«Ліс. Держава. Гроші. Хто, кому і скільки?»: в університеті пройшов Всеукраїнський круглий стіл

28 вересня 2016 року

     28 вересня 2016 року в університеті на базі ННІ лісового і садово-паркового господарства пройшов Всеукраїнський круглий стіл «Ліс. Держава. Гроші. Хто, кому і скільки?». Участь у ньому взяли більше 100 експертів – провідних науковців, виробничників, представників програми FLEG Світового банку, освітян провідних вишів країни.

     Тут зібралися люди, які опікуються проблемами лісівництва, переймаються ними, тому зініціювали такий круглий стіл з оригінальною назвою – «Ліс. Держава. Гроші. Хто, кому і скільки?». Університет відразу відгукнувся на цю пропозицію, бо ми прекрасно розуміємо, що сьогодні ця проблематика гостра як ніколи, зазначив ректор Станіслав Ніколаєнко. Багато лісгоспів на сході і півдні країни припинили свою діяльність. Труднощів об’єктивно дуже багато. Серед них і хвороби, і глобальне потепління (опора на хвойні ліси, яку робили раніше, не витримує вимог сьогодення). Вирішувати ці питання потрібно на загальнодержавному рівні. Тому результати роботи очільник університету пообіцяв обов’язково довести до керівництва галузі.

     

     

     За круглим столом учасники обговорили проблеми галузі, які виникли у зв’язку з відсутністю державної підтримки лісової галузі у 2016 році, що призвело до катастрофічного погіршення економічних показників у лісогосподарських підприємствах півдня і сходу, які за вісім місяців практично доведені до банкрутства, а їхні працівники не отримують зарплатні і масово звільняються. Через відсутність фінансування зупинені роботи зі створення нових захисних насаджень, не було можливості проводити протипожежні заходи, брак належної охорони призвів до збільшення кількості самовільних рубок. Все це з часом призведе до дестабілізації довкілля, посилення водної та вітрової ерозії, деградації сільськогосподарських угідь насамперед півдня і сходу країни. Більше 1 млн га високоцінних для екології та аграрного сектору лісів залишаються без охорони, а бюджетної підтримки на 2017 рік не заплановано.

     Ми маємо ще два дні, аби подати на реєстрацію поправки до держбюджету. Зробити це необхідно, адже за 45 років роботи в галузі такого її стану я ще не бачив, говорить завідувач кафедри дендрології та лісової селекції НУБіП, національний координатор програми FLEG Юрій Марчук. Наразі існує дві протилежні позиції: деревообробники шукають вільний ринок, а екологи вимагають створювати нові заповідники. Це протистояння поставило питання, чи бути лісовій галузі взагалі. Ситуація складна. Хіба нормально те, що лісгоспи півночі і центру перераховують свій денний заробіток, щоб хоч якось підтримати колег на сході і півдні? Це державна справа!

     Михайло Попков, який теж є консультантом FLEG, зазначив: дивитися на те, що сталося з галуззю після її підпорядкування Мінагрополітики боляче. Повне припинення фінансування стало для неї катастрофою. Для порятунку українського лісівництва він запропонував створити центральний фонд ведення лісового господарства або включити лісове господарство до Програми державної підтримки АПК. Поки що врятувати ситуацію цілком реально, потрібно лише виступити єдиними фондом і застосувати відразу дві сили – переконання та протесту.

     

     Народний депутат України Валерій Давиденко визнав ідею створення такого фонду цілком раціональною. Стосовно державного фінансування ситуація непроста, і через війну на сході у 2017 році кращою вона не буде. Що ж до підтримки галузі, то тут своє слово має сказати Державне агентство лісових ресурсів України – підказати напрямки, за якими народні депутати зможуть підтримати лісівників. Ще одна теза Валерія Давиденка про те, що частина рубок знаходиться в тіні, викликала шквал дискусій.

     Взагалі обговорення вийшло дуже насиченим і досить емоційним. У результаті учасники круглого столу прийняли рішення просити прем’єр-міністра України Володимира Гройсмана, голову Верховної Ради Андрія Парубія, міністра аграрної політики та продовольства Тараса Кутового, народних депутатів відновити фінансування державної програми «Ведення лісового і мисливського господарства, охорона і захист лісів» в Мінагрополітики та направити на ці цілі 700 млн грн для порятунку південно-східних лісгоспів.

     

     Крім того, Мінагрополітики потрібно напрацювати та внести проекти змін до Податкового та Бюджетного кодексів, аби створити «Державний цільовий фонд ведення лісового господарства», куди направляти 5% коштів від реалізації ресурсних лісгоспів та частину відрахувань від лісової ренти. А голів облдержадміністрацій та народних депутатів України попросити про фінансову підтримку з екологічного фонду обласних бюджетів.

Ірина Білоус
 

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook