Кафедра стандартизації та сертифікації сільськогосподарської продукції

Дисципліни кафедри

 

Навчально – інформаційний портал НУБіП України

Кафедра забезпечує підготовку студентів з 20 дисциплін

 

Робочі програми
дисциплін кафедри

 

Силабуси
дисциплін кафедри

 

ЕНК
дисциплін кафедри

 

 

 

1. Стандартизація і сертифікація сільськогосподарської продукції

У курсі дисципліни розглядаються питання, пов'язані з отримання студентами правових, організаційних, методичних знань та практичних навичок з стандартизації і сертифікації сільськогосподарської продукції, вміння розробити необхідні нормативні документи, самостійно ставити і вирішувати наукові та виробничі завдання щодо стандартизації і сертифікації сільськогосподарської продукції.

2. Управління якістю 

Курсом передбачено формування сучасного підходу до управління якістю на підприємствах та організаціях на основі вивчення вимог міжнародних стандартів до систем управління якістю, розуміння новітньої філософії якості, методів та інструментів, які здійснюють політику якості, як на рівні підприємств, так і в будь-якій сфері управління.

3. Міжнародна і регіональна стантартизація та сертифікація 

Сучасна економіка інтегрує у світову торгівлю, розвивається світовий ринок і кожна країна прагне зайняти свою нішу в міжнародних економічних відносинах. Нині усе більше саме економічний потенціал країни, ступінь її економічного розвитку визначають положення цієї країни в світі, добробут громадян, взаємовідносини з іншими країнами. Тому саме міжнародна та регіональна стандартизація має велику роль у міжнародній торгівлі для сприяння розвитку стандартизації в усьому світі для полегшення міжнародного обміну товарами і послугами та розвитку співпраці інтелектуальної, наукової, технічної та економічної діяльності, що і висвітлює даний курс дисципліни.

   

4. Законодавча метрологія та стандартизація

У курсі розглядаються питання, пов’язані з технічним регулюванням; з організації робіт зі стандартизації, розроблення, впровадження нормативних документів; забезпечення єдності вимірювань, правил виконання метрологічних робіт; основ оцінки відповідності.

5. Аудит і акредитація 

Аудит - перевірка даних бухгалтерсього обліку і фінансової звітності суб'єкта господарювання з метою висловлення незалежної думки аудитора про її достовірність.

   

6. Дослідницькі та іноваційні процеси

 У курсі розглядаються концептуальні положення теорії інноваційного розвитку, методологічні і теоретико – методичні основи організації та управління інноваційним процесом на підприємстві чи в установі, методичні засади управління інтелектуальною власністю як основою інноваційного розвитку, основи патентознавства, організація науково-дослідної роботи та її етапи, складові теоретичних  і експериментальних досліджень, оформлення наукових результатів, основи наукової етики.

7. Системний підхід та методи прийняття рішень 

Курсом передбачено вивчення основ системного моделювання та застосування методів, що базуються на експертних оцінках для забезпечення формування теоретичної основи для опанування спеціальних дисциплін з аналізування, діагностики систем та також теорії прийняття рішень.

8. Менеджмент навколишнього середовища

Метою дисципліни є формування у фахівців з якості знань стосовно теоретичних і методичних основ екологічного менеджменту, вимог нормативних документів системи управління навколишнім середовищем, механізмів управління навколишнім середовищем, екологічного аудиту. Дисципліна вивчає різні системні та методичні підходи до управління навколишнім середовищем, виробничими процесами для підвищення якості та безпеки продукції та виробництва в цілому.

9. Менеджмент персоналу

Метою курсу є опанування студентами сучасної теорії менеджменту персоналу та формування у них практичних навичок і вмінь керувати людьми у сфері управління системою якості на підприємствах. Особлива увага звертається на основні процеси управління персоналом, формування корпоративної культури, лідерство керівника, компетентне прийняття й професіональне проведення управлінських рішень з боку керівництва, принципи побудови ефективної команди, формування заходів з адаптації, розвитку й мотивації персоналу, делегування повноважень, оцінку його діяльності та ефективності менеджменту персоналу.

10. Методи забезпечення та управління якістю харчових продуктів 

Сьогодні стає очевидним, що для забезпечення стабільного економічного розвитку необхідною складовою механізму управління підприємством, поряд із організаційно-структурним механізмом, механізмами управління якістю, конкурентними перевагами має бути механізм управління ризиками. Управління ризиком – це специфічна сфера менеджменту, що передбачає використання різноманітних підходів, процесів, заходів, які покликані забезпечити максимально широкий діапазон охоплення можливих ризиків підприємства, їхню оцінку, а також формування, реалізацію та контроль заходів щодо оптимізації рівня ризиків із метою досягнення цілей підприємства.

   

 

11. Управління якістю і безпечністю сільськогосподарської і харчової продукції 

Курсом передбачено вивчення основ з особливостей управління якістю і безпечністю сільськогосподарської продукції і виробництвом та вмінь щодо прикладних аспектів розроблення, впровадження та вдосконалення систем забезпечення та управління якістю сільськогосподарської продукції і виробництва, систем управління безпечністю сільськогосподарської та харчової продукції.

   

12. Управління якістю та безпечністю харчування

Курс призначений для викладення основних  моделей та підходів до управління закладами  харчування на основі міжнародних вимог до систем управління, з використанням класичних інструментів і сучасних вимог законодавства та міжнародних стандартів до діяльності операторів ринку харчових продуктів щодо забезпечення безпечності харчування, розроблення та провадження програм-передумов та процедур, заснованих на принципах НАССР.

   

13.Управління якістю і безпечністю харчових продуктів

Курс призначений для викладення основних моделей та методів управління організацією на основі міжнародних вимог до систем управління, з використанням класичних інструментів та сучасних вимог міжнародних стандартів, а також вимог європейського та національного законодавства до діяльності операторів ринку харчових продуктів щодо забезпечення безпечності харчових продуктів, розроблення та провадження програм-передумов та процедур, заснованих на принципах НАССР.

 

14. Хімія смаку, кольору, запаху

Курс «Хімія смаку, запаху, кольору» розроблений для підготовки фахівців зі спеціальності 181 «Харчові технології», які повинні володіти основами хімії смаку, кольору, запаху, будуть здатні творчо використовувати хімічні знання при вирішенні виникаючих професійних завдань і виробничих проблем. Мета курсу полягає у формуванні у здобувачів вищої освіти системи знань з хімічної будови речовин-попередників і речовин, що зумовлюють смак, колір та запах харчових продуктів; хімічних і біологічних реакцій, що беруть участь у формуванні смаку, кольору та запаху харчових продуктів під час технологічних процесів; зміни смаку, кольору та запаху під час зберігання харчових продуктів; створення та використання підсилювачів смаку, барвників та ароматизаторів, розвиток практичного досвіду користування хімічними знаннями у професійної діяльності.

15. Методи контролю якості продукції

Контроль якості харчових продуктів, питної води та продовольчої сировини набуває особливої актуальності внаслідок екологічного навантаження на людину та несприятливих кліматичних змін. Як один із критеріїв оцінки якості слід розглядати наявність розроблених методів та методик контролю якості продуктів харчування. Майбутні фахівці зі спеціальності 181 «Харчові технології» повинні бути ознайомлені з сучасними методами дослідження якості й безпеки харчової продукції, вміти ці методи застосовувати на практиці для різних груп харчових продуктів. Саме навчальна дисципліна “Методи контролю якості продукції” забезпечить майбутніх фахівців вмінням організовувати та проводити контроль якості і безпечності сировини, напівфабрикатів, концентратів та харчових продуктів із застосуванням сучасних методів та методик.   

   

16. Харчова хімія

Курс призначений для отримання детальних знань про склад, природу, будову та перетворення неорганічних і органічних сполук, склад харчової сировини, продуктів її переробки та хімічних перетворень, які протікають при виробництві, зберіганні та в процесі харчування людини, та ознайомлення із сучасними методами досліджень.

   

17. Стандартизація, сертифікація в туризмі 

Курс призначений для  опанування базового поняттєво-термінологічного апарату стандартизації, сертифікації; формування уяви про організацію державної системи стандартизації, сертифікації  в Україні й особливості ії функціонування в галузі туризму та набуття практичних умінь та навичок застосування  у галузі  туристичних послуг.

   

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook