Ботанічний сад НУБіП України

Фотогалерея

 

Йдемо через центральний вхід двохсотметровою алеєю, обабіч якої зліва для бажаючих перепочити чи відволіктися облаштовані зручні лави, а справа – вирізьблені з дерева фігури так би мовити лісових жителів – тут і лисиці, рись, ведмеді і не один, бобер, дикий кабан, сова та ін.  І на сторожі цього всього – берегиня лісу.  

Вже вкінці алеї видніється розарій, в якому налічується більше 20 сортів, а кольорова гама квітів вражає різноманіттям. Навпроти – працівники ботсаду облаштували виставкову ділянку для реалізації рослин із закритою кореневою системою (перевага в тому, що їх можна висаджувати впродовж року). Поки що тут дерева і кущі, і вже по ходу додаються квіткові багаторічники і кімнатні рослини. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
За буквально кілька метрів – ще одна цікавинка: для любителів і поціновувачів арома-лікарських рослин окрема ділянка з 18 їх видів. Чебрець, шавлія, валеріана, м’ята, материнка, меліса, лаванда, шавлія, звіробій – словом на будь-який смак. І якщо відвідувачу саду захотілося запашного чаю, будь ласка, бери три-чотири листочки тієї ж м’яти і насолоджуйся, говорить Олександр Середюк. Аромати тут і справді такі, що голова йде обертом. 
 
Вертаємося назад і прямуємо до оранжереї. Для тих, хто бажає побачити тропічні і субтропічні рослини, а тут їх ціла колекція, - це саме те, що треба! Справа обабіч адміністративної будівлі нас зустрічає мініатюра – сухий струмок, декоративне каміння, орел і альтанка. До речі, затишні альтанки тут всюди. Тільки ми побували принаймні у чотирьох із них. Далі – композиційна ділянка з різноманітних форм хвойних, вічнозелених дерев. 
 
 

24 види та ще 12 різновидів – такою є колекція кактусів у ботсаду. Кожне найменування та деталі представлені на стенді, які тут для зручності і кращого ознайомлення розміщені на всіх ділянках. 

Насолодитися шумом карпатського струмка та порелаксувати під звуки природи – у нашому ботсаду можливим є й це. На окремій галявині розташувався мисливський будиночок з фонтанами і лавами, оздобленими фігурами птахів: совою як символом мудрості та Жар-Птицею, що символізує щастя. 

Справді не хочеться залишати це дивовижне місце. Але маємо оглянути все. Тож прямуємо далі. Перед нами – еко-клас. Чи чули про таке? Тут є все, що потрібно для навчання: дерев’яні лави і парти, кафедра для викладача, навчальні стенди – і все це під відкритим небом посеред саду, в оточенні рідкісних таксонів та міфілогічних скульптур. 

Є у ботсаду і ряд навчальних лабораторій. Так, згодом до них додасться ще одна: наразі облаштовується навчальна ділянка таксації лісу. Також закладається й невеличкий парк з цінних листяних поруч зі штучною водоймою. А ще до 1 вересня через ботсад протікатиме невелика річка, на яку вже чекає встановлений місток бажань. 

Отож, сховатися від спеки у перервах між вступними випробуваннями чи просто відпочити та вдихнути свіжого повітря – ботанічний сад НУБіП запрошує всіх охочих у його затишні місця. 
 
Ольга Наконечна,
фото Геннадія Кушанова та Тараса Малаховського
 
Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook