Харчові технології - чому важлива ця галузь для людства!
Напевно більшість з нас знають терміни дозрівання овочів, фруктів та зернових, від висадки в грунт до збору урожаю. Середній термін дозрівання близько 4-5 місяців. І яким буде врожай залежить від багатьох факторів, основним з яких є погодні умови. Так відбувається з року в рік протягом тисячоліть, відколи людина розумна почала обробляти землю. Тисячоліттями людство вдосконалювало свої навички в обробці землі, винаходило знаряддя обробки і переробки всього того що дарує нам наша планета, складались календарі посіву, збирались народні прикмети пов’язані з погодними явищами і їх впливом на врожай. Ми склали правила посівів, винайшли знаряддя обробки, відкрили нові технології переробки та зберігання харчових продуктів. Здавалось би людина досягла сталого розвитку в харчовому виробництві. Але це не так!
Чи задумувались Ви, як швидко росте людство? Більшість з нас, знають лише приблизну численність населення планети Земля. Для більшості людей ця цифра уявляється як 7,5 мільярдів. На тому всі знання про демографію планети закінчуються.А як на справді? Що ж, давайте подимимось на статистику. За даними статистичного сервісу WORLDOMETER станом на зараз кількість населення планети Земля складає 7,922,408,594 особи. Майже 8 мільярдів! Я навмисно зафіксував точну цифру для порівняння. Рівно через добу я зробив ще один запит щоб визначити різницю.В результаті ми маємо наступну цифру: 7,922,651,825 осіб.За добу приріст населення склав 243 тисчячі 231 особа.За місяць це число становитиме 7 мільйонів 296 тисяч.А за рік це вже буде 87,5 мільйонів нових людей. З урахуванням смертності. Вдумайтесь в це число! Одна велика країна за один рік!
І цим новим людям потрібно кожного дня щось пити, десь жити і щось їсти. Це найголовніші базові потреби людини, та і будь якої істоти в цілому.
У 1943 році американський психолог Абрахам Маслоу, в рамках розробки теорії мотивації людини, створив так звану Піраміду Маслоу. Подивіться на неї.
Ці 5 категорій розташовані в чіткій ієрархії. І на першому місці безумовно стоять Фізіологічні потреби людини. Цілком очевидним є факт того, що без дихання людина не зможе прожитии 5 хвилин. Без води – тиждень. А без їжі, місяць.Всі інші категорії не так важливі для виживання людини, але ця життєво важлива, тому вона і лежить в основі піраміди. Без неї всі інші категорії втрачають сенс існування. Враховуючи такі темпи зростання людської популяції, ми маємо визнати, що життєвий простір для людства зменшується. Адже життя в сурових кліматичних умовах, будь то жаркі пустелі чи арктичні сніжні поля, чи вітряні скелі, нікому не до вподоби і в більшості випадків взагалі не придатні для проживання. Нам як виду доведеться ущільнюватись, що безумовно призведе до значних соціальних і політичних конфліктів в майбутньому. Цю проблему посилює ще й той факт, що одночасно з збільшенням населення, кількість родючих орних земель неухильно зменшується в наслідок деградації.На деградацію землі впливає багато факторів, як природних типу ерозії ґрунтів (Ерозія – процес руйнування ґрунту вітром, водою та іншими факторами з переміщенням продуктів ерозії за межі її виникнення), зміни клімату, так і антропогенні, тобто, заподіяні в наслідок дій людини - постійна розробка корисних копалин, техногенні забруднення, відходи виробництв, проблеми з утилізацією сміття, вирубка лісових насаджень, необхідність десь розселяти нових представників людства і т.п. чинники.Ость таку ситуацію з демографією людство має на сьогодні. В деяких країнах світу вже існує проблема нестачі харчування, яку намагаються вирішити такі організації як FAO (The Food and Agriculture Organization) - продовольча та сільськогосподарська організація (міжнародна організація під патронатом ООН). В цілому про стан продовольчої безпеки та харчування у світі, можна ознайомитись в звіті FAO за 2021 рік.Таке значне збільшення популяції людства, з одночасним зменшенням посівних площ, рано чи пізно призведе до серйозної демографічної і харчової кризи. І людству доведеться вирішувати, як забезпечити базову потребу людини, фундаментальну основу піраміди Маслоу. Інакше людство зникне як вид. Тому вже зараз більшість розвинених країн працюють над освоєнням нових підходів до вирощування і переробки харчової сировини. Основні зусилля націлені на селекцію і генну інженерію рослинних культур для більшої врожайності і стійкості до не сприятливих умов вирощування. В деяких країнах світу виникли такі напрямки як Сіті-фермерство (вирощування на будівлях), гідропонне вирощування, а деякі вже почали замислюватись над освоєнням водних площ для вирощування їжі. Як приклад можна навести статтю в AGRONEWS про вирощування і використання Ряски в якості їжі.
Яскравим прикладом застосування новітніх підходів у харчових технологіях може слугувати стартап із Ізрайлю Future Meat Technologiesякий розробив технологію вирощування м’яса в спеціальному обладнанні.
Отже як бачимо, країни які мають обмежені земельні ресурси або не достатню родючість поверхневого шару землі (Ізраїль, країни Скандинавського півострову), і вміють зазирнути за горизонт подій, вже зараз почали впроваджувати новітні методи вирощування харчів. Вони чітко розуміють, що родюча земля це найцінніший ресурс планети, він обмежений і він закінчується. Тому і виникають новітні способи вирощування, йдуть дослідження по розширенню не типових для людського споживання рослин, комах і інших біологічних видів. Враховуючи вище сказане, ми маємо чітко усвідомити один факт – харчові технології це життєво необхідна для людства галузь, яка постійно буде мати актуальність і затребуваність в будь якій країні. І попит на технологів з виробництва та переробки харчових продуктів постійно буде зростати з року в рік. Тож бережімо Землю на якій Ми живемо, бо іншої в нас нема і не буде, нікому її не віддаваймо, і завжди пам’ятаймо про плюс 87 мільйонів нових людей на рік. Володимир ЦаренкоМайстер виробничого навчання кафедри процесів і обладнанняпереробки продукції АПК