Підхід до сплати мінімального податкового зобов’язання фермерськими господарствами потребує перегляду

20 квітня 2023 року

 20.04.2023 студенти члени гуртка «Кібертонус» відвідали онлайн навчально-інформаційний захід на тему: «Земельні відносини в Україні у 2023 році: абетка для малих виробників», організований Проектом «Німецько-український агрополітичний діалог» за підтримки Міністерства аграрної політики та продовольства України (МАПП). У зустрічі взяла участь довгострокова експертка проєкту АПД Світлана Павленко.

Під час заходу було обговорено особливості земельного законодавства на період воєнного стану, основні новели у земельних відносинах в Україні у 2023 році та правові аспекти володіння, користування та обігу земельних ділянок.

Світлана Павленко ініціювала обговорення питання статусу земельних ділянок фермерських господарств та членства у фермерському господарстві при розрахунку такими суб’єктами мінімального податкового зобов’язання. Вона зазначила, що Земельним кодексом України та Законом України «Про фермерське господарство» встановлено склад земель фермерського господарства та механізм їхнього використання. Зокрема, законодавство не передбачає обов’язковість укладання договорів оренди земельних ділянок між фермерським господарством як суб’єктом господарювання та членами фермерського господарства, а інформація про склад земельних ділянок, якими може користуватися та розпоряджатися фермерське господарство, зазначається в установчих документах фермерського господарства.
Крім цього, члени фермерських господарств не перебувають у трудових відносинах із суб’єктом господарювання і як оплату за свою працю в господарстві отримують не заробітну плату, а частину отриманого господарством чистого прибутку.
Натомість, при розрахунку мінімального податкового зобов’язання фермерське господарство як зі статусом юридичної особи, так і без набуття такого статусу, не може врахувати ані земельні ділянки своїх членів, ані суму сплаченої частини доходу, що, відповідно, призводить до викривлень у розрахунках та додаткового податкового навантаження на фізичних осіб – членів фермерських господарств.
«Сама ідея запровадження МПЗ є гарною, але її реалізація продумана не до кінця і не у повній мірі впливає на вирішення проблеми тіньової оренди земель. Наразі це регулювання торкнулося саме малих виробників сільськогосподарської продукції, які наважилися легалізувати свою діяльність та працювати у правовому полі. Тож сьогодні існує нагальна потреба у перегляді підходу до розрахунку МПЗ для фермерських господарств», - зазначила Павленко.
Із свого боку проєкт АПД долучиться до врегулювання порушених проблем спільно із своїм партнером – Національною асоціацією сільськогосподарських дорадчих служб України.
Також пані Павленко звернулася до координаторів Державного аграрного реєстру з пропозицією якомога швидше, спільно з МАПП, врегулювати проблемні питання щодо надання інформації про земельні ділянки членів сімейних фермерських господарств при поданні ними заявок на отримання бюджетної субсидії на 1 га сільськогосподарських угідь.
Керівник гуртка: к. е.н., доцент
Наконечна Катерина Віталіївна
 

 

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook