ШЕВЧЕНКО Лариса Василівна

Професор

Професор , Доктор ветеринарних наук
Дисципліни викладання
  1. Ветеринарна екологія – ОПП «Ветеринарна медицина»
  2. Гігієна тварин – ОПП «Ветеринарна медицина»
  3. Благополуччя тварин, етологія та професійна етика – ОПП «Ветеринарна медицина»
  4. Ветеринарна нутріціологія – ОПП «Ветеринарна медицина»
Освіта

У 1995 році закінчила факультет ветеринарної медицини Національного аграрного університету (нині НУБіП України) за спеціальністю «Ветеринарна медицина». У 1996 році закінчила магістратуру НАУ за спеціальністю «Ветеринарна медицина».

Дисертаційне дослідження

В 2000 році під керівництвом професора Захаренка М.О. захистила дисертацію на здобуття наукового ступеня кандидат ветеринарних наук за спеціальністю 16.00.06 – Ветеринарна санітарія та гігієна на тему: «Вплив аліфатичних амінів та сорбенту хумоліт на резистентність та метаболічний статус організму тварин». 

У 2004 році Л.В. Шевченко присвоєно вчене звання доцента кафедри гігієни тварин. 

У 2011 році Шевченко Л.В. захистила дисертацію на здобуття наукового ступеня доктор наук за спеціальністю 16.00.06 – Гігієна тварин та ветеринарна санітарія на тему: «Наукове обґрунтування застосування каротиноїдів у системі профілактики порушень функціонального стану організму сільськогосподарських тварин». Науковий консультант, доктор біологічних наук, член-кореспондент НААН, професор Захаренко М.О.

У 2012 році присуджено науковий ступінь доктора ветеринарних наук. 

Вчене звання професора кафедри гігієни та санітарії присвоєно в 2014 році.

Наукові інтереси

Безпечність та якість харчових продуктів за забруднення пестицидами та антибактеріальними препаратами. 

Безпечність і якість крафтових молочних продуктів і визначення критеріїв їх автентичності. 

Визначення ефективності використання біоконсервантів для мʼяса і мʼясних виробів.

Стажування

«Експерт з акредитації освітніх програм: онлайн тренінг», 5.10.2019 р. НАЗЯВО, 

Свідоцтво підвищення кваліфікації СС 00493709/012815-20 НУБіП України. 

Свідоцтво підвищення кваліфікації СС 00493706/014809-21 НУБіП України. 

Сертифікат № СС 00493706/00197-21 ННІ неперервної освіти і туризму НУБіП України, Сертифікат № GDTfE-02-03818 курсу «Цифрові інструменти GOOGLE для освіти» базовий рівень.

Свідоцтво про підвищення кваліфікації СС 00493706/021922-24 від 12.04.2024 року, 3 кредити

Експертна, проектна та громадська діяльність

Гарант акредитованої ОПП Ветеринарна гігієна, санітарія і експертиза за спеціальністю 212 «Ветеринарна гігієна, санітарія і експертиза»

Член проектної групи акредитованої ОНП Ветеринарна гігієна, санітарія і експертиза PhD за спеціальністю 212 «Ветеринарна гігієна, санітарія і експертиза»

Голова спеціалізованої вченої ради Д 26.004.12

Головний редактор журналу «Сучасне птахівництво», включеного до переліку наукових фахових видань України

Член Всесвітньої наукової асоціації з птахівництва (Українське відділення)

Вибрані публікації
  1. Lokes, S., Shevchenko, L., Doronin, K., Mykhalska, V., Israelian, V., Holembovska, N., Tverezovska, N., & Savchenko, O. Influence of starter cultures of lactic acid bacteria on microbiological parameters and shelf life of sausages. Potravinarstvo Slovak Journal of Food Sciences, (2024).18, 935–950. https://doi.org/10.5219/2012

  2. Sadvari, V. Y., Shevchenko, L. V., Slobodyanyuk, N. M., Furman, S. V., Lisohurska, D. V., & Lisohurska, O. V. Chemical composition of craft hard cheeses from raw goat milk during the ripening process. Regulatory Mechanisms in Biosystems, (2024). 15(4), 666-673. https://doi.org/10.15421/022496

  3. Davydovych, V., Shevchenko, L., Brovenko, T., Nesterenko, N., Altanova, A., Umanets, R., Rudyk, Y., Kovalenko, N. Microbiological changes in craft hard cheeses from raw goat milk during ripening with the use of mites Acarus siro. Scifood, 2025, 19(1), 176-191. https://doi.org/10.5219/scifood.26
  4. Sadvari, V. Y., Shevchenko, L. V., Midyk, S. V., Korniyenko, V. I., Slobodyanyuk, N. M., Pylypchuk, О. S., Naumenko, T. V., & Stetsiuk, I. M. Fatty acid profile of artisanal hard cheeses made from raw goat milk during the ripening process. Regulatory Mechanisms in Biosystems, (2025). 16(1), e25002. doi:10.15421/0225002

  5. Omelchun, Y. A., Shevchenko, L. V., Nikitina, L. M., Solomon, V. V., Mykhalska, V. M., Furman, S. V., Lisohurska, D. V., & Lisohurska, O. V. Pesticides as a cause of honeybee (Apis mellifera) mortality and their persistence in honey. Biosystems Diversity, 2025. 33(1), e2501. doi:10.15421/012501

  6. Omelchun, Y. A., Shevchenko, L. V., Nikitina, L. M., Solomon, V. V., Voynalovich, M. V., Mykhalska, V. M., Zlamanyuk, L. M., & Busol, L. M. Accumulation of a multi-component mixture of pesticides in soil, plants, bee organisms, and beekeeping products. Biosystems Diversity, (2025). 33(1), e2503. doi:10.15421/012503

  7. Vivych A., Iakubchak O., Horalskyi L., Shevchenko L., Beyko L., Lialyk A., Kryzhova Y., Naumenko T. The microstructure of the liver in broiler chickens under the administration of a probiotic complex of Bifidobacteria and Lactobacilli. Scifood. 2025. Vol. 19(1). P. 537-560. https://doi.org/10.5219/scifood.68 

  8. Davydovych V., Shevchenko L., Shulyak S., Slobodyanyuk N., Nedashkivskyi V., Tomchuk V., Slyva Y., Nesterenko N., Sydorenko O., Ivaniuta A. The influence of ripening time on the physicochemical characteristics of craft hard goat cheeses. Online Journal of Animal and Feed Research. 2025. 15(5), 264- 273. https://dx.doi.org/10.51227/ojafr.2025.30