Кафедра ентомології, інтегрованого захисту та карантину рослин

Адреса: 03041, м. Київ, вул. Героїв Оборони, 13, навчальний корпус 4, кімната 43.

Тел.: (044) 527-88-63; 527-82-12

Електронна пошта: [email protected]

Завідувач кафедри:
Доля Микола Миколайович

доктор сільськогосподарських наук, професор, член-кореспондент НААН України

 

 

Приєднуйся до
кафедри ентомології, інтегрованого захисту та карантину рослин!

        

 

Вагомі здобутки проф. Долі М.М. у системах і технологіях захисту і карантину рослин. 

Випускникам шкіл: пройди консультаційно-підготовчі курси та отримай 10 балів при вступі в НУБіП!

Не прогав свій шанс вступити на безкоштовне навчання – пройди курси НУБіП і отримай 10 додаткових балів!

Бажаємо успіхів та чекаємо тебе серед студентів одного з провідних університетів України – НУБіП!

Історія кафедри.

  Витоки кафедри починаються з 1936 року при Київському лісогосподарському інституті за структурного підрозділу із назвою ентомології та фітопатології, яким завідував д.б.н., проф. О. Г. Лебедев. З січня 1936 р. кафедрою став завідувати д.с.-г.н, проф. З. С. Голов'янко. З 1944 року була створена кафедра ентомології та фітопатології.
  У 1949–1954 рр. завідувачем кафедри був ентомолог В. І. Гусєв, який проводив ґрунтовні дослідження з біології шкідників лісу та корисних комах.
  З 1974–1987 р. кафедрою керував д.б.н., проф., заслужений діяч науки і техніки України М. П. Дядечко. Удосконалював і впроваджував біологічний метод захисту сільськогосподарських культур.
  З 1987–1992 рр. та з 2009–2011 рр. кафедру очолював М. Б. Рубан із пріоритетними напрями наукової діяльності в інтегрованому захисті насіннєвої люцерни.
  У 1992–1994 рр. кафедру очолив доц. Д. О. Роїк. За наукових напрямів щодо комплексних систем захисту с.-г. культур від шкідників за інтенсивних технологій їх вирощування.
  У 1993 р. було створено кафедру ентомології та біологічного захисту рослин. Під керівництвом д.б.н., проф. В. С. Шелєстової та О. І. Гончаренко розпочато наукову роботу з вивчення біології трихограми та широкого впровадження у виробництво біологічного методу захисту рослин.
  До об’єднання і перейменування із 1962 р. функціонувала кафедра загальної ентомології та зоології під керівництвом д.б.н., проф. М. М. Синицького із створенням навчальної лабораторії хімічного захисту рослин, науково-дослідної лабораторії «Лісовий шовк» для селекції і розведення дубового шовкопряда породи «Поліський Taccaр» і тутового шовкопряда «УСГА-Т 5».
  У 1980–1993 рр. кафедрою завідував д.б.н., проф. Й. Т. Покозій, який організував дослідження з біології комах і вдосконалення заходів захисту с.-г. культур від них.
  3 1993–2004 р. кафедру очолював д.с.-г.н., проф. М. М. Доля, який розробляв новітні ресурсоощадні технології захисту рослин.
  У 1995 р. кафедру перейменували на кафедру фітофармакології та зоології, а в 2000 р. нa кафедру хімічного та біологічного захисту рослин iз сертифiкованої навчально-науково-виробничої лабораторії «Моніторингу пестицидів у технологіях захисту рослин».
   У 2002 р. завідувач кафедри став д.с-г.н., проф., акад. НААН Я. М. Гадзала. У 2011–2013 рр. кафедру очолював д.б.н., проф., акад. НААН, заслужений діяч науки та техніки України В. П. Федоренко. У 2013–2015 рр. кафедрою керувала Л. П. Ющенко із проведенням досліджень щодо застосування ентомофагів і біопрепаратів в агроекосистемах.
  У 2004 р. кафедра отримала назву інтегрованого захисту та карантину рослин, яку очолив д.с.-г.н., проф., акад. АН ВО України В. М. Жеребко.
  Розвитком ентомологічної науки займався проф. Й. Т Покозій, зокрема у розробці сучасних методик моніторингу і контролю комах-фітофагів у посівах с.-г. культур і багаторічний насаджень.
   На кафедрі започатковано низку нових дисциплін та відкрито спеціалізацію з карантину рослин (О. М. Мовчан, О. О. Сикало), моніторинг шкідників (М.М. Доля); логістика і комунікації у захисті рослин (В. Ф. Дрозда., М.М. Доля); глобальні проблеми захисту і карантину рослин від шкідливих організмів (В.П. Федоренко, М.М. Доля, О.О. Сикало), а також читали курси хімічного захисту з основами токсикології (В. М. Жеребко, О. Є. Дмитрієва, О. А. Бабич, Л. М. Бондарева), інтегрованого захисту рослин і фітонцидології (А. Г. Бабич, С. М. Вигера, О. Є. Дмитрієва), родентології, акарології (Л. М. Бондарева), нематології (А. Г. Бабич, О. А. Бабич).
   З часу створення співробітники кафедри видали 18 підручників і посібників, опублікували понад 40 монографій, 1850 наукових статей і рекомендацій з удосконалення захисту с.-г. культур від шкідливих організмів, 65 методичних розробок із навчальних дисциплін.
  За результатами державних випробувань зареєстровано й дозволено до використання в Україні 78 препаратів, отримано понад 70 авторських свідоцтв і патентів на винаходи.

 

 

Детальна інформація про кафедру.

Складова навчального процесу.
Розклад кафедри

Інструкція з дотриманням правил поведінки в умовах воєнного стан.

Відеопрезентаційні матеріали

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook