Кафедра стандартизації та сертифікації сільськогосподарської продукції

Історія кафедри

     Початком підготовки фахівців з нашої спеціальності є 2001 р., коли Національний аграрний університет (НАУ) отримав на те ліцензію Міністерства освіти і науки України. За Наказом ректора Дмитра Олексійовича Мельничука був створений факультет «Якості і безпеки продукції АПК», перший серед ВНЗ аграрного сектора, і кафедра стандартизації та сертифікації сільськогосподарської продукції, як випускаюча кафедра.

 

     

Першим завідувачем кафедри була д.с.-г.н., професор Гуменюк Г.Д. (2001-2008 рр., 2011-2013 рр.), яка організувала роботу випускаючої кафедри і разом з  навчально-педагогічним персоналом забезпечила навчальний процес навчально-методичною літературою, нормативними документами, методичними вказівками та іншими складовими навчального процесу. 

 

 

За 16-річну історію свого існування кафедру очолювали: к.с.-г.н., ст. викладач Карлащук С.В. (2008-2009 рр.), к.б.н., старший науковий співробітник Новожилова Є.В. (2009-2011рр.), д.т.н. Нестерова Л.О. (2014-2015 рр.), д.т.н., професор Сухенко В.Ю. (2015-2021 рр.).  

 

 

 

 

 

Кандидат с.-г. наук, ст. викладач

 

 

Карлащук Сергій Васильович

Кандидат біологічних наук, ст. викладач

 

Новожилова Євгенія Василівна

Доктор технічних наук, професор

 

 

Нестерова Лідія Олександрівна

Доктор технічних наук, професор

 

Сухенко Владислав Юрійович

 

 

З 1 липня 2021 року в.о. завідувача кафедри є канд.техн.наук, доцент Прядко Ольга Анатоліївна. Член Українсько-Американської асоціації працівників вищої школи (UAACE), зав голови Волинського осередку Українського товариства товарознавців і технологів (УТТТ), член міжнародної асоціації стійкого розвитку (MAYP) м. Варна (Болгарія), експерт НАЗЯВО з акредитації освітніх програм за напрямом 181 "Харчові технології". 

Науковий напрям роботи Ольги Анатоліївни це управління якістю та безпечністю, громадське здоров'я. Дослідження зміни якості, виявлення закономірностей мікробіологічних, біохімічних, протеолітичних та ліполітичних процесів, визначення харчової та біологічної цінності, мікробіологічної і харчової безпечності, розроблення та затвердження нормативної документації. Впровадження санітарних норм якості харчових продуктів згідно положень НАССР в державних освітніх закладах. Вдосконалення харчування для здоровя та довголіття людини, розробка технологічної документації та створення тижневих меню відповідно до сезонної доступності з ротацією у закладах освіти.

Свого часу факультет очолювали академік УААН Мельничук С.Д., к.вет.н. Карповський В.І., професор Якубчак О.М., к.б.н. Новожилова Є.В. Факультет готував спеціалістів (менеджерів) з управління якості за спеціальністю “Якість, стандартизація та сертифікація” і входив до складу ННІ ветеринарної медицини аж до 2008 р. 

 

 

 

 

академік УААН, д.б.н., професор Сергій Мельничук

 к.вет.н., доцент   Валентин Карповський

   д.вет. н., професор    Ольга Якубчак

      к.б.н., ст. викладач        Євгенія Новожилова

      На даний час кафедра є структурним підрозділом факультету «Харчових технологій та управління якістю продукції АПК», а деканом факультету є д.т.н., професор Л.В. Баль-Прилипко. До 2015 р. кафедра входила до складу Українського ННІ якості біоресурсів та безпеки життя, який очолював професор С.Д. Мельничук.

В перший навчальний рік на кафедрі проводилася підготовка фахівців за ОКР «Спеціаліст» тільки для денної форми навчання, починаючи з другого року і для заочної форми, а також в цей же рік почалася підготовка магістрів.

Для підготовки фахівців за цією спеціальністю були сформовані навчальні програми з дисциплін, які давали можливість студентам оволодіти теоретичними знаннями із стандартизації, сертифікації, управління якістю і інших дисциплін та вміти їх застосовувати в практичній роботі.

Щодо якості навчальних програм, за якими ведеться підготовка, то приємно повідомити, що у 2009 р. Міжнародна організація зі стандартизації оголосила черговий конкурс на премію ISO з вищої освіти в галузі стандартизації. Деканат факультету разом з кафедрою стандартизації та сертифікації с.-г. продукції підготували документи і представили в ISO програму підготовки магістрів із спеціальності «Якість, стандартизація та сертифікація». Програма була високо оцінена і НУБіП України разом із іншими чотирма університетами зарубіжних країн увійшли в п’ятірку кращих ВНЗ світу.

Враховуючи інтереси аграрного сектору в нашій навчальній програмі є дисципліни, які вивчають тільки у нашому університеті, наприклад, стандартизація та сертифікація с.-г. продукції; управління якістю с.-г. продукції та виробництва; методи забезпечення якості с.-г. продукції.

Такий набір дисциплін у начальній програмі дає можливість нашим випускникам набути знання і навики з управління якістю, стандартизації, сертифікації та інших дисциплін, які формують фахівців і дозволяють ці знання застосовувати на сільськогосподарських підприємствах різних форм власності, у відділах якості, стандартизації, сертифікації сільськогосподарських і переробних підприємств, науково-дослідних установах, контрольних лабораторіях, органах управління різних рівнів тощо. Результати праці деканату, НПП кафедри, кафедр нашого та інших факультетів за період 2001-2017 рр. представлені у табл. 2. На даний час дипломи випускників отримало 890 чоловік, і все це при високій якості навчання (табл. 1), 116 дипломів з відзнакою. Особливо високий рівень атестації Екзаменаційною комісією відмічено в перші навчальні роки при підготовці ОКР «Спеціаліст» (4,7 – 4,8 бал), коли прохідний бал для вступу на нашу спеціальність було встановлено не менше 4,5. Тому третина випускників отримували дипломи з відзнакою.   

Таблиця 1

Кількість підготовлених фахівців освітньої програми «Якість, стандартизація та сертифікація» за період 2001-2020рр.

Освітній ступінь

 

Всього

в т.ч. форма навчання

денна

заочна

ОС “Спеціаліст”

82

63

19

ОС “Магістр”

808

336

472

Разом

890

399

491

% від заг.

100

44,8

55,2

 Таблиця 2

Результативність підготовки фахівців «Якість, стандартизація та сертифікація» за період 2001-2020 рр.

 

ОС

 

Отримано дипломів

% від загальної кількості

Середній бал атестації

всього

в т.ч. з відзнакою

“Спеціаліст”

82

28

34

4,6

“Магістр”

808

88

10,9

4,4

Разом

890

116

13

4,5

     Випускники кафедри ЯСС, які стали  кандидатами наук: Білик Р.І., Шитюк К.Ф., Шапошник В.М., Штангей С.В.. Тавлуй І.П., Гринчук К.В., Махно К.І, Розбицька Т.В.

Диплом магістра освітньої програми ЯСС отримали два студенти із Лівії, одна студентка із Китаю.

Перелік організацій, в яких працюють наші випускники:

 

Ø  Державне підприємство “Український науково-дослідний і навчальний центр проблем стандартизації, сертифікації та якості” (ДП УкрНДНЦ)

Ø  Міністерство аграрної політики і продовольства України

Ø  Державне підприємство Всеукраїнський державний науково-виробничий центр стандартизації, метрології, сертифікації та захисту прав споживачів (ДП «Укрметртестстандарт»)

Ø  Інститут підготовки фахівців національного органу стандартизації

Ø  УкрНДІ цивільного захисту

Ø  Міжнародна фінансова корпорація IFC

Ø  Національне агенство акредитації України

Ø  Пивзавод “Славутич”

Ø  ПАТ “Миронівська птахофабрика”

Ø  Жашківський маслозавод

Ø  ПАТ “Миронівський хлібопродукт”

Ø  Український клуб аграрного бізнесу

Ø  Бюро Верітас

Ø  ТОВ “Август-Кий”

Ø  ТОВ “Метро Кеш енд Кері”

Ø  ТОВ “Жменька”

Ø  ТОВ “NOVUS”

Ø  ТОВ “Кока -Кола”

Ø  Державний НДІ лабораторної діагностики та ветеринарно-санітарної експертизи

Ø  Українська лабораторія якості і безпеки продукції АПК

Ø  Інститут екогігієни і токсикології ім. Л.І. Медведя

Ø  ТОВ “ЕКО”

Ø  Миронівський м’ясопереробний завод “Легко”

Ø  ТОВ НТЦ “Будстандарт”

Ø  ТОВ “Лютівка Еліт” Хмельницької обл.

Ø  Пиво-безалкогольний комбінат “Радомишль” Житомирської обл.

Ø  КНУ ім. Тараса Шевченка

Ø  ТОВ “Агрофірма Столична” Київської обл.

Ø  ТОВ “Агромарс” Київської обл.

Ø  ПАТ “BGDУкраїна” (молочний комбінат м. Вишневе Київської обл.)

Ø  ТОВ “Ашан Україна Гіпермаркет” м. Київ

Ø  ТОВ Украфлора-Вінниця

Ø  Чернігівська ДЛВМ

Ø  ТОВ “Еліт”

Ø  ТОВ “Полісся” Чернігівської обл.

Ø  ТОВ “Васильківська птахофабрика”

Ø  ПАТ “ЕК Чернівціобленерго”

Ø  Компанія “Ібіс”

Ø  ТОВ “Grin Point”

Ø  Фірма UCA

Ø  Регіональна державна лабораторія ветеринарної медицини Київської обл.

Ø  Васильківська районна державна лабораторія ветеринарної медицини

Ø  Інститут громадського здоров’я ім. Марзєєва НАМНУ

Ø  Державний Центр по випробуванню та прогнозування техніки і технологій для с/г виробництва

Ø  Державний центр ветеринарної медицини

Ø  ТОВ “Хмельницький хлібозавод”

 Таблиця 3

Перелік навчальних дисциплін для ОС “Магістр”

спеціальності 152 Метрологія та інформаційні вимірювальна техніка

Освітньої програми “Якість, стандартизація та сертифікація”

№ п/п

Назва дисципліни

1.

Ділова іноземна мова

2.

Виробничий менеджмент

3.

Психологія управління

4.

Правове забезпечення управлінських рішень


Таблиця 4

 Перелік навчальних дисциплін для ОС “Магістр”

спеціальності 152 "Метрологія та інформаційні вимірювальна техніка"

Освітньої програми "Якість, стандартизація та сертифікація", які забезпечує НПП кафедри

№ п/п

Назва дисципліни

1.

Управління якістю

2.

Законодавча метрологія та стандартизація

3.

Аудит і акредитація

4.

Дослідницькі та інноваційні процеси

5.

Системний підхід та методи прийняття рішень

6.

Управління якістю с-г продукції та виробництва

7.

Стандартизація та сертифікація с-г продукції

8.

Менеджмент навколишнього середовища

9.

Менеджмент персоналу

10.

Методи забезпечення та управління якістю харчових продуктів

11.

Міжнародна і регіональна стандартизація


Перелік навчальних дисциплін викладання яких забезпечують

на інших факультетах НПП кафедри:

1. Управління якістю
2. Міжнародна і регіональна стандартизація і сертифікація
3. Менеджмент якості діяльності лабораторії
4. Нормативно-правове забезпечення (стандартизація, сертифікація)
5. Основи стандартизації, сертифікації та управління якістю

6. Харчова хімія

 

 

 

 

 

 

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook