Кафедра культурології

Виховна і культурно-просвітницька робота

       Одним із основних завдань кафедри культурології є формування морально і духовно довершеної особистості, тому естетичне, моральне і громадянське виховання – важливий пласт  її культурно-просвітницької діяльності.

     Важливість цієї діяльності полягає і в тому, що виховання молоді тісно пов'язане з культурою українського народу: з одного боку - відображає надбання культури, а з іншого — стимулює подальший її розвиток, активно впливає на творення нових духовних цінностей, мистецьких витворів. Працівники кафедри прагнуть робити якомога більше для виховання у студентів почуття прекрасного,  формування умінь і навичок творити красу в повсякденному житті, формування уміння жити за законами духовної краси, для широкого залучення студентів до гуртків художньої самодіяльності, участі їх у мистецьких конкурсах та олімпіадах; для створення у НУБіП естетичного комфорту та формування у студентів та викладачів високої естетичної та духовної культури; для звернення у виховній роботі з молоддю до національних традицій і обрядів, виховання поваги до минулого, сприяння усвідомленню молодою людиною себе  повноцінним громадянином, учасником державотворчого процесу. Девізом такої діяльності викладачі обрали слова В.О.Сухомлинського:  «Краса — могутній засіб виховання чутливості душі. Це вершина, з якої ти можеш побачити те, чого без розуміння і почуття прекрасного, без захоплення і натхнення ніколи не побачиш. Краса — це яскраве світло, що осяває світ. При цьому світлі тобі відкривається істина, правда, добро; осяяний цим світлом, ти стаєш відданим і непримиренним. Краса вчить розпізнавати зло і боротися з ним. Я б назвав красу гімнастикою душі — вона виправляє наш дух, нашу совість, наші почуття і переконання. Краса — це дзеркало, в якому ти бачиш сам себе і завдяки йому так чи інакше ставишся сам до себе.»

    Кожен навчальний рік в університеті відкривається масштабною урочистою посвятою першокурсників у студенти - святом «День знань», на котрому, окрім науково-педагогічних працівників, студентів та їх батьків, випускників університету минулих років присутні почесні гості, видатні персоналії сьогодення, відомі учені, успішні бізнесмени-аграрники, представники Адміністрації Президента України, Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України, Міністерства аграрної політики та продовольства України, Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України, Київської міської держадміністрації. Цього дня до університету приїжджають зарубіжні гості, яких з кожним роком стає все більше, що свідчить про зростання міжнародного іміджу НУБіП України. У такому святі кафедра бере найактивнішу участь.

      Захоплені студенти і святом  «Краса НУБіП», на котрому в останні роки, окрім дівчат, беруть  участь юнаки усіх факультетів, тому із свята краси воно перетворилося у свято краси і мужності.

  

        Одним із наймасштабніших свят, котрі вже більше тридцяти років організовує кафедра, єфестиваль художньої творчості «Голосіївська весна», що приходить у НУБіП з першим промінням весняного сонця. Обдарована талантами молодь усіх регіональних підрозділів демонструє свою виконавську майстерність у різноманітних жанрах. Уже кілька років поспіль у фестивалі беруть участь іноземні гості, тому фестиваль набув статусу міжнародного. Так, цьогоріч, окрім України,  на фестивалі були представлені Білорусь, Росія, Грузія і навіть Франція.

  

      Щороку колективи кафедри культурології стають призерами і дипломантами у різних номінаціях високорейтингового і популярного всеукраїнського конкурсу художньої самодіяльності серед аграрних закладів освіти «Софіївські зорі».

      На прем’єри театральних вистав народного театру «Березіль» місця у залі завжди треба «бронювати»: талантом аматорів захоплюються і однокурсники, і викладачі, і допоміжний персонал університету.

         Завжди популярними і інформативними є творчі звіти колективів чи вечори,   котрі проводяться з нагоди  пам’яті видатних особистостей чи визначних дат української історії.   

        Колективи кафедри є незмінними учасниками презентацій університету на Всеукраїнських та міжнародних конференціях, виставках досягнень аграрної науки, Днях молоді, Днях Києва, Днях студента в університеті і за його межами. Без них не обходяться і вечори спортивної слави, і мітинги-реквієми до Дня Перемоги, і святкування Дня матері, Дня вшанування жінки, Дні випуску молодих фахівців.

       Проте не лише масові заходи складають арсенал виховної роботи кафедри: лекторій «Просто про складне», вечори зустрічі випускників колективів, презентації нової літератури,  екскурсії та культурологічні експедиції, школи самовиховання, благодійні акції у Будинках дитини, школах, Будинку ветеранів сцени та багато іншого стають підтвердженням слів Ліни Костенко: « Віддай людині крихітку себе. За це душа поповнюється світлом».

       Перелік культурологічних організацій, творчих студій і колективів кафедри культурології:

народний ансамбль пісні і танцю "Колос" імені Станіслава Семеновського;

народний студентський театр "Березіль";

народний чоловічий вокальний ансамбль "Амеро";

народний жіночий вокальний ансамбль "Октава";

народна студія естрадного співу «Войтвойс»;

студія академічного, естрадного і джазового сольного співу;

мистецька студія "Сім сходинок";

студія естрадного співу «Солоспів»;

студія бального танцю "Чарівність";

хореографічний ансамбль "Сузір`я ритсів";

гурток "Мистецтво сервірування";

клуб любителів театру "Мельпомена";

художня студія "Голосіївська палітра";

гурток "Декоративна флористика";

прес-студія "Ідеал".

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook