Лекція із земельних питань про досвід ЄС у сфері управління землями й розвитку ринку землі

19 квітня 2023 року

19.04.2023 гуртківці прослухали онлайн лекцію про естонський і латвійський досвід інтеграції в ЄС у сфері управління земельними ресурсами й розвитку ринку землі, організовану Проектом Німецько-український агрополітичний діалог.

До лекції долучилися три досвідчених експерти у сфері управління землями з Естонії та Латвії: доктор Сійм Мааскіамяе, асоційований професор в Інституті лісного господарства й сільської техніки Естонського університету природничих наук; доктор Евелін Юрґенсон, асоційований професор кафедри лісного господарства, управління земельними ресурсами й переробки продуктів харчування Естонського університету природничих наук; почесний професор, доктор Велта Парсова, Латвійський університет природничих наук і технологій.

У своїх доповідях експерти представили перебіг земельних реформ у своїх країнах після повернення незалежності близько 30 років тому. При цьому вони пояснили, що це був складний процес, який супроводжувався підйомами й падіннями. Врешті-решт, земельні реформи були безпосередньо пов’язані із трансформацією обох країн і їхнім переходом від централізованої планової економіки до системи ринкової економіки.
Попри численні паралелі країни обрали власні шляхи реформування. Це частково призвело до різних методичних підходів, інструментів і результатів. Через те, що багато правових норм ухвалювалися за пришвидшеною процедурою, помилок було не уникнути. Проте, за думкою доповідачів, сьогодні реформи можна оцінити як успішні. Адже вони створили умови для
справедливого доступу до земельних ресурсів, відновлення та забезпечення права приватної власності на землю, а також продуктивне користування землею, яке сприяє економічному розвитку й враховує екологічні й соціальні аспекти. Важливу роль при цьому зіграло прагнення Естонії та Латвії якомога швидше вступити до ЄС. І навіть якщо цю ціль вдалося досягнути лише в 2004 р., обидві країни пройшли довгий шлях адаптації національного законодавства до правових норм ЄС, що мало безпосередній вплив на земельні відносини й розвиток ринку землі в Естонії та Латвії.
З огляду на ситуацію в Україні доповідачі підкреслили, що для успішної реалізації земельної реформи обов’язково необхідними є не тільки чіткі правові засади, але й, передусім, конкретно сформульовані цілі реформи, а також їхнє послідовне виконання.
Презентації викликали жваву дискусію, в якій взяли участь і студенти, і професори вищих навчальних закладів, які були присутні на заході. Разом у лекції, організація та концепція якої супроводжувалася проф. Тарасом Євсюковим, деканом факультету землевпорядкування Національного університету біоресурсів і природокористування України (НУБіП), взяли участь понад 80 студентів і викладачів із різних вищих навчальних закладів України, а також представники фахових організацій і територіальних громад.
Керівник гуртка
к.е.н., доцент кафедри економічної кібернетики
         Наконечна К.В.
Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook