м. Київ, вул. Виставкова, 16 (навчальний корпус №12), кімната 305, блок "Г"

Баль-Прилипко Лариса Вацлавівна

Професор

Професор , Доктор технічних наук , Академік Національної академії наук вищої освіти України
Освіта

Закінчила у 1979 році Київський технологічний інститут харчової промисловості (нині Національний Університет Харчових Технологій). У 1986 році захистила у Московському інституті м'ясної та молочної промисловості (нині МДУПБ) кандидатську дисертацію за спеціальністю 05.18.04 – «Технологія м'ясних, молочних та рибних продуктів». У 2013 році захистила докторську дисертацію на тему: ”Обгрунтування та розробка сучасних біотехнологій якісних та безпечних м’ясних виробів“ за спеціальністю 03.00.20 – біотехнологія.

В листопаді 2013 року обрана академіком АН вищої освіти України.
Науковий напрямок – Вдосконалення та розробка інноваційних технологій харчових продуктів нового покоління.

Наукові інтереси

Наукові інтереси зосереджені на дослідженні сучасних технологій переробки м’ясної сировини, розробленні продуктів функціонального та дієтичного харчування, застосуванні нетрадиційних джерел сировини у харчовій промисловості.

Вибрані публікації
  1. НАУКОВЕ ОБГРУНТУВАННЯ ТА РОЗРОБКА ПОЛІКОМПОНЕНТНИХ ХАРЧОВИХ ПРОДУКТІВ З ВИКОРИСТАННЯМ ПРОБІОТИЧНИХ МІКРООРГАНІЗМІВ [Монографія] / Л. В. Баль-Прилипко, Л. А. Бейко, І. М. Устименко, М.В. Назаренко., М.М Гудзенко – К.: Компринт, 2025. – с.145.

  2. Standardization, metrology, certification and quality management: textbook. 2nd Edition, revised and supplemented. / Bal-Prylypko L.V., Nikolaienko M.S., Bernyk I.M., Tolok G.A., Holembovska N.V., Ustymenko I.M., Leonova B.I., Israelian V.M., Ryabovol M.V., – Kyiv: NULES of Ukraine, 2025. 296 p.

  3. Н.В. Голембовська, Л.В. Баль-Прилипко, Н.М. Слободянюк, І.М. Берник, В.М. Ісраелян, М.С. Ніколаєнко, О.С. Андрощук, Л.А. Бейко, А.Т. Лялик. Розробка технологій м’ясних, рибних та дієтичних продуктів з використанням не традиційної сировини та харчових продуктів для військовослужбовців. [Монографія]- К.: ЦП КОМПРИНТ- 2025, 308 с.

  4. Bal-Prylypko, L., Bandura, V., Serdyuk, M., Shlapak, H., Novgorodska, N., Zahorko, N., & Basarab, I. (2025). Optimization of forces in cutting poultry carcasses with disc knives. Technology Audit and Production Reserves, 5(3(85), 35–41. https://doi.org/10.15587/2706-5448.2025.340896

  5. INNOVATIVE APPROACHES IN FOOD PROCESSING AND SUSTAINABILITY. Collective monograph. Scopus/ Edited by Olesia Priss. Tallinn Estonia. Larysa Bal-Prylypko, Nataliia Slobodianiuk, Maksym Ryabovol,Nataliia Holembovska, Ihor Ustymenko, Mykola Nikolayenko, Halyna Tolok, Maryna Nazarenko. Page 1-352.