м. Київ, вул. Виставкова 16,
(навчальний корпус № 12)

ВЕРГЕЛЕС Олександр Петрович

Доцент

Кандидат сільськогосподарських наук
Дисципліни викладання

1. Управління якістю та безпечністю харчової та сільськогосподарської продукції

2. Дослідницькі та інноваційні процеси

3. Менеджмент навколишнього середовища

4. Менеджмент персоналу

Освіта

2000 р. - Іллінецький радгосп-технікум, відділення зоотехнії, спеціальність «Зоотехнія», молодший спеціаліст

2006р. - Національний аграрний університет, факультет ветеринарної медицини, спеціальність «Ветеринарна медицина», спеціаліст

2013р. - Національний університет біоресурсів і природокористування України, педагогічний факультет, спеціальність «Професійна освіта» (зоотехнології), спеціаліст

2020р. - Національний університет біоресурсів і природокористування України, факультет харчових технологій та управління якістю продукції АПК, спеціальність «Харчові технології», магістр

2021 - Білоцерківський національний аграрний університет, кандидат сільськогосподарських наук 

Дисертаційне дослідження

Удосконалення схеми стимуляції суперовуляції у корів-донорів за використання біологічно активних речовин»

Наукові інтереси

Наукові інтереси зосереджені на біотехнології в галузі тваринництва та проблематикою якості та безпеки харчової продукції в агропромисловому комплексі.

Стажування
  1. 2025 р - Міжнародне дистанційне науково-педагогічне стажування на тему: «Правові, психологічні та етичні аспекти використання штучного інтелекту в освіті при підготовці здобувачів доктора філософії (PhD: Міжнародний досвід» (Норвезький університет наук про життя (Осло, Королівство Норвегії), сертифікат KN № 2501\2525, 180 годин (6 ECTS)

  2. 2025 р - Міжнародне підвищення кваліфікації (Вебінару) наукових, науково-педагогічних працівників ЗВО на тему: «Інноваційні цифрові інструменти для дистанційного навчання: при підготовці здобувачів освіти в країнах Європейського Союзу та Україні», Інститут Науково-дослідний Люблінського науково-технологічного парку, м. Люблін (Республіка Польща), сертифікат ES№22364, 45 годин (1,5 ECTS)
  3. 2025-Міжнародна програма підвищення кваліфікації «Soft Skills у вищій освіті: експертиза ЄС», Грантовий освітній проєкт Hub of the EU solutions, що діє на базі Національного університету «Острозька академія», ПК № 0790/25, 6 кредитів ЄКТС (180 годин)

  4. 2025 р - Вебінар в рамках Німецько-українського проекту FABU «Системні хвороби у свинарстві»; сертифікат, 8 годин (0,3 ECTS);
  5. 2024 р - ДУ НМЦ ВФПО, «Теоретико-методологічні засади формування сучасного інформаційного та освітньо-методичного середовища закладу фахової передвищої освіти», сертифікат ПК38282994/6019-24; 16 годин (0,53 ECTS);
  6. 2023 р - Інститут продовольчих ресурсів НААН України, Інноваційні та сучасні науково-практичні підходи до ресурсозбереження, розширення асортименту і удосконалення технологій  на підприємствах молочної і м’ясної галузі, сертифікат № 1323, 30 годин, (1 ECTS)
  7. 2023 р - Національне агенство кваліфікацій, сертифікат №426, пройшов курс на тему «Розроблення професійних стандартів», 45 годин (1,5 ECTS)
  8. 2023 р - НУБіП України, Swedish university of agricultural - участь у Міжнародному науковому вебінарі «Стале тваринництво та добробут тварин: біохімія м'яса у зв'язку зі стресом тварин» (SULAWE), 6 годин (0,2 ECTS)
  9. 2022 р - ДУ НМЦ ВФПО, вебінар «Контроль параметрів технологічних параметрів в системі HACCP», сертифікат СС38282994/1912-2022, 2 години, (0,06 ECTS)
  10. 2022 р - Тренінг «Контроль якості молока та молочних продуктів: мікробіологічні критерії та важливість лабораторних досліджень» в рамках Швейцарсько-української програми «Розвиток торгівлі з вищою доданою вартістю в органічному та молочному секторах України, 2 годин (0,06 ECTS)
  11. 2021-ННІ неперервної освіти і туризму НУБіП України, дисципліна «Технологія переробки продукції тваринництва з основами виробничої санітарії», сертифікат №СС 00493706/001665-21, 30 годин (1 ECTS)
Експертна, проектна та громадська діяльність
  • член робочої групи з розроблення професійного стандарту за професією «Фельдшер ветеринарної медицини» Український науково-дослідний інститут продуктивності агропромислового Міністерства аграрної політики та продовольства України (наказ № 17-ОД 10.09.2025р.)

  • координатор проекту від закладу освіти межах співпраці ВСП «Немішаївський фаховий коледж НУБіП України» з Інститутом професійної освіти НАПН України щодо експериментального дослідження регіонального рівня за темою «Педагогічні умови професійного розвитку викладачів фахових дисциплін аграрних коледжів» (2024-2025рр.);

  • член навчально-методичної комісії спеціальності H2 «Тваринництво» (204 Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва) Державної установи «Науково-методичний центр вищої та фахової передвищої освіти» МОН;

  • голова підкомісії зі спеціальності 204 Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва Науково-методичної комісії № 7 з аграрних наук та ветеринарії сектору фахової передвищої освіти Науковометодичної ради Міністерства освіти і науки України щодо розробки стандарту фахової передвищої освіти (2020-2021рр.).

     

Вибрані публікації
  1. Yakubenko, O., Mokhnachova, N., Danylenko, S., Zhukorskyi, O., Kozlovska, H., & Verheles, O. (2025). Genetic analysis of the Montbeliard breed for the suitability of A2 milk use in food technologies. Studia Biologica, 19(3), 55-66.

  2. Dsitsiuk, V. V., Boiko, O. V., Honchar, O. F., Havrysh, O. M., Guzevatiy, O. J., Lytvynenko, T. V., & Vergeles, O. P. (2025). Genetic aspects of the reproductive ability of doe rabbits: the role of polymorphism in growth hormone gene. Agricultural Science and Practice, 12(1), 37-45.

  3. Бровенко, Т., Семенюк, Л., Удод, А., & Вергелес, О. (2025). Підходи до забезпечення якості та безпечності харчової продукції у закладах харчування. Здоров'я людини і нації, 3(2), 66-80.

  4. Пащенко, Т. М., Альохін, В. І., & Вергелес, О. П. (2024). Професійна компетентність сучасного викладача фахового коледжу: діагностичний аспект. Інноваційна професійна освіта. Професійна освіта в умовах сталого розвитку суспільства: монографія, 6(19), 306-319.

  5. Пограничний, Р. М., Литвиненко, В. М., & Вергелес, О. П. (2023). Effect of the probiotic feed additive "Immunobacterin-D" on the productivity of black speckled cows during lactation. Український часопис ветеринарних наук, 14(1), 90-108.

  6. Джус, П. П., Дєдова, Л. О., Єжик, Т. В., Вергелес, О. П., Бондарук, Г. М., Чоп, Н. В., & Марченко, Н. І. (2021). Аналіз генеалогічних ліній у стаді великої рогатої худоби абердин-ангуської породи у ДСП "Головний селекційний центр України". Розведення і генетика тварин, (61), 57-63.

  7. Verheles, O., Zaitsev, O., & Holub, R. (2020). Prospects for the development and use of drugs based on the sodium salt of glutamic and succeric acid for agricultural animals. Primedia eLaunch LLC, 69-75.