ЯКУБЧАК Ольга Миколаївна

Професор

Професор , Доктор ветеринарних наук
Дисципліни викладання

111

Освіта

Закінчила ветеринарний факультет Білоцерківського сільськогосподарського інституту (1983). Навчалась в  аспірантурі (1983–1986) на кафедрі ветсанекспертизи та патанатомії Білоцерківського сільськогосподарського інституту (СГІ), науковий керівник, полковник ветеринарної служби у відставці, доктор ветеринарних наук, професор Й.С. Загаєвський. З 1986 року почала працювати на цій же кафедрі асистентом.

З 2000 року і донині працює в Національному університеті біоресурсів і природокористування України (НУБіП України). 

2000–2001рр. – професор кафедри патанатомії та ветсанекспертизи, з 2001 до 2020 р. очолювала кафедру ветеринарно-санітарної експертизи. 

Після об'єднання кафедри ветеринарно-санітарної експертизи і кафедри гігієни тварин та санітарії ім. проф. А.К. Скороходька працює на посаді професора кафедри ветеринарної гігієни ім. проф. А.К. Скороходька.
Якубчак О.М. працювала за сумісництвом на посаді в.о. декана факультету якості і безпеки продукції АПК (2004–2006), директора ННЦ ветсанекспертизи, санітарії та гігієни продукції тваринництва (2006–2009). 

З 2001 по 2006 рр. була головою, а з 2007 до 2017 р. – заступник голови спеціалізованої вченої ради Д 26.004.12 (К 26.004.12) в НУБіП України.

Дисертаційне дослідження

Кандидатську дисертацію захистила у 1988 р. на тему: «Ветеринарно-санітарна оцінка молока за субклінічного маститу корів», а докторську – у 1997 р. на тему: «Роль деяких бактерій в зниженні якості молока та розробка прискорених методів його ветеринарно-санітарної експертизи».

Наукові інтереси

Є провідним вченим у галузі гігієни харчових продуктів, зокрема безпечності та якості продуктів тваринного походження. Основні її наукові праці спрямовані на вивчення показників якості та безпечності продуктів тваринництва та їх контролю залежно від аналізу ризиків у процесі виробництва, переробки та обігу продуктів тваринництва.

Науково-експериментальне обгрунтування критеріїв оцінки безпечності та якості м'яса, молока, яєць, продуктів бджільництва та риби з урахуванням аналізу ризиків за виробництва та обігу харчових продуктів з дотриманням концепції "Єдине здоров'я".

 

Стажування

стажування

Експертна, проектна та громадська діяльність

111

Вибрані публікації

111