10.09.2025р. в очному форматі відбулася відкрита лекція доцента кафедри садівництва імені професора В.Л. Симиренка, доктора філософії з садівництва та виноградарства Гаврилюка Олександра Сергійовича

10 вересня 2025 року відбулася відкрита лекція доцента кафедри садівництва Гаврилюка Олександра Сергійовича для студентів 3 курсу спеціальності "Садівництво, плодоовочівництво та виноградарство" агробіологічного факультету НУБіП України. Лекція, що проходила в очному форматі з дисципліни "Помологія", була присвячена темі "Виробничо-біологічне вивчення сортів плодових культур". У заході взяли участь 18 студентів.

Під час лекції детально розглянули групи ознак, за якими оцінюються сорти плодових культур. 
За словами Олександра Сергійовича сорт оцінюємо за ступенем вияву багатьох ознак, що дозволяє об’єднювати їх у відповідні групи. Ознаки, за якими оцінюємо сорти поділяють на чотири групи:

- Господарсько-біологічні;
- Господарсько-цінні;
- Фізіологічні;
- Морфологічні.

Під час лекції Олександр Гаврилюк детально розглянув групи ознак, за якими оцінюються сорти плодових культур. Особливу увагу було приділено господарсько-біологічним властивостям, серед яких:
1. Особливості росту і плодоношення;
2. Зимостійкість і морозостійкість;
3. Посухостійкість;
4. Стійкість до хвороб і шкідників;
5. Скороплідність;
6. Самоплідність і перехресна плодючість;
7. Урожайність;
8. Товарні і смакові якості плодів;
9. Хімічний склад і технологічні якості плодів;
10. Лежкість плодів;
11. Транспортабельність;
12. Фенологія.
Протягом лекційного заняття лектор зупинився на кожній із 12 груп ознак за якими оцінюють сорт із вказанням методу вивчення кожного.

Наприкінці лекції студенти активно долучилися до дискусії, в ході якої обговорили питання щодо оцінювання різних сортів плодових культур та їх адаптації до кліматичних умов України.
В кінці лекції кожен студент дав анонімну оцінку заповнивши анкету оцінювання лекції студентами денної форми навчання. В результаті анкетування середній бал серед опитаних студентів за проведену лекцію був 98,3 за 100 бальною шкалою.

Цей захід став важливою частиною навчального процесу, допомагаючи студентам глибше зрозуміти процеси селекції та оцінки плодових культур, що є невід’ємною складовою підготовки фахівців у галузі садівництва та виноградарства.

Анна Данченко, 
студентка 3 курсу спеціальності "Садівництво, плодоовочівництво та виноградарство"