Практична підготовка студентів факультету харчових технологій в Німеччині

3 серпня 2015 року
м. Київ, НУБіП України

    Відомо, що харчування є найважливішою фізіологічною потребою людського організму, задоволення якої значною мірою визначає стан здоров’я та якість життя людини. Вдосконалення знань з технології м’яса та м’ясних продуктів , ми студенти, маємо можливість не лише на Українських відомих підприємствах, але і далеко за її межами, наприклад в Німеччині. Ми познайомились з групою компаній Wiesenhof, яка є є однією з провідних європейських гравців в птахопереробній промисловості. Wiesenhof налічує шістдесят підприємств у різних країнах Європи, в тому числі, одинадцять комбінатів у Німеччині. Група компаній Wiesenhof виробляє широкий асортимент охолодженої і свіжозамороженої продукції з м'яса птиці. Крім того, асортимент включає різноманітні види продуктів глибокої переробки, таких як мариновані, оброблені тепловим способом та / або продукти в паніровці, а також різні види ковбас і шинки. Продукція поставляється споживачам у Німеччині та за її межами через роздрібні та оптові торгові мережі, підприємства громадського харчування та ресторани.

   Підприємство компанії Wiesenhof на якому ми проходили практичну підготовку- «Альфайн-Файнкост» є лідером серед підприємств м’ясної промисловості Німеччини. Його продукція займає 40 відсотків м’ясопромислового ринку Європи та 60% - ринку Німеччини. Філії підприємства розташовані у містах Данненберг та Лоне. Підприємство у м. Данненберг, де ми проходили практику, невелике, однак дуже сучасне. З усім виробничим процесом тут справляються всього 40 постійних працівників та студенти, які змінюються кожні 2-3 місяці. Складається воно з п’яти виробничих ліній. На 1-виготовлення маринованих курячих крил, на 2 – м’ясні палички або котлети, 3 – шніцелі, на 4- лінія нарізки, 5-а лінія спеціалізується на виробництві соусів та маринадів, які є обов’язковим компонентом усіх найменувань готової продукції. Нам довелось оволодіти абсолютно усіма технологічними операціями та процесами, які застосовуються на цьому підприємстві. Сировиною служить курятина, завезена з Голандії та?Чехії,яка обов’язково проходить проби на відповідність усім необхідним стандартам.

    Особливо нас вразили санітарні умови, в яких працює підприємство. Всі технологічні процеси тут протікають у цілковитій стерильності. Для цього нам щодня видавалась чиста уніформа (халати з щільної тканини, фартухи, нарукавники, рукавички, шапочки, спеціальне взуття, яке дозволяло працювати навіть у холодильному приміщенні). Руки працівники перед надяганням рукавичок спершу обробляють спеціальними дезинфікуючими засобами. Для обробки взуття перед входом до цехів розміщені дезінфекційні килимки. Підприємство працює у дві зміни. Після закінчення останньої на роботу виходить спеціальна санітарна служба, яка ретельно відмиває та дезінфікує усі його приміщення. Досить вражаючим було те, як нас зустріли нам допомогли з поселенням у готель, провели увесь необхідний інструктаж, зробили невеличку екскурсію по місту. Допомогли добратися до медичного центру, де ми пройшли медичне обстеження. На підприємстві «Алльфайн-Файнкост» досить багато робітників, стажерів з України, керівництво і персонал підприємства доброзичливо відносяться до нас - українців, допомагають зрозуміти всі процеси на виробництві. Через кожні 3 години в нас була 15 хвилинна перерва,під час якої ми могли продегустувати продукцією, яку виготовляємо. Досить цікаво було приймати учать у розробці так званих «новинок -інновацій» , адже для нас , наприклад, шніцелі із шоколадом досить не звичне комбінування, а для німецької кухні таке поєднання виступає як щось нове і смачніше звичайної рецептури. Період нашої практики минув дуже швидко.

   МИ - студенти факультету харчових технологій та управляння якістю продукції АПК дякуємо керівництву НУБІП Україн, міжнародному відділу університету та деканату, за надану можливість нам так удосконалювати свої знання , бути в майбутньому успішними фахівцями – гордістю НУБІП. Адже ніщо в цьому житті не може бути успішним без зусиль багатьох людей , готових віддати свій талант , досвід та енергію для здійснення спільної мети. Як особистість кожен із нас формується під впливом тих людей, з якими довелось спілкуватись, навчатись і в яких ми можемо навчитись –ми з кожним роком це усвідомлюємо все більше і більше.

 

З вдячністю , від імені студентів 3-го курсу
факультету харчових технологій
та управляння якістю продукції АПК
– Васильєва Наталія.

 

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook