, технічним станом технологічного обладнання та асортиментом продукції.

На базі переробного цеху проходять лабораторні заняття для студентів ОКР «Бакалавр» напряму підготовки 6.051701 «Харчові технології та інженерія» та ОКР «Магістр» спеціальності 8.05170104 «Технології зберігання, консервування та переробки м’яса». 
Також на базі ковбасного цеху студенти проходять навчальну та виробничу практику та виконують магістерські роботи по удосконаленню технології виробництва ковбасних виробів із застосуванням інноваційних технологій.

Така практика студентів проводиться з метою одержання досвіду самостійної виробничої роботи на підприємстві, закріплення теоретичних знань, а також збору, аналізу та узагальнення наукового і практичного матеріалу для підготовки матеріалів випускних робіт, розробки оригінальних наукових пропозицій і наукових ідей в області проектування і впровадження новітніх досягнень науки і техніки з використанням прогресивних технологічних рішень.


 

У числі її основних завдань — одержання навичок самостійної виробничої роботи, обґрунтування вибору теми роботи і її актуальності, огляд літератури й оцінка стану проблеми, розробка пропозицій та ідей, що носять науковий характер, а також одержання навичок самостійної професійної діяльності на підприємстві за місцем проходження практики.


Окремо наголосили на необхідності звернути особливу увагу на виробництво нового асортименту продукції підприємства, описати технологію та привести технологічну схему виробництва, проаналізувати виявлені відхилення від технологічних інструкцій по якості та собівартості продукції, оцінити ступінь механізації транспортування сировини та можливість додаткової механізації, ознайомитися з планами окремих цехів із компонуванням обладнання.


 

Тваринницька сировина є об'єктом переробки підприємств м'ясної промисловості. Вона поєднує в собі складний комплекс властивостей, що зумовлюють якість та безпечність готової продукції. Виробництво м'ясопродуктів, які відповідають сучасним споживацьким вимогам та світовим стандартам, потребує не лише комплексу стратегічних дій з боку держави та тваринників, але й поглиблення знань щодо контролю факторів впливу на властивості м′ясної сировини.

    

Реалізувати ж право споживачів на здорове харчування допоможе, передусім, їх обізнаність з критеріями формування збалансованих раціонів, суворе дотримання регламентованих вимог до виготовлення диференційованого асортименту продуктів, що дасть змогу свідомо обирати конкретний сегмент харчових виробів.

У ході зустрічі науковцями були визначені проблеми діяльності цеху та визначені перспективи розвитку цеху і поставлені перед керівництвом господарства основні завдання, зокрема:


1. Для покращення роботи цеху по переробці м’яса необхідно:


у забійному цеху:

  • зробити сток діаметром 15 см;
  • облаштувати холодильну камеру холодильною установкою, t — (-3-5ºС);
  • на підлозі зробити бетонну стяжку.

  • у шкуро-консервувальному цеху:
  • облаштувати колодязь;
  • виготовити піддони дерев’яні для шкур — 2 шт.;
  • встановити дерев’яний стелаж;
  • встановити навісні замки на вхідні двері.


у ковбасному цеху:

  • встановити вхідні двері;
  • встановити двері в холодильну камеру;
  • залити підлогу бетоном;
  • встановити лампи денного освітлення;
  • встановити опалення в цеху;
  • встановити морозильну камеру, t — (-18ºС);
  • встановити холодильну камеру для готової продукції, t — (0…+4ºС).

2. Для повноцінного функціонування ковбасного цеху необхідно закупити наступне обладнання:

 

  1.   Гаки на роликах до підвісного шляху К-7-ФЦУ 1-11 — 12 шт.
  2.   Раму для субпродуктів розміром 1200Х750Х2000 мм — 1 шт.
  3.   Візок для кишкової сировини на 200 л розміром 730Х680Х950 мм — 1 шт.
  4.   Візок для соління м’яса на 200 л розміром 690Х710Х710 мм — 5 шт.
  5.   Рама для копчення типу 6 полиць; Z подібної форми розміром 1000Х1020Х1950 мм — 10 шт.
  6.   Кліпсатор механічний односкрепковий КН-6 розміром 360Х200Х930 мм — 1 шт.
  7.   Морозильну камеру для охолодження та заморожування м’ясної сировини, об’ємом 60 м3 — 1 шт.
  8.   Холодильну камеру для зберігання готової продукції, об’ємом 24 м3 — 1 шт. 
  9.   Варочний котел ємністю 400 л — 1 шт.
  10.   Ножі для кутера — 2 комплекти.
  11.   Ножі для м’ясорубки — 2 комплекти.
  12.   Дошки для обвалювання полімерні — 10 шт. 
  13.   Термокамеру — 1 шт.
  14.   Шпигорізку TREIF — 1 шт.
  15.   Для перевезення готової продукції закупити автомобіль-рефрежератор.
  16.   Оформити санітарний паспорт на автомобіль для перевезення готової продукції.

З конкретними пропозиціями виступили декан факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК Баль-Прилипко Л.В., директори ННІ тваринництва та водних біоресурсів Кондратюк В.М., ННІ ветеринарної медицини, якості та безпеки продукції тваринництва Цвіліховський М.І., професор Засєкін Д.А.
 

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook