Кафедра інженерії енергосистем

Підвищення кваліфікації «Енергетичне обстеження будівель, інженерних мереж та систем»

Кафедра теплоенергетики ННІ енергетики, автоматики і енергозбереження НУБіП України запрошує педагогічних працівників шкіл, ЗВО І-ІІ рівнів акредитації, голів об\'єднаних територіальних громад (ОТГ), керівників підприємств усіх форм власності, енергоменеджерів міст, голів об’єднань співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ), власників приватних будинків, а також усіх бажаючих пройти навчання на курсі «Енергетичне обстеження будівель, інженерних мереж та систем».

Про необхідність проведення енергетичного аудиту/енергетичного обстеження у будівлях та на підприємствах, пошук сертифікованого енергоаудитора та структуру енергетичного сертифікату, – роз’яснення Мінрегіону.
 
Енергетичний аудит/обстеження – це експертиза житлового будинку або підприємства, проведена спеціалізованим фахівцем з енергетичної сертифікації будівель метою якої є з`ясувати його технічний стан та ефективність споживання енергії.
Законом України «Про енергозбереження» встановлено, що енергетичний аудит – це визначення ефективності використання паливно-енергетичних ресурсів (далі – ПЕР) та розроблення рекомендацій щодо її поліпшення.
Трактуючи цю норму Закону, ми розуміємо, що енергоаудит/енергообстеження проводиться з метою встановлення ефективності використання енергетичних ресурсів і розроблення економічно обґрунтованих заходів щодо зниження обсягів їх споживання, тобто визначення способів підвищення енергоефективності будівель різного призначення (від будинків до підприємств різних галузей).
 
Що дозволяє з’ясувати енергоаудит/енергообстеження?
Проведення такої оцінки дає можливість з’ясувати наскільки ефективно в будівлі або на підприємстві відбувається споживання ПЕР, а також визначити де, з якої причини мають місце понаднормові втрати енергії. На основі визначення проблеми фахівець з аудиту/обстеження розробляє відповідні енергозберігаючі заходи, програми та рекомендації, які необхідно запровадити для підвищення енергоефективності та зниження втрат енергії в цій будівлі.
Крім того, вказується в якій пріоритетності потрібно впроваджувати енергоефективні заходи за відсутності належного фінансування. Проведення енергоаудиту/енергообстеження дає змогу отримати рекомендації щодо запровадження системи енергоменеджменту, які можуть бути надані опціонально.
Важливо зазначити, що найчастіше за результатами енергоаудиту/енергообстеження дієвими способами мінімізації енерговитрат на обігрів будівлі, як правило, є використання сучасних мінеральних утеплювачів і фасадних теплоізоляційних систем, віконних систем з високими теплозахисними властивостями, оптимізація режимів роботи системи опалення тощо.
 
Програма курсу
 
Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook