Синергія в роботі - запорука успішного закріплення теоретичного матеріалу: студенти факультету харчових технологій вивчають процеси подрібнення рослинної сировини разом з роботодавцями

НУБіП України, к.11, ауд. 359, 101, 102
Дисципліна «Процеси і апарати харчових виробництв» вивчає основи процесів, які відбуваються в машинах і апаратах, а також у сировині, що обробляється під час технологічних процесів у харчовій промисловості. Вона охоплює розуміння принципів роботи обладнання та фізико-хімічних змін, що відбуваються з харчовою сировиною та готовими продуктами на різних стадіях виробництва.
Кожного разу на лабораторних заняттях студенти закріплюють теоретичний лекційний матеріал, який, як правило, передує практичному заняттю. Так, і в цей раз, вивчивши основи процесу подрібнення та просіювання на лекції, студенти 3 курсу спеціальності G13 Харчові технології підійшли вже підкованими до виконання лабораторного заняття на тему: «Дослідження процесів подрібнення і просіювання сировини».
Ведучий викладач, доцент Марія Жеплінська на початку заняття ще раз повторила основні моменти самого процесу і перейшла до обговорення зі студентами мети роботи та виконання експериментальних досліджень із зерновою сировиною. Було розглянуто основні лабораторні установки, їх будову та принцип роботи та обговорено план роботи кожної бригади студентів. Все це відбувалося в лабораторії систем автоматизованого проектування і комп’ютерного моделювання технологічних процесів переробних і харчових виробництв, де студенти також пройшли тестування з даної теми. Для цього було використано гугл-форму і результати кожного студента зразу ж можна було побачити на екрані.
Після завершення обговорення плану подальшої роботи студенти були розділені на дві підгрупи. Одна з локацій, яка чекала на здобувачів вищої освіти, – це безпосереднє виконання досліджень з подрібнення і просіювання зернової сировини. А інша – в сусідній лабораторії – використовувалася для проведення майстер-класу від роботодавця фірми KRONEN, представники якої на технологічному обладнанні для різання сировини показували процес нарізання грибів та капусти.
Тож всі студенти почергово продемострували свої навички та уміння ретельно провести лабораторну роботу і отримати необхідні показники для подальшого їх оброблення на наступному занятті та почерпнути знання з нарізання сировини, ніби поринувши в технологічний процес підприємства.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
На заняття завітала декан факультету Лариса Вацлавівна Баль-Прилипко з головою роботодавців факультету Родіоном Рибчинським, який є директором Спілки «Борошномели України», головою правління ГО «Укрхарчопром» та експертом зернового сектору ФАО ООН. Родіона Рибчинського зацікавила тема лабораторного заняття студентів, тож для молодого покоління майбутніх спеціалістів було задано декілька суто зернових питань, з якими студенти успішно справилися.
Така співпраця викладачів та роботодавців спільними зусиллями допомагає студентам досягти набагато кращих результатів завдяки обміну знаннями, навичками та ідеями.
Щиро дякуємо роботодавцям за підтримку вищої освіти задля спільної мети – дати студентам якомога більше знань і бути достойно підготовленими для практичної роботи на харчових підприємствах. І плекаємо надію, що таких зустрічей буде щораз більше. Цінуємо кожну людину, яка хоче досягти звершень в харчовій галузі України, і віримо у найшвидшу перемогу наших захисників та захисниць над ворогом-агресором. А тому на науково-педагогічній ниві працюємо в поті чола.