Шлях до смаку та успіху: НУБіП України та факультет харчових технологій — це твій вибір.
м. Бобровиця, Чернігівської обл.
Грудень, це не просто місяць свят, а й особливий час у навчальному році. У школах та коледжах завершується навчальний семестр, і вже можна підвести уявну риску своїх здобутків за останні пів року. Це ідеальний момент, щоб зупинитися, оцінити пройдений шлях і задуматися про майбутнє.
У рамках профорієнтаційних заходів та пошуку зацікавлених абітурієнтів вирушили викладачі факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК по школам та коледжам. Саме з цією метою відвідав Бобровицький коледж економіки та менеджменту ім. О. Майнової доцент кафедри процесів і обладнання переробки продукції АПК Максим Гудзенко.

На зустрічі з студентами коледжу Максим Гудзенко розповів про Національний університет біоресурсів і природокористування України (НУБіП України) — університет із потужною історією, що завжди дивиться у майбутнє. Нагадав студентам, що через пів року вони будуть стояти на порозі одного з найважливіших рішень у їхньому житті: чи варто зупинитися і почати працювати, маючи диплом молодшого бакалавра, чи ж продовжити навчання в університеті, щоб здобути повноцінну вищу освіту, розширити горизонти та отримати глибокі знання для успішної професії.

Пробуджував, задавав запитання: Яким ти бачиш своє професійне життя? Чи готовий ти до великого кроку — продовження навчання та вибору тієї спеціальності, яка не лише дасть диплом, а й забезпечить стабільну та цікаву кар’єру? Наголосив, що сьогодні світ потребує тих, хто може створювати інновації, безпеку та, звичайно, смак! Саме тому стартовим майданчиком може стати факультет харчових технологій та управління якістю продукції АПК, де талант перетворюється на технології успіху.
НУБіП України — це не просто навчальний заклад. Це цілий кампус можливостей. Cтавши частиною родини НУБіП ви отримаєте:
-
Європейський рівень: НУБіП України активно інтегрований у світову освітню спільноту. Це означає стажування за кордоном, подвійні дипломи та освіту, що відповідає європейським стандартам.
-
Практика з першого дня: факультети тісно співпрацюють з провідними підприємствами різних рівнів, агрохолдингами, як з харчовими гігантами, так і малопотужними, крафтовими але сучасними інноваційними підприємствами. Тому освіта не обмежується лише теорією!
-
Сучасна інфраструктура: сучасні лабораторії, наукові центри та комфортні гуртожитки. Тут є все для всебічного розвитку.
-
Висококваліфіковані викладачі: якість освіти напряму залежить від тих, хто її надає. У НУБіП України працюють доктори наук, професори, доценти та практики, які не лише володіють глибокими теоретичними знаннями, а й мають реальний досвід роботи у харчовій промисловості, науково-дослідних установах та міжнародних проєктах. Вони стануть твоїми наставниками, які допоможуть тобі інтегрувати університетські знання з вимогами сучасного ринку праці.
Чому саме факультет харчових технологій? Тому, що це одна з найбільш стабільних, затребуваних та креативних галузей у світі. Людям завжди потрібна якісна їжа! Навчаючись на факультеті харчових технологій будете створювати інноваційні та корисні продукти. Тут поєднується, наприклад, хімія + кулінарія: зрозумієте, як працює процес ферментації, чому хліб піднімається, і як зберегти вітаміни в процесі обробки. Це справжня наука про смак! Фахівці нашого факультету вміють контролювати якість від поля до столу. Це означає, що ви зможете працювати в міжнародних корпораціях, відповідаючи за безпеку харчування мільйонів людей. Навчання ґрунтується на міжнародних системах, таких як НАССР та ISO.

Розповівши про переваги навчання в університеті, Максим Гудзенко запросив студентів коледжу відвідати ДЕНЬ ВІДКРИТИХ ДВЕРЕЙ 20 грудня 2025 року об 11:00 у дистанційному форматі з трансляцією на YouTube-каналі Nubip.official, щоб більш детальніше ознайомитися з університетом, факультетом харчових технологій та управління якістю продукції АПК НУБіП України та мати нагоду задати актуальні запитання.
Окремим пунктом розповіді було наголошено про Підготовчі Курси до здачі НМТ на базі університету! Навчаючись на курсах можна підвищити свої шанси на успішний вступ та ґрунтовно підготуватися до НМТ з профільних предметів, а також отримати додаткові бали при вступі.

Доповідач наголосив, що найактуальніша інформація завжди на сайті університету та запросив слідкувати за життям факультету в соцмережах! Для зручності пошуку інформації було традиційно роздано "магічні" календарики з QR-кодами.

Наостанок студентам було представлено тематичну доповідь на тему "Процеси Навколо Нас": Від Кухні до Лабораторії.
Кожен процес на звичайній кухні — це чиста наука, яку вивчають в університеті більш детально. Наприклад: коли відбувається процес кип'ятіння води для чаю, ви керуєте процесом теплообміну та зміною фазового стану рідини. Це основа для розуміння пастеризації та стерилізації харчових продуктів. Коли відбувається процес заварювання чаю або приготування кави, відбувається процес екстрагування! Це процес вилучення розчинних речовин (ароматів, кольору, смаку) з твердої сировини за допомогою розчинника (води). У промисловості цей процес є ключовим для виробництва олії, ароматизаторів та добавок. Навіть просте фільтрування (Наприклад: використовуєте друшляк, щоб злити воду з макаронів (це грубе фільтрування); або відокремлення заварки чаю, пропускаючи рідину через ситечко. Кожен із цих прикладів — це механічне розділення сумішей, — це базовий механізм, який у великих масштабах використовується для очищення напоїв та підготовки інгредієнтів. У промисловості: В університеті вивчають, як ці принципи масштабуються: як відбувається тонке фільтрування пива чи вина для забезпечення їх кришталевої прозорості; як працюють мембранні установки для очищення води чи концентрування білків (наприклад, при виробництві сиру чи молочних продуктів). Це вже не просто сито, а високоточне управління розміром частинок!

На факультеті харчових технологій вас навчать аналізувати, контролювати та оптимізувати ці процеси. Зможете дізнатися, як саме температура, тиск чи склад води впливають на кінцевий продукт, роблячи його безпечнішим, кориснішим і, звісно, смачнішим. Наші лабораторії дозволять перейти від побутових експериментів до точного наукового управління якістю!
Відвідуйте офіційний сайт НУБіП України та сторінки факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК у соціальних мережах, щоб не пропустити анонси подій, майстер-класів, зустрічей з роботодавцями та свіжі новини про вступ.
Будь у центрі подій. Будь з НУБіП України!