ПЕТРУША АННА ТА МАКСИМЕНКО ВІКТОРІЯ: ОБИРАЄМО ПРОФЕСІЮ "ЗІ СМАКОМ" В ОДНОМУ З НАЙКРАЩИХ УНІВЕРСИТЕТІВ – НУБІП УКРАЇНИ

   Професія "зі смаком" завжди була, є і буде в пошані: Петруша Анна та Максимейко Вікторія так охарактеризували свій вибір вступу на факультет харчових технологій та управління якістю продукції АПК НУБіП України.

Випускниці Лохвицького механіко-технологічного коледжу Полтавської державної аграрної академії Анна Петруша та Вікторія Максимейко здобули спеціальність «Харчові технології» за спеціалізацією «Бродильне виробництво і виноробство», і не задумуючись ні на хвилину, вирішили продовжити своє навчання на факультеті харчових технологій та управління якістю продукції АПК НУБіП України. Чому Ваш вибір припав саме на НУБіП України? Анна Петруша: факультет харчових технологій та управління якістю продукції АПК вже поспіль 5 років тісно співпрацює з нашим коледжем. Щороку наш коледж відвідують викладачі університету та й сама декан Лариса Баль-Прилипко є частим гостем у нас. Випускники попередніх років коледжу уже навчаються на факультеті і від них я чула лише позитивні відгуки про університет і факультет, зокрема. Тому питання вибору університету відпало само собою.Вікторія Максимейко: Особисто для мене остаточний вибір університету став після відвідування онлайн Дня відкритих дверей на факультеті, перегляд відеороликів про матеріально-технічну базу факультету, знайомство з керівництвом та НПП факультету; найбільше враження справило спілкування із студентами, Студентською організацією факультету та представниками членів Ради роботодавців, які є випускниками університету. Для мене головне навчатися в середовищі, в якому можна отримати ще більше знань, а це можна зробити з досвідченими викладачами. Я знаю, що тут працюють висококваліфіковані спеціалісти, які прекрасно володіють не тільки знаннями з харчових технологій, але мають практичний досвід, що допоможе мені при вивченні і закріпленні знань з виробництва харчових продуктів. Що Ви хочете отримати від навчання на харчовому факультеті?Анна Петруша: Зниження витрат по харчовій галузі та збереження якості продукції залежать від розвитку таро-пакувального господарства. А поки що розфасована продукція становить лише 25...30 %, тоді як у країнах з розвиненою ринковою економікою— 80...90 %. Тому невідкладним завданням має бути створення власної промислової і сировинної бази для виготовлення тари й упаковки на підприємствах України. У зв'язку з цим я хотіла би поряд з удосконаленням своїх знань з харчових технологій приділити більше уваги і цьому питанню.Вікторія Максимейко: Понад 200 підприємств харчової промисловості стали партнерами іноземних фірм. Це співробітництво дало змогу освоїти новітні технології, придбати обладнання, потрібну сировину, випускати нові види продукції не нижче європейських стандартів. І я маю на меті створювати харчові продукти високої якості і головне безпечні для населення. На Ваш погляд, яке місце займає харчова промисловість на ринку в Україні, і чим ще крім навчання плануєте займатися в університеті?Анна Петруша: На сьогоднішній день харчова промисловість України забезпечує внутрішній споживчий ринок якісними продуктами харчування майже на 90 %.Крім того, галузь відіграє надзвичайно важливу роль у зовнішній торгівлі країни, формуючи більше половини зовнішньоторговельного обороту продукції АПК України. Тому я буду в майбутньому прикладати всі зусилля задля покращення ситуації в цій галузі, а найближчим часом після вступу до університету поряд з навчальним процесом хочу займатися культурним своїм розвитком, бо і співати, і танцювати вмію, тож стану в нагоді для всякого роду свят на факультеті.Вікторія Максимейко: Розвиток повного циклу технологічних процесів, починаючи від первинної обробки сільськогосподарської сировини, до випуску готової упакованої харчової продукції за найвищими стандартами безпеки і якості продуктів харчування і її експорту на світові ринки, є ключовим пріоритетом секторальної експортної стратегії. Без створення ланцюга доданої вартості в країні, поглибленої переробки і експорту готового продукту під брендом „Made in Ukraine“ ми не зможемо говорити про ефективний розвиток АПК або всієї економіки України.Я хочу бути корисною для факультету, коли буду її повноцінним членом команди. Люблю спорт, маю навики писати вірші, співаю, вишиваю хрестиком. Тому впевнена, що знайду себе в університеті і як хороша студентка, і як помічниця.Дякую за інтерв'ю, і бажаю здійснення всіх Ваших задумів .  Розмову велаМарія Жеплінська, доцент кафедри процесів і обладнання переробки продукції АПК