Навчально-науковий інститут енергетики, автоматики і енергозбереження

Проєкт LIFE22-CET-NS4nZEBs

         

 

 У вересні 2022 року Верховна Рада ратифікувала Угоду між Україною та Європейським Союзом (ЄС) про участь України у Програмі ЄС LIFE - Програмі дій з довкілля та клімату, яка сприятиме відновленню країни після руйнувань війни.
      Підпрограма LIFE Clean Energy Transition (CET) спрямована на продовження реалізації політики ЄС у сфері сталої енергетики, зокрема у рамках Європейської зеленої угоди, Енергетичного союзу (енергетичні та кліматичні цілі до 2030 року) і довгостроковій Стратегії декарбонізації Європейського Союзу до 2050 року.
     Оновленими пріоритетними завданнями Стратегії європейського зеленого курсу є принаймні у подвоєнні щорічних темпів енергетичної реновації будівель до 2030 року, а після глибокої реконструкції, наявність будівель з майже нульовим споживанням енергії. Імплементація Європейського закону про клімат, Дорожньої карти енергетичного переходу до 2050 року та сценарії декарбонізації є пріоритетними завданнями Комісії у сфері енергоефективності і політичним зобов'язанням щодо значної економії енергії. Як наслідок - жорсткі мінімальні вимоги до електростумоприймачів та нових будівель; підвищення темпів реновації існуючих будівель; введення зобов'язань по енергозбереженню з боку енергопостачальних підприємств. Прогнозується збільшення частки ВДЕ завдяки рішучим заходам підтримки технологій відновлюваної енергетики у валовому кінцевому енергоспоживанні на рівні 75% у 2050 році та до 97% у споживанні електроенергії. З іншого боку, енергетичний перехід з викопного палива на ВДЕ призведе до змін на ринку праці.
    Фахівці ННІ енергетики, автоматики і енергозбереження (Віктор Каплун, Олена Шеліманова, Світлана Макаревич, Євген Антипов, Андрій Березюк) у консорціумі з низкою європейських університетів і установ Бельгії, Болгарії, Італії, Іспанії та Греції взяли участь у підготовці грантової заявки та долучились до проєкту LIFE «New Skills for Nearly Zero Energy Buildings» (LIFE22-CET-NS4nZEBs). Угода підписана між Європейським виконавчим агентством з питань клімату, інфраструктури та навколишнього середовища (CINEA) під патронатом Європейської комісії та ініціатором, університетом Thomas More (Бельгія).

 

Номер

Роль

Акронім

Юридична назва

Країна

1

COO

TMK

 

THOMAS MORE KEMPEN VZW

BE

2

BEN

CISB

 

SDRUZHENIE KAMARA NA INSTALATORITE V

BALGARIYA

BG

3

BEN

SEC

SOFIA ENERGY CENTRE LTD

BG

4

BEN

CCIAA

 

CAMERA DI COMMERCIO INDUSTRIA ARTIGIANATO E AGRICOLTURA DI PADOVA

IT

5

BEN

ECOSERVEIS

 

ASOCIACION ECOSERVEIS

 

ES

 

6

BEN

CRES

 

CENTRE FOR RENEWABLE ENERGY SOURCES AND SAVING FONDATION

EL

7

BEN

NUBIP

NATIONAL UNIVERSITY OF LIFE AND

ENVIRONMENTAL SCIENCES OF UKRAINE

UA

 

Номер проєкту

101120960

Назва проєкту

NEW SKILLS FOR NEARLY ZERO ENERGY BUILDINGS

Акронім

LIFE22-CET-NS4nZEBs

Реєстраційна назва

LIFE-2022-CET

Тема

LIFE-2022-CET-BUILDSKILLS

Тип проєкту

LIFE-PJG

Дата початку

1 вересня 2023 р

Дата закінчення

31 вересня 2026 р

Тривалість

36 місяців

      Основні проєктні завдання - розробка нових та адаптація існуючих методів навчання та програм з урахуванням потреб на ринку праці фахівців у сфері «розумних будівель», нових технічних рішень у застосуванні фотоелектричних систем, енергоефективного опалення та водневих технології на всіх рівнях проектування, експлуатації та обслуговування для успішного впровадження в будівлях (майже) з нульовим енергоспоживанням, сприяючи таким чином поступовій енергонезалежності та ліквідації імпорту викопного палива.
     Реалізація завдань проєкту дозволить національним провайдерам професійно-технічної освіти оновити практику та програми навчання, за рахунок адаптованих, інноваційних та технічних рішень у сфері електроенергетичних систем у будівлях.

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 

 

 

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook