Відкрита лекція з дисципліни «Технологія продуктів забою»

Відкриті лекції в Національному університеті біоресурсів і природокористуванні України є невід’ємною частиною навчального процесу, метою яких є контроль якості їх проведення та об’єктивне оцінювання викладацької майстерності лектора, обмін досвідом, пошук можливостей щодо вдосконалення освітнього процесу. Відповідно до плану проведення лекцій на факультеті тваринництва та водних біоресурсів 5 листопада 2025 року відбулася відкрита лекція доцента Тетяни Антонюк з дисципліни «Технологія продуктів забою» для студентів ОС «Бакалавр» 3 курсу спеціальності 204 – «Технологія виробництва і переробка продукції тваринництва».





На лекції були також присутні заступник декана з навчальної роботи факультету тваринництва та водних біоресурсів доцент Микола Войналович, завідувач кафедри технологій у тваринництві Вадим Лихач, доцент кафедри прикладної біології, розведення та генетики тварин – Микола Себа, доценти кафедри технологій у тваринництві – Дмитро Носевич, Людмила Чепіль, Наталя Богданова, Світлана Базиволяк та доцент кафедри бджільництва Ігор Головецький.

Тема лекційного заняття була «Зміни у м’ясі після забою тварин та в процесі зберігання». Тетяною Антонюк були розкриті питання змін у м’ясі після забою тварин та під час його зберігання. Ці зміни відбуваються під дією тканинних ферментів і мікроорганізмів, які потрапляють у м’ясо з різних джерел. Найбільш суттєві фізико-хімічні і біохімічні зміни у тушах пов'язані з процесом дозрівання м'яса, коли воно набуває потрібної соковитості, ніжної консистенції, здатності до набрякання, а також специфічного приємного смаку й аромату, що проявляється після термічної обробки. За порушення умов зберігання м’яса, під дією мікроорганізмів можуть відбуватися небажані зміни – ослизнення, закисання, пліснявіння, гниття тощо. На занятті було детально розкрито процеси, які відбуваються під час псування, та розглянуто їх санітарне оцінювання.




Впродовж лекції, яка була проведена на високому науково- і навчально-методичному рівні, студенти обговорили різні питань, висловлювали свої думки, що свідчить про їх зацікавленість представленим матеріалом.

Дмитро НОСЕВИЧ,
доцент кафедри технологій у тваринництві