03041, м. Київ, вул. Виставкова, 16, навчальний корпус № 12, кімн. № 324 блок Г.

ТКАЧУК Світлана Алімівна

Професор

Професор , Доктор ветеринарних наук
Дисципліни викладання
  1. «Гігієна харчових продуктів» – для студентів 211 спеціальності «Ветеринарна медицина» і 212 спеціальності «Ветеринарна гігієна, санітарія і експертиза».

  2. «Безпечність та якість харчових продуктів» – для студентів 212 спеціальності «Ветеринарна гігієна, санітарія і експертиза».

Освіта

У 1991 р. закінчила з відзнакою факультет ветеринарної медицини Кам’янець-Подільського сільськогосподарського інституту за спеціальністю «Ветеринарна медицина».

Дисертаційне дослідження

У 2001 році захистила дисертацію на здобуття наукового ступеня кандидата ветеринарних наук за спеціальністю 16.00.02 «Патологія, онкологія і морфологія тварин» на тему: «Вікові особливості будови скелета стило- та зейгоподію американської норки».
У 2010 р. захистила дисертацію на здобуття наукового ступеня доктора ветеринарних наук на тему: «Закономірності морфогенезу трубчастих кісток курей м’ясного напряму продуктивності у постнатальному періоді онтогенезу».

Наукові інтереси

Брала участь з доповідями у понад 150 міжнародних і всеукраїнських конференціях та інших заходах. 

Підготувала 4 кандидатів наук, 2 здобувачів навчаються за третім освітньо-науковим ступенем доктора філософії. 

Під керівництвом підготовлено 50 магістерських кваліфікаційних робіт здобувачів вищої освіти, є співавтором 2 патентів на корисну модель. 

Кількість статей у базі Scopus – 17; Web of Science –7; h-індекс – 3.

 

Відзначена заохочувальною відзнакою Державного комітету ветеринарної медицини України «За заслуги в розвитку ветеринарної медицини України» III ступеня та отримала Подяку Київського міського голови.

 

Напрямки наукової діяльності: морфогенез кісткової тканини у постнатальному періоді онтогенезу; науково-практичне обгрунтування обґрунтування застосування фітогенних кормових добавок за виробництва м’яса курчат-бройлерів; науково-практичне обгрунтування застосування пребіотика зі штаму дріжджів Sacchamyces cerevisiae за виробництва кролятини.

Стажування
  1. «Академія цифрового розвитку», Київ, 30 год.

  2. NUBIP/NMBU, 30 год.

  3. НМЦ вищої та фахової передвищої освіти, Київ, 120 год.; 

  4. Національне агентство із забезпечення якості вищої освіти, 100 год.;

Експертна, проектна та громадська діяльність

У 2010 році обрана академіком неурядової громадської організації – Національна академія наук вищої освіти України.

Із 2020 року є експертом з акредитації освітніх програм Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти. 

Вибрані публікації

Є автором і співавтором понад 300 наукових праць, у тому числі: 51 методичної вказівки; 9 монографій; 4 науково-практичних рекомендацій; 3 збірників нормативно-правових актів; 4 підручників і 6 навчально-методичних посібників.

 

2019

Патенти

1. Патент на корисну модель № 132773 "Спосіб виявлення залишкових кількостей флорфеніколу у меді". Зарєстровано в Державному реєстрі патентів України на корисні моделі 11. 03. 2019 р. (автори: Мягка К. С., Кочетова Г. С., Костюк М. В., Ткачук С. А., Коваленко В. Л.

Статті у наукових журналах, що входять до міжнародних наукометричних баз Scopus та Web of science

  1. Chausov M, Pylypenko A., Maruschak P., Tkachuk S., Menou A. Express method to estimate structural imperfection and bone tissue status. Journal of Mechanical Engineering. 2019. 68(3). 271-280. doi:10.2478/scjme-2018-0040. https://www.scopus.com/authid/detail.uri?authorId=57205428129.
  2. Yatsenko I. V., Tkachuk S. A, Busol L. V., Bondarevsky M. M., Zabarna I. V., Biben I. A. X-ray densitometric indices of proximal phalanx, medial phalanx and ungular pelvic limb bones as criteria for age diagnosis of cattle in forensic veterinary expertise. Regulatory Mechanisms in Biosystems. 2019. 10(2). 197–202. doi:10.15421/021929. https://www.scopus.com/authid/detail.uri?authorId=57205428129.
  3. Miagka K., Tkachuk S. Physical and chemical indicators of honey depending on storage terms after processing colonies of bees by chloramphenicol. Scientific Horizons. 2019. 6(79). 21-28.doi:10.33249/2663-2144-2019-79-6-21-28. https://www.scopus.com/authid/detail.uri?authorId=57205428129.
  4. Bogatko N. M., Bukalova N. V., Lyasota V. P., Artemenko L. P., Bogatko L. M., Bakhur T. I., Prilipko T. M., Zabarna I. V., Savchuk L. B., Tkachuk S.А. Some indices determination of raw and pasteurized cow milk by Ukrainian nanufactures using unique express method. Journal of Microbiology, Biotechnology and Food Sciences. 2019. 9(1). 9-14. doi:10.15414/jmbfs.2019.9.1.9-14. https://www.scopus.com/authid/detail.uri?authorId=57205428129.

Статті у фахових журналах категорії «Б»

  1. Ткачик Л. В., Ткачук С. А. Біохімічні показники сироватки крові свиней за застосування у годівлі органічної кормової добавки Lg-Max. Наукові доповіді НУБіП України. 2019. 1(77). doi:10.31548/dopovidi2019.01.026.
  2. Мягка К. С., Ткачук С. А. Залишки антибіотиків у меді з липи за різних способів його зберігання та способів обробки бджолиних вуликів. Наукові доповіді НУБіП України. 2019. 1(77). doi:10.31548/dopovidi2019.01.024.
  3. Kovalenko V. L., Lyasota V. P., Balatskiy Y. O., Bukalova N. V., Bogatko N. M., Bachur T. I., Tkachuk S. A. Bacterial properties of the “GEOCID”. Наукові доповіді НУБіП України. 2019. 1(77). doi:10.31548/dopovidi2019.01.025.
  4. Ткачик Л. В., Ткачук С. А. Жирнокислотний склад м’язової тканини свиней за застосування кормової добавки Lg-Max в різних дозах. Біоресурси і природокористування. 2019. 11. 5-6. doi:0.31548/bio2019.05.019.
  5. Лясота В. П., Ткачук С. А., Терешко Б.М., Приліпко Т. М., Букалова Н. В., Богатко Н. М., Савчук Л. Б., Колодка А. В. Вплив пробіотику Протекто-Актив на збереженість телят, продуктивність великої рогатої худоби та якість яловичини. Наукові доповіді НУБіП України. 2019. № 5 (81). doi:10.31548/dopovidi2019.05.011.

Методичні матеріали для забезпечення навчального процесу

  1. Ткачук С. А. Дослідження харчових продуктів за окремими показниками якості. ЦП «Компринт». 2019. 39с.
  2. Якубчак О. М., Ткачук С. А., Тютюн А. І., Таран Т. В., Галабурда М. А. Оцінка якості, мікробіологічні критерії безпечності молока-сировини та контроль пастеризації. ЦП «Компринт». 2019. 64с.

 

2020

Науково-практичні рекомендації

  1. Науково-практичні рекомендації. Застосування кормових добавок LG-MAX і Сел-Плекс за виробництва свинини /Ткачук С. А., Ткачик Л. В. Київ. Редакційно-видавничий відділ НУБіП України. 2020. 25 с.

Статті у наукових журналах, що входять до міжнародних наукометричних баз Scopus та Web of science

  1. Lyasota V.P., Bakhur T.I., Utechenko M.V., Fedorchenko M.M., Rublenko I.O., Bukalova N.V., Bogatko N.M., Antipov A.A., Tkachuk S.А., Prilipko N.I., Sakhniuk T.M., Bogatko A.F. Effect of a complex prebiotic preparation on the preservation, growth intensity and microflora in rabbits’ intestine. Ukrainian Journal of Ecology. 2020. 10(6). 6-11.doi: 10.15421/2020_250. https://www.webofscience.com/wos/author/record/1335228

Статті у фахових журналах категорії «Б»

  1. Ткачик Л. В., Ткачук С. А. Уміст жирних кислот у м’язовій тканині свиней за застосування кормових добавок Lg-Max і Сел-Плекс. Біоресурси і природокористування. 2020. 12. 1–2. doi:10.31548/bio2019.01.018.
  2. Ткачик Л. В., Ткачук С. А. Відгодівельні, забійні, м’ясні якості свиней та дегустаційна оцінка м’яса за застосування кормових добавок LG-MAX і Сел-Плекс. 2020. 11. 1. 134-142. Ukrainian Journal of Veterinary Sciences. doi:10.31548/ujvs2020.01.014.
  3. Лясота В. П., Букалова Н. В., Богатко Н. М., Ткачук С. А., Савчук Л. Б., Тишківська Н. В., Богатко Л. М. Оцінювання відповідності та ідентифікація натуральності кисломолочного сиру і сиркових виробів. Наукові доповіді НУБіП України. 2020. 2(84). doi:10.31548/dopovidi2020.02.018.
  4. Данкевич Н. І., Ткачук С. А., Пилипенко А. П. Стан кісткової тканини курчат-бройлерів за використання у раціоні кормових добавок, виготовлених із морських гідробіонтів. Ветеринарія, технології тваринництва та природокористування. 2020. 5. С. 32-37. doi:10.31890/vttp.2020.05.06.
  5. Лясота В. П., Богатко Н. М., Букалов Н. В., Богатко Л.М., Ткачук С. А., Прилипко Т. М., Савчук Л. Б. Порівняльна оцінка оптимальних показників якості яловичини NOR, PSE і DFD. Наукові доповіді НУБіП України. 2020. 6(88). doi:10.31548/dopovidi2020.06.019.
  6. Ткачук С. А., Мягка К. С., Лясота В. П. Якість меду натурального після обробки бджолиних сімей нітрофураном (AOZ). Наукові доповіді НУБіП України. 2020. 6 (88). doi:10.31548/dopovidi2020.06.021.
  7. Tkachuk S. A., Myagka K. S., Savchuk L. B. Quality of natural honey after treatment of bee families by neomycin. Ukrainian journal of veterinary science. 2020.11. 4.
  8. Яценко І. В., Забарна І. В., Богатко Н. М., Родіонова К. О., Бусол Л. В., Богатирьова А. М., Ткачук С. А., Бородін Ю. М. Визначення ступеня свіжості м’яса равликів за вмістом ферменту редуктази. Ветеринарія, технологія тваринництва та природокористування. 2020. 6. 123-129. doi:10.31890/vttp.2020.06.22.

Методичні матеріали для забезпечення навчального процесу

  1. Ткачук С. А. Методичні вказівки «Конспект лекцій з дисципліни «Гігієна рослинних харчових продуктів». ЦП «Компринт». 2020. 96с.
  2. Ткачук С. А. Оцінка якості, мікробіологічні критерії безпечності молока-сировини та контроль пастеризації. ЦП «Компринт». 2020. 64с.

 

2021

Статті у фахових журналах категорії «Б»

  1. Tkachuk S. A., Tkachyk L. V., Lyasota V. P. Biochemical parameters of blood serum in young pigs under feeding of Lg-Max fed additive. Ukrainian Journal of Veterinary Sciences. 2021. 12(1). 14–22. doi:10.31548/ujvs2021.01.002.
  2. Tkachuk S. A., Zbigniew Sobek, Yatsenko I. V., Tkachik L. V., Savchuk L. B. Meat quality under use of natural feed additives in young pig feeding. Ukrainian Journal of Veterinary Sciences. 2021. 12(2). 15–25. doi:10.31548/ujvs2021.02.002.
  3. Tkachuk S. A., Yatsenko I. V., Tkachyk L. V. Morphological and biochemical parameters in pig blood under use of Lg-Max and Sel-Plex feed additives in feeding. Ukrainian Journal of Veterinary Sciences. 2021. 12(3). doi:10.31548/ujvs2021.03.002.
  4. Tkachuk S. A., Pasnichenko O. S., Savchuk L. B. Approximation of growth indicators and analysis of individual growth curves in chickens of the meat production direction in the postnatal period of ontogenesis. Ukrainian Journal of Veterinary Sciences. 2021. 12(4). doi:10.31548/ujvs2021.04.002.
  5. Шуляк С. В., Мягка К. С., Ткачук С. А., Гайдей О. С., Меженська Н. А., Бардік Л.Ю. Валідація методу визначення свинцю, кадмію, арсену у мясі та мясопродуктах атомно-абсорбційною спектрометрією з електротермічною атомізацією. Наукові доповіді НУБіП України. 2021. 5 (93). doi:10.31548/dopovidi2021.05.012.
  6. Ткачук С. А., Яценко І. В., Сердюков Я. К., Ткачик Л. В., Кравченко А. І. Мікроскопічн будова печінки свиней за застосування у годівлі натуральних кормових добавок Lg-Max і Сел-плекс. Наукові доповіді НУБіП України. 2021. 4(92). doi:10.31548/dopovidi2021.04.012.
  7. Lyasota V., Malyna V., Bondarenko L., Bolokhovska V., Balatsky Y., Bukalova N., Bogatko N., Khitska O., Tkachuk S.А. Influence of the prebiotic Bio-active on natural resistance, safety and productivity of young pigs. Науковий вісник ветеринарної медицини. 2021. 1. 37-49. doi:10.33245/2310-4902-2021-165-1-37-49.
  8. Ткачук С. А. Індекс біологічної цінності м’яса курчат бройлерів за експериментального випоювання антибіотику Даноксан-50. Наукові доповіді НУБіП України. 2021. 6(94). doi:10.31548/dopovidi2021.06.015.

Методичні матеріали для забезпечення навчального процесу

  1. Курс лекцій "Безпечність та якість харчових продуктів. Частина 1". Навчально-методичні вказівки для студентів ОС "Магістр", спеціальності 212 "Ветеринарна гігієна, санітарія і експертиза". ЦП «Компринт». 2021. 150 с.

 

2022

Навчальні посібники

  1. Богатко Н. М., Мазур Т. Г., Димань Т. М., Фотіна Т. І., Яценко І. В, Ткачук С. А., Букалова Н. В., Приліпко Т. М., Лясота В. П., Дудус Т. В., Савчук Г. В., Ткачук Н. А., Мягка К. С., Родіонова К. О., Мельник А. Ю., Утеченко М. В., Сакара В. С., Богатко Д. Л., Бахур Т. І., Богатко Л. М., Царенко Т. М., Зоценко В. М., Джміль В. І., Давнюк Л. І., Яременко Р. М. Гігієна і експертизи м’яса свійської птиці за виробництва та обігу: навчальний посібник [За редакцією Н. М. Богатко, Т. Г. Мазур, Т. М. Димань]. Біла Церква, 2022. 200 с.

Монографії

  1. Кафедра ветеринарної гігієни ім. професора А.К. Скороходька: монографія/ М. Д. Кучерук, В. М. Поляковський, М. О. Захаренко та ін. – Київ: Видавничий центр НУБіП України, 2022. – 516 с.

Статті у наукових журналах, що входять до міжнародних наукометричних баз Scopus та Web of science

  1. Orobchenko О., Koreneva Y., Paliy А., Rodionova К., Korenev М., Kravchenko N., Pavlichenko О., Tkachuk S., Nechyporenko О., Nazarenko S. Bromine in chicken eggs, feed, and water from different regions of Ukraine. Potravinarstvo Slovak Journal of Food Sciences. 2022. 16. 42-54. doi: 10.5219/1710. https://www.scopus.com/authid/detail.uri?authorId=57205428129.

Статті у інших іноземних журналах

  1. Tkachuk S., Poshkrebnov V., Berezhnyak E., Horbatiuk S., Konakh V., Smetanska I., Muliarchuk O., Yushkevich M. Nitrate content of tomatoes, sweet peppers and eggplants in the winter-spring period. International Scientific Periodical Journal "SWorldJournal". Bolgary. 2022. 13(2). 123-125. https://www.sworldjournal.com/index.php/swj/issue/view/swj13-02/swj13-02.
  2. Tkachuk S., Berezhnyak E., Hladun A. Smetanska I., Berezhnyak E., Tokar A., Muliarchuk O., Balitska L, Ilchuk Ya., Turak O. Analysis of the quality and biochemical composition of fresh and fermented cucumbers. International Scientific Periodical Journal "Modern Technology and Innovative Technologies. Germany, Karlsruhe. 2022. 21(1). 64-68. https://www.moderntechno.de/index.php/meit/issue/view/meit21-01/meit21-01.

Статті у фахових журналах категорії «Б»

  1. Лясота В. П., Богатко Н. М., Букалова Н. В., Джміль В. І., Хіцька О.А., Мазур Т .Г., Ткачук С. А., Приліпко Т. М., Гіптенко С. І. Безпечність та якість масла солодковершкового різних вітчизняних виробників і визначення його фальсифікації. Науковий вісник ветеринарної медицини. 2022. 1. 33-42. doi:10.33245/2310-4902-2022-1-1-33-42.
  2. Яценко І. В., Ткачук С. А., Пасніченко О.С., Савчук Л. Б., Дереча Л.М. Інформативність мікроскопічних структур діафіза кісток плесна самок великої рогатої худоби для судово-ветеринарного визначення їх віку. Вісник ПДАА. 2022. 4. 150-158. doi:10.31210/visnyk2022.04.15.
  3. Bohatko A., Bohatko N., Tkachuk S. Control of chilled meat of broiler chickens by bacterioscopic method. Ukrainian Journal of Veterinary Sciences. 2022. 13. 1. 9-16. doi:10.31548/ujvs.13(1).2022.9-16.
  4. Pasnichenko O., Sobek Z., Tkachuk S., Yatsenko I., Bokotko R. Comparative morphology of tubular bone of cross ducks "Blagovarsky" in the post-constant period of ontogenesis. Ukrainian Journal of Veterinary Sciences. 2022. 13. 2. doi:10.31548/ujvs.13(2).2022.
  5. Liasota V., Bohatko N., Tkachuk S., Bukalova N., Khitska O. Efficiency of use of detergent and disinfectants during the production of milk of cows. Ukrainian Journal of Veterinary Sciences. 2022. 13. 3. doi:10.31548/ujvs.13(3).2022.
  6. Лясота В. П., Букалова Н. В., Богатко Н. М., Мазур Т. Г., Хіцька О. А., Джміль В. І., Ткачук С. А., Приліпко Т. М. Гігієнічне обґрунтування використання абсорбенту Поліфан-К за вирощування свиней. Науковий вісник ветеринарної медицини. 2022. 2. 6-19. doi:10.33245/2310-4902-2022.

Методичні матеріали для забезпечення навчального процесу

  1. Робочий зошит "Якість молока і молочних продуктів. Навчально-методичні вказівки для студентів ОС "Магістр", спеціальності 211 "Ветеринарна медицина". ЦП «Компринт». 2022. 96с.

 

2023

Статті у наукових журналах, що входять до міжнародних наукометричних баз Scopus та Web of science

  1. Kot Т., Tkachuk S., Usenko S., Prokopenko V. Adrenal Gland of Poultry: Anatomy, Microscopy, Morphometry, and Histochemistry. Journal World Poultry Research. 2023. 13(1). 20-28. doi: https://dx.doi.org/10.36380/jwpr.2023.2https://www.scopus.com/authid/detail.uri?authorId=57205428129
  2. Bal’-Prylipko L., Samilyk M., Korniienko D., Paska M., Ryzhkova T., Yatsenko I., Hnoievyі I., Tkachuk S., Bolgova N., Sokolenko V. Determination of quality indicators of sugar fortified by-product. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies. 2023. 4 (11 (124)). 65–72. doi: https://doi.org/10.15587/1729-4061.2023.284885https://www.scopus.com/authid/detail.uri?authorId=57205428129.
  3. Gryshchenko V. A., Danchenko O. О., Tkachuk S. A., Fotina T. I., Zazharskyi V. V., Brygadyrenko V. V. Lipid composition of blood plasma and epithelium of the jejunal mucosa in calves with dyspepsia and its correction. Regulatory Mechanisms in Biosystems. 2023. 14(2). 319–324. doi:10.15421/022347. https://www.scopus.com/authid/detail.uri?authorId=57205428129.

Статті у інших іноземних журналах

  1. Voitsekhіvskyi V., Zahliada A., Iliashenko A., Tkachuk S., Muliarchuk O., Balitska L., Svynarchuk O. Comparative Characteristic of the biological value of the fruits of some berry cultures. Colloquium-journal. 2023. 19(178). 20-23.
  2. Kalayda K., Tokar A., Slobodyanik G., Voitsekhіvskyi V., Zahliada A., Tkachuk S., Nesterova N. Muliarchuk O., Balitska L., Yushkevich M., Symonenko N. Quality, biological value and productivity of sweet pepper of early varieties as the basis of compretitiveness. Colloquium-journal. 2023. 17(176). 11–14.

Статті у фахових журналах категорії «Б»

  1. Лясота В. П., Богатко Н. М., Букалова Н. В., Джміль В. І., Хіцька О.А., Мазур Т. Г., Ткачук С. А., Приліпко Т. М., Вакула Б. В. Безпечність та якість меду натурального бджолиного, виготовленого під різними торговими марками, за реалізації у супермаркетах. Науковий вісник ветеринарної медицини. 2023. 1. 40-51. doi:10.33245/2310-4902-2023-180-1-40-51.
  2. Романишина Т. О., Гуральська С. В., Кот Т. Ф., Ткачук С. А., Фурман С. В., Бегас В. Л., Рибачук Ж. В. Епізоотичний моніторинг заразних хвороб бджіл у Рівненській області за період 2017–2022 рр. Науковий вісник ЛНУВМБ імені С.З. Ґжицького. Серія: Ветеринарні науки. 2023. 25. 109. 103-107. doi:10.32718/nvlvet10916.
  3. Ткачук С. А., Богатко Н. М., Гриневич Н. Є., Савчук Л. Б. Експертна оцінка м’яса курчат-бройлерів за реалізації на агропродовольчому ринку. Наукові доповіді НУБіП України. 2023. 5(105). doi:10.31548/dopovidi5(105).2023.019.
  4. Гриневич Н. Є., Ткачук С. А., Соболєв О. І., Савчук Л. Б. Якість м’яса курчат-бройлерів за згодовування неорганічної форми селену. Наукові доповіді НУБіП України. 2023. 6(106). doi:10.31548/dopovidi6(106).2023.015.
  5. Lyasota V., Tkachuk S., Bogatko N., Bukalova N., Prylipko T. Evaluation of the effect of wheat germ meal on the development of laboratory mice. Ukrainian Journal of Veterinary Sciences. 2023. 14(2). 76-95. doi:10.31548/veterinary2.2023.76.

Методичні матеріали для забезпечення навчального процесу

  1. Робочий зошит "Якість м'яса і м'ясопродуктів. Методичні вказівки для студентів ОС "Магістр", спеціальності 211 "Ветеринарна медицина". ЦП «Компринт». 2023. 58с.

 

2024

Статті у наукових журналах, що входять до міжнародних наукометричних баз Scopus та Web of science

  1. Bogatko А., Bogatko N., Bukalova N., Lyasota V., Tkachuk S. Effect of probiotic biopreparation on fatness, organoleptic, and chemical parameters of broiler chicken meat. Scientific Horizons. 2024. 27(3). 9-22. doi:10.48077/scihor3.2024.09.
  2. Samilyk M., Illiashenko Y., Rudichenko Y., Yevtushenko Y., Huba S., Tkachuk S., Ryzhkova T., Geyda I., Lysenko A., Severin R. Determination of the antioxidant potential of processing products of osmotically dehydrated chokeberry fruits and beer enriched with them. Eastern-Europe an Journal of Enterprise Technologies 2 (11 (128)) 26–33. https://doi.org/10.15587/1729-4061.2024.301159.
  3. Samilyk M., Nosyk M., Ryzhkova T., Bolhova N., Tkachuk S., Sakhnenko A., Petrenko A., Hrinchenko D., Hnoievyі I. Determining the possibility of making mulberry wine by using the osmotic dehydration process. East ern-European Journal of Enterprise Technologies. 2024. 3 (11 (129)). 31–36. https://doi.org/10.15587/1729-4061.2024.306443.
  4. Samilyk M., Tkachuk M., Paska M., Ryzhkova T., Tkachuk S., Petrenko A., Hrinchenko D., Gurskyi P., Savchuk L., Yarmosh T. Substantiating the feasibility of processing the secondary product obtained after osmotic dehydration of dried apri cots. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies. 2024. 4 (11 (130)). 36–42. doi: 10.15587/1729-4061.2024.309658.

Статті у інших іноземних журналах

  1. Voitsekhіvskyi V., Rozomiuk A., Krysko L., Tkachuk S., Nesterova N., Muliarchuk O., Khudolii L., Koliadenko S., Daniuk Y., Lynchak N., Yarosh Y., Khomiv N. Quality vegetable zucchini of canned depending on sorts. Colloquium-Journal. 2024. 1(194). 52-54.
  2. Voitsekhіvskyi V., Krysko L., Tkachuk S., Nesterova N., Muliarchuk O., Symonenko N., Balitska L., Ilchenko Y. Competitiveness of popular eggplant varieties. Colloquium-Journal. 2024. 2(195). 40-43.