Калина звичайна

Золота осінь щедро обдаровує нас яскравими плодами калини. Вона дуже гарний листопадний кущ з барвистими корисними ягідками. Влітку зелене, а восени - жовто червоне. Калину вважають символом України. Садили її тільки-но в родині народжувалась дитина. Користуватися калиною теж вміли, позичали в деревця для лікування квіти, ягоди, листя, гілочки та кору. У науковій медицині застосовується кора калини, як кровоспинний засіб при внутрішніх кровотечах, заспокійливий - при істерії, а також знижує ця ягідка тиск. Квіти-плоди - при склерозі, туберкульозі легень, захворюваннях нирок і як потогінний засіб. Є дані про високу ефективності плодів проти деяких бактерій і вірусів.
В Україні калину тушкують з дрібно-порізаним гарбузом. Потім цю суміш гарно перемішують, додають цукор і одержують смачне начиння для запашних пирогів. Завдяки високому вмісту пектинів плоди калини використовують для виготовлення мармеладу, наливки, лікерів, фруктово-ягідні вин.
Плоди калини дають червону фарбу, кора - чорно-зелену, придатну для фарбування шерсті. Деревина використовується для виготовлення дрібних виробів.
Калина - посередній медонос і пилконос, що дає підтримуючий взяток.
Ліна ОЧЕРЕДЬКО,
завідувачка лабораторії Лікарсько-медоносних рослин
кафедри бджільництва