Поглиблюємо співпрацю: візит здобувачів вищої освіти факультету ветеринарної медицини до ПП «ЄВРОСЕМ»

21 листопада 2025 р. здобувачі вищої освіти старших курсів факультету ветеринарної медицини відвідали приватне підприємство з розвинутим молочним та м’ясним скотарством ПП «ЄВРОСЕМ». Поїздка стала можлива за ініціативи деканату факультету ветеринарної медицини. Супроводжували студентів в. о. завідувача кафедри ветеринарної репродуктології Сергій ДЕРКАЧ та доцент кафедри Валерій МАЗУР. Згідно програми візиту студенти познайомитись з молочною фермою у с. Мала Каратуль (Київська обл.). Це надсучасне підприємство з виробництва молока з роботизованим доїнням корів.


Про особливості ферми розповів керівник молочного напряму ПП «Євросем» Микола ДЗЮБАН. Студенти з цікавістю слухали спікера та задали численні питання, на які отримали обґрунтовані відповіді. Наступною локацією став центральний офіс ПП «Євросему» (с. Ташань), де на студентів очікував смачний обід, кава, чай та солодощі.

Після короткого відпочинку автобус рушив до наступної локації - с. Чопики, де розміщена ферма з вирощування м’ясних порід ВРХ.


Тут студенти дізнались про різницю у технологіях вирощування м’ясних порід ВРХ порівняно з молочними, про особливості утримання, стан та перспективи напрямку виробництва високоякісної яловичини. Здобувачі виявили величезну зацікавленість, адже дехто з них вперше відвідав ферму, на якій вирощують ВРХ м’ясних порід. Ця ферма – дуже технологічна, максимально автоматизована. Вона обладнана системою Rotex – спеціальними клітками з вузьким проходом, який закінчується станком для проведення УЗД-досліджень корів, а також електронними вагами для зважування тварин, самохідним міксером для годівлі тощо. Спеціалісти господарства пояснили відмінність виробничих процесів на м’ясній і молочній фермах, які, у першу чергу, обумовлені фізіологічними особливостями ВРХ молочних і м’ясних порід. М’ясна корова – це напівдика тварина, природні інстинкти якої збережені більше, ніж у молочних корів. Вона навіть може бути дещо агресивною. Така тварина має більш виражені материнські інстинкти, тому до неї та до теляти в перші доби після отелення небезпечно підходити. Натомість, основним продуктом м’ясного скотарства є теля. Тому, на відміну від молочних корів, які практично не бачать своїх телят, у м’ясному скотарстві телята залишаються біля матері аж до відлучення в семимісячному віці. Упродовж цього періоду вони вільно споживають материнське молоко, а доїння корів на таких фермах відсутнє. Студенти задавали питання щодо протоколів лікування та профілактичних заходів, які застосовуються у м’ясному скотарстві. Екскурсія тривала до пізнього вечора і можливо продовжувалась би ще, але потрібно було повертатись додому. Приємною несподіванкою стала зустріч викладачів і студентів з випускницями факультету ветеринарної медицини НУБІП України, які працюють в господарстві. Висловлюємо щиру вдячність Ользі СПОДА, яка відповідала за організацію та проведення екскурсії від підприємства «Євросем». Впевнені, що після цієї екскурсії багато студентів змінили свої погляди на продуктивне тваринництво, більше того, нині мають бажання проходити виробничу практику на цьому підприємстві, а в майбутньому – і працевлаштуватись.

Доц. С.Деркач