м. Київ, вул. Виставкова, 16
(навчальний корпус № 12)

СЕРДЮК Марина Єгорівна

Професор

Професор , Доктор технічних наук
Дисципліни викладання

1.Технологія харчування, 

2.Фізико-хімічні основи холодильних процесів, 

3.Управління якістю

Освіта

1987-1992 - Санкт-Петербурзький інститут холодильної промисловості, технологічний факультет, спеціальність "Технологія консервування", спеціалізація "Холодильна технологія", "інженер-технолог", спеціаліст

1997 рік - Інститут винограду і вина "Магарач" УААН, м. Ялта, кандидат сільськогосподарських наук. 

2018 – Одеська національна академія харчових технологій, доктор технічних наук.

Дисертаційне дослідження

Тема кандидатської дисертації: "Обгрунтування використання нових антиоксидантних препаратів для тривалого зберігання плодів груші" 

Тема докторської дисертації: "Наукові засади холодильного зберігання плодів з використанням обробки антиоксидантними речовинами"

Наукові інтереси
  • Вдосконалення технологій зберігання та консервування харчової продукції

  • Застосування антиоксидантів у харчовій промисловості

  • Інноваційні технології харчових продуктів функціонального призначення

  • Якість та безпечність харчових продуктів

Стажування

1. 11-22 березня 2024 р. «Розвиток професійних компетентностей здобувачів вищої освіти в умовах євроінтеграції», НУБіП України, СС00493709/021588-24, 2 кредити (60 годин)

2. 10-14.04.2025 «Гастрономічний туризм: локальні продукти та традиційні рецепти», м. Київ, НУБіП України, ГО Асоціація кулінарів України, 1 кредит (30 годин)

3. 09-28.09.2024 «Процедури безпечності харчових продуктів. Інтегрована процедура захисту об’єктів операторів ринку харчових продуктів від шкідників у контексті НАССР», м. Київ, НУХТ, 2,4 кредити (72 години).

4. 23 жовтня 2024 р. «Розробка професійних стандартів», м.Київ, Національне агенство кваліфікацій, сертифікат №1950, 1,5 кредити (45 годин).

5. 20 березня по 20 червня 2024 року навчання за програмою підвищення кваліфікації науково-педагогічних, педагогічних працівників з питань впровадження дуальної форми здобуття освіти у закладах вищої та фахової передвищої освіти, м. Київ, МОН, Науково-методичний центр вищої та фахової передвищої освіти, CC 38282994/3256-24, 2 кредити (60 годин).

6. April – 14 June 2024, Scientific Project Proposal Writing Course provlded by the Foundation Knowledge and Education for Agribusiness in Warsaw, Poland, CC 5222988345, 4 credits (120 hours).

Експертна, проектна та громадська діяльність
  • Експерт з акредитації освітніх програм Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти України за спеціальністю 181 – Харчові технології
  • Співзасновник громадської організації "Інтеркультурне гастрономічне коло" 
Вибрані публікації
  1. Ivanova, I., Serdyuk, M., Malkina, V. Factorial analysis of taste quality and technological properties of cherry fruits depending on weather factors/ Potravinarstvo Slovak Journal of Food Sciences, 2022, 16, p. 341–355. https://doi.org/10.5219/1766

  2. Ivanova I., Serdyuk M., Tymoshchuk T., Malkina V., Shkinder-Barmina A., Drobitko A., … Savchuk Yu. (2024). Prediction of Cherry Fruit Technological Characteristics by RIDGE-regression Method. Future of Food: Journal on Food, Agriculture and Society, 12(1). DOI: https://doi.org/10.5281/zenodo.15013263

  3. Ivanova, I., Serdyuk, M., Tymoshchuk, T., Malkina, V., Zinovieva, O., Lisohurska, D., Nevmerzhytska, O., & Lisohurska, O. (2024). Minimizing sweet cherry fruit losses during storage under the influence of hydrocooling and protective organic composition. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 4(11 (130), 16–25. https://doi.org/10.15587/1729-4061.2024.309595 

  4. Bal-Prylypko, L., Serdyuk, M., Bandura, V., Drachuk, U., Andrushchenko, M., Shlapak, H., Halukh, B., & Kirovich, N. (2025). Substantiating the efficiency of using packaging with oxygen absorber when storing small-piece natural semi-finished meat products. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 4(11 (136), 90–102. https://doi.org/10.15587/1729-4061.2025.335516

  5. Ivanova, I., Serdyuk, M., Tymoshchuk, T., Stotska, S., Smahlii, V., Slobodyanyuk, N., Golembovska, N., & Zahorko, N. (2025). Substantiating the criteria for evaluating the quality of frozen sweet cherry fruits using the method of multi-criteria optimization. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 3(11 (135), 71–81. https://doi.org/10.15587/1729-4061.2025.331599 

  6. Hutsol, T., Priss, O., Kiurcheva, L., Serdiuk, M., Panasiewicz, K., Jakubus, M., ... & Kukharets, M. (2023). Mint plants (Mentha) as a promising source of biologically active substances to combat hidden hunger. Sustainability, 15(15), 11648. https://doi.org/10.3390/su151511648 

  7. Bandura, I., Makohon, S., Tsyz, O., Ivanova, I., Khareba, O., Khareba, V., Serdyuk, M., Bisko, N., Kulyk, A., ISIKHUEMHEN, O. S., & CHAUSOV, S. (2022). Effect of different grain spawn materials on Pleurotus ostreatus (Jacq.) P. Kumm. mushroom cultivation under unregulated and regulated fruiting conditions. Acta Agriculturae Slovenica, 118(1), 1–13. https://doi.org/10.14720/aas.2022.118.1.1862