Журналісти у світі харчових технологій!
Як сказав наш викладач Повозніком Микола Гаврилович: “Ви журналісти - ви правда!”, а це означає, що журналісти знову мандрують стежками НУБІП України, щоб розповісти всю правду про наші неймовірні факультети.
Цього разу студенти завітали до факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК, а саме на кафедру технології м’ясних, рибних та морепродуктів. З порогу нас радо зустріла Марина Вікторівна, яка для нас була і екскурсоводом і наставником.
Першою зупинкою була навчальна лабораторія оцінки якості зерна і хлібопродуктів, саме там студенти оцінюють якість зерна, яке культивується на нашому дослідному полі НУБІП України. З якості зерна і розпочинається виробництво хліба, священного продукту для українців. Журналісти швидко взялись до роботи, записували, слухали і фотографували. Це означає, що про такі місця не просто варто розповідати, а хочеться показати їх кожному.
Згодом нам відкрила двері навчальна лабораторія термічної обробки харчових продуктів. Сувід, дегідратор, автоклав - найкращі друзі харчових технологів, всі ці види техніки є на кафедрі і студенти вправно працюють з ними. Тримати продукти у вакуумі і при цьому не дати їм втратити свої поживні властивості? Це легко для студентів, які навчаються на цьому факультеті. Ну магія, правда?
Мандруючи по кафедрі, журналісти потрапили до навчальної лабораторії сенсорного аналізу, місця де студенти аналізують все як справжні професіонали. Саме там за допомогою органів чуття: зору, нюху, смаку, дотику визначають органолептичні властивості продукції, такі як зовнішній вигляд, аромат, смак, текстура, і використовують це як у контролі якості, так і для розробки нових продуктів, що відповідають очікуванням споживачів.
Після огляду журналісти мали змогу наживо побачити роботу студентів. Валентина Миколаївна Ісраелян, доцент кафедри, запросила нас до Магістерської лабораторії оцінки якості харчової продукції та безпеки харчування. Там на власні очі ми побачили, як відбувається виготовлення сосисок студентами НУБІП. У кінці екскурсії нам дали їх скуштувати, нічого смачнішого я у житті не їла.
І якщо неймовірний та цікавий факультет, то і його голова буде такою ж. Нам пощастило познайомитись із багатогранною, прекрасною, легендарною і винахідливою людиною, деканом факультету Баль-Прилипко Ларисою Вацлавівною. Це людина з великої літери, яка безмежно любить своїх студентів та віддається роботі на всі 100%. З нею ми поглибились у історію факультету, адже на кафедрі є маса цікавих експонатів, які є пам’яттю та інформують студентів про місце у якому вони навчаються.

Після подорожей в часі на нас чекала навчальна лабораторія здорового харчування. Найбільше увагу студентів привернув стенд з рецептами від різних кулінарних геніїв, від приготування борщу, до пивоваріння. Після маленької екскурсії ми тепло поспілкувались із деканом, дізнались нову та цікаву інформацію, наприклад ви знали, що у них на факультеті працює Олег Швець - головний дієтолог України. Як на мене це величезний рівень! А термомікс, який заміняє 10 кухонних приладів це знахідка для харчового технолога і звісно він також є у цій лабораторії.
Ця подорож залишила незгладимий слід у моїй пам'яті. Вона надихнула мене по-новому подивитися на речі, які ми вважаємо буденними, і зрозуміти, що якість життя починається з якості того, що нас оточує, зокрема, і їжі. Це був урок відповідальності, технологічності та любові до своєї справи. Журналісти щиро дякують Декану за гостинність та можливість побачити унікальну базу кафедри, відчути її дух та зрозуміти масштаб роботи, яка тут проводиться. А також особлива і глибока подяка нашому натхненнику, організатору та дороговказу – шановному Повознікову Миколі Гавриловичу. Саме завдяки його ініціативі, його небайдужості та бажанню розширити наші горизонти ми змогли пережити ці незабутні моменти. Миколо Гавриловичу, Ви показали нам, що знання – це не лише теорія, але й живе, відчутне, а в даному випадку – навіть смачне явище.
Анастасія МАРТОШЕНКО,
студентка 1 курсу, напрям підготови журналістика