Кафедра фізики

Наука та інновації

 Співробітники кафедри у різні роки співпрацювали з науковцями Гамбурзького університету, Iнституту біофізики Центру національних досліджень Пізи, Університету Фрідріха - Александра Ерлангена, Університету (штату) Джорджіа, (Афіни,) США, Університету (міста) Кобе, Японія. Частина сумісних досліджень продовжується і сьогодні.
Бойко В.В. по тематиці досліджень домішкових кристалів включений в групу вчених від України (в складі 5 чоловік), що отримала запрошення для проведення досліджень протягом 2006-2019 років в міжнародному науковому центрі в м. Гамбург (Німеччина) на синхротроні DESY.
Доктор фізико-математичних наук професор Відьмаченко А. П. являється науковим керівником української частини російсько-українського космічного експерименту на Міжнародній космічній станції «Планетний моніторинг», в рамках якого він керує розробкою, виготовленням і дослідженнями наукової апаратури для космічного телескопа, в склад якої входять спектрометр поляриметр на ультрафіолетову ділянку спектра та статичний Фур’є спектрометр на ультрафіолетову ділянку спектра. Для наземного супроводження цієї космічної місії розроблено і виготовлено середньо дисперсний спектрополяриметр «СПС-1». З його допомогою вдалося зареєструвати поляризацію від зірок з екзопланетами, що знаходяться навколо зірок і найближчому оточенні Сонця в Нашій Галактиці. Відьмаченко А.П. обраний дійсним членом-кореспондентом Національної Академії наук Республіки Болівія. Під його керівництвом модернізовано спектрополяриметр нового покоління для проведення спостережень небесних об’єктів у видимій та інфрачервоній ділянках спектра.
Групою викладачів кафедри (Ю.І. Посудін, Я.В. Кожем’яко, О.О. Годлевська, І.А. Залоїло) розроблено метод неруйнівного флуоресцентного аналізу рослин в нормі та стресових умовах. Досліджено вплив вмісту пігментів, віку, ярусу рослини, сторони листка, процесу розвитку та руйнування за рахунок стресових факторів на флуоресценцію хлорофілу попередньо адаптованих до темряви листків сільськогосподарських рослин; знайдено спектральні параметри, що можуть бути використані як індекси життєдіяльності рослин в стресових умовах та адаптації до них; створено портативний флуориметр для оцінювання стану сільськогосподарських рослин у польових умовах.

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook