Кафедра фізики

Напрями наукових досліджень

 На кафедрі проводяться дослідження оптичних властивостей та структури складних оксидів - кристалів та композитів; дослідження впливу домішок, потужного лазерного та рентгенівського опромінення на структуру та люмінесцентні характеристики речовин; вивчення властивостей центрів поглинання та випромінювання; моделювання центрів люмінесценції в оксидних кристалах і композитах. В останні два роки проводяться дослідження нових оксидних сполук та композитів (склокераміка, полімер-оксиди) для пристроїв освітлення та сонячної енергетики та їх використання в якості детекторів іонізуючих випромінювань. Ці дослідження необхідні при розробці нових люмінесцентних перетворювачів для підвищення енергоефективності світлодіодів та сонячних батарей. Основна увага приділяється оксидним матрицям, що містять МоО4, РО4 та WO42- молекулярні аніони та їх комбінації. Управління фазовим складом здійснюється шляхом введення катіонів (Sr, Ca, Ba, Zn, Bi, Sb та іонів РЗЕ) та аніонів (F або Cl). Методи дослідження: XRD; дериватографія; оптична та електронна мікроскопія, раманівська, інфрачервона і люмінесцентна спектроскопія; теоретичні розрахунки електронної зонної будови кристалів та кластерів.

 


Значна частина цих досліджень проводиться з використанням синхротронного випромінювання та наукоємного високотехнологічного обладнання Міжнародного наукового центру «Електронний синхротрон DESY, м. Гамбург, Німеччина). Протягом останнього десятиріччя наукова група українських фахівців, в яку входять співробітниками фізичного та хімічного факультетів КНУ імені Тараса Шевченка та співробітники кафедри фізики НУБіП України Бойко В.В. та Чорній В.П., бере участь в роботі цього Центру, виконуючи на конкурсній основі наукові проекти спрямовані на розробку ефективних світлодіодних джерел випромінювання та люмінесцентних перетворювачів сонячного світла в електричний струм на основі нанорозмірних оксидних сполук. До роботи в цьому напрямку залучені і інші співробітники кафедри Залоїло І.А., Малюта М.В., Гуменюк Я.О.

 


Ще один напрямок наукової роботи на кафедрі – це астрономічні дослідження відомого вченого – астронома, професора кафедри фізики Відьмаченка А.П. Він виконує дослідження атмосфер Юпітера, Сатурна, Землі і метеорних вторгнень для вивчення кліматичних змін в їх атмосферах. Відгук фізичних характеристик атмосфер на зміни режиму їх опромінення Сонцем проходять з деяким запізненням, що залежить від їх хімічного складу. Результати досліджень вченого дозволяють вираховувати синхронне запізнювання на кілька років, як реакцію на зміни опромінення планет при русі орбітою. Зміни на планетах залежать від активності Сонця, режимів опромінення Сонцем при русі орбітою; і переважно через значні зміни ультрафіолетового випромінювання.

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook