Кафедра технології м’ясних, рибних та морепродуктів

Міжнародна діяльність

 

Відповідальна за міжнародну діяльність факультету

к.т.н., доцент Очколяс Олена Миколаївна 

[email protected]

    Факультет харчових технологій та управління якістю продукції АПК активно розвиває співпрацю із закордонними партнерами по всьому світу: університетами, науково- дослідними, комерційними установами та освітніми організаціями країн Європи та Америки.

    Найголовнішими університетами - партнерами факультету є:

-       Пенсильванський державний університет (США);

-       Вища інженерна школа ISA Lille (Франція);

-       Університет Фоджа (Італія);

-        Університет Маніса Целал Баяр (Туреччина);

-        Ташкентський державний технічний університет (Узбекистан);

-         Латвійський сільськогосподарський університет (Латвія);

-        Варшавський університет наук про життя (Польща);

-         Жешувський університет (Польща);

-        Словацький аграрний університет (Словаччина).

 

Матеріально-технічна база і навчання в НУБіП України — гідна конкуренція іноземним студентам

  Я, Олександра Деяк — студентка другого року магістратури спеціальності 181 Харчові технології, за освітньою програмою «Нутриціологія» факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК. Вже другий рік, як навчаюся у вищій інженерній школі ISA Lille (напрямок Food Sciences) за програмою подвійних дипломів. Я хочу поділитися власним досвідом навчання за кордоном, можливо саме мій досвід допоможе та надихне когось на нові перспективи.

     Процес навчання у ISA Lille є надзвичайно цікавим та інформативним, це чудова можливість відкрити незвідані горизонти з новими знайомствами. Однак під час навчання я зіткнулася із декількома випробуваннями. Найскладнішими були перші тижні навчання, адже саме тоді необхідно вийти із зони комфорту, побороти так званий «мовний бар’єр» та пристосуватися до нової системи навчання, адже тут вона зовсім інша. 

 

     У ISA Lille  кожен обирає сам необхідні та пріоритетні для нього дисципліни, схоже як і у нас з вибірковими дисциплінами. На мою думку, це чудова опція, яка надає певну свободу студенту та робить процес навчання більш цікавим. Усі лекції є інтерактивні,  спрямовані на комунікацію між студентом та викладачем. Практична частина  проходить у сучасних лабораторіях, де ми застосовуємо теоретичні знання, вдосконалюємо набуті навички, проводимо експерименти та студентські розробки. Також дуже часто на лекції та практичні роботи запрошуютьпредставників з різних компаній, які діляться із нами власним досвідом та знаннями. На нашому факультеті в НУБіП України також запроваджена така Концепція підготовки студентів: співпраця з роботодавцями, виконання бакалаврських та магістерських робіт під замовлення підприємств, спільне проведення «Майстер-класів», лабораторно-практичні заняття в умовах виробництва, тощо.

     У ISA Lille система навчання вимагає роботи у команді, всі  проекти є груповими. Для мене ця методика має дві сторони медалі. Окрім отриманих нових знань перевагою є розвиток комунікативних навичок та вміння роботи в команді.  Недоліком є те, що під час групової роботи студент вивчає менше ніж під час виконання індивідуальних завдань. Адже зазвичай ми розподіляємо роботу між членами команди і кожен відповідає за виконання своєї частини. 

     Оцінювання проходять кожні 2 місяці, іноді частіше, по закінченню кожної дисципліни. Воно може бути у вигляді презентації, проєкту із захистом, екзамену або комбінації (проєкт + екзамен, презентація + екзамен). Кожен викладач визначає на власний розсуд тип та відсоткове співвідношення фінального оцінювання. Проте, особисто для мене українська система (в НУБіП України) є значно зручнішою, адже одразу відомо, що 30 %  оцінки складають бали за іспит, 70 % складає навчальна робота. 

     Підсумовуючи мій досвід навчання закордоном, хочу відзначити, що завдяки НУБіП Українифакультету харчових технологій та управління якості продукції АПК, високій професійно-педагогічній діяльності викладачів та матеріальній базі ми складаємо гідну конкуренцію іноземним студентам. Наш досвід та знання дають чудову можливість буди достойними представниками студентської спільноти.

 

НУБіП України відкриває двері Європейського університету  наполегливим та зосередженим на навчанні студентам

  Ось уже один семестр я, магістр 2 року навчання спеціальності 181 Харчові технології ОНП «Нутриціологія» - Галина Терновикнавчаюсь у Вищій школі природничих наук Анхальта, Німеччина (Hochschule Anhalt) Спробувати на власному досвіді і оцінити методику навчання Європейського Вузу - це цікаво та неймовірний досвід. Звісно, ситуація з Covid-19 змінила плани на свій лад, і замість цікавих очних зустрічей, як у Вузі, так і екскурсій на Європейських підприємствах з реальними прикладами використання теорії у житті, ми отримали дещо інше. 

  

   Але не менш захопливе, а саме ж наповнені безцінною інформацією зустрічі в Zoom та цікаві практичні заняття в німецькому мовному середовищі. Що мене по щирому вразило? Це методика зосередження на лідерських якостях кожного студента, та поєднання по групах різних студентів, що дозволяє та підштовхує на роботу команди. Тобто кожен відчуває свою важливість та роль у роботі над необхідним проектом. У нас на факультеті харчових технологій та управління якістю продукції АПК в НУБіП України також є подібний підхід виконання робіт спеціальними групами, бригадами, тощо. Звісно, кожен викладач - це своя методика, свій підхід, своя атмосфера під час заняття. Для підготовки до занять використано усі можливі джерела подачі інформації (презентації, відео, інтерактивні бліци та ін.), що закріплено за кожним заняттям у наших онлайн кабінетах студентів. Порівнюю як у нас на факультеті в НУБіП України – також подібно було, так само ми використовували презентації, відео, розрахунки та оптимізація рецептур на комп’ютерах і т.д.

   Навчання закордоном під час Covid-19, це трішки інші реалії. Та все ж це крутий досвід. На початку семестру, перед посиленням карантину, ми встигли зробити декілька захоплюючих поїздок по містах земель Анхальта, які були наповнені дивних відчуттів: поєднання тривоги і захоплення. Коли у вагоні окрім вашої не великої компанії нікого не має, чи ідучи по вулиці, відвідуючи музей усі люди в масках. Та все ж, справді людство до усього звикає і створює нові реалії. Коли все сприймається уже буденністю.

Отож, що бажаю сказати загалом, Навчання у Вищій школі прикладних наук Анхальта, тай заголом закордоном, дає змогу розширити свій кругозір, наповнити своє життя новими захопленими знайомствами, підняти себе на вищий рівень конкурентноспроможності у своїй сфері. Тай загалом це класний досвід для будь - якого студента. І тому побажаю усім студентам: більше віри у себе та сміливості у реалізації своїх бажань. Адже навчання закордоном чи по обміну з нашим НУБІПом це реалії, якими потрібно користуватись.

Я щиро вдячна своєму РІДНОМУ факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК НУБіП України, за те що повірили в мене та підштовхують до нових звершень. Можливості відкривають двері тільки перед наполегливими та зосередженими на навчанні. Тому не покладайте рук! І реалізовуйте задумане!

 

МІЖНАРОДНА СПІВПРАЦЯ ФАКУЛЬТЕТУ ХАРЧОВИХ ТЕХНОЛОГІЙ З ТАШКЕНТСЬКИМ ДЕРЖАВНИМ ТЕХНІЧНИМ УНІВЕРСИТЕТОМ

Незважаючи на відстань, різницю в часі, завдяки сучасним інформаційним технологіям, у рамках співпраці з Ташкентським державним технічним університетом 14.02.2019 р. відбулися відкриті он-лайн лекції з дисциплін «Технологія консервування і зберігання харчових продуктів» та «Актуальні проблеми харчової промисловості».

Он-лайн зустріч розпочалася з історії Національного університету біоресурсів і природокориствання України, основні досягнення в науковій та виробничій діяльності, про рейтинг університету серед ЗВО в Україні та світі, про членство в міжнародних організаціях та ін.

Також професор Лариса Баль-Прилипко розповіла про розвиток  факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК, раду роботодавців, кількість виданих підручників, посібників та монографій за фахом. Про те, як студенти факультету навчаються за програмою обміну ERASMUS+ та протягом всього року проходять практику на передових підприємствах України, Німеччини, Франції, Італії та ін.

На лекціях було обговорено основні питання дисципліни, що викладається студентам ОС «Магістр» спеціальності 181 «Харчові технології», яку провели: декан факультету Лариса Баль-Прилипко та професор кафедри технології м’ясних, рибних та морепродуктів Тетяна Лебська.

Лекції були присвячені актуальній тематиці по замовленню колег з Ташкентського державного технічного університету «Жири та жирні кислоти».

Розглядались питання присвячені якості різних видів жирів та їх вплив на здоров’я людини; експертизу жирів та масел; основні показники безпеки особливо при подовженому терміні зберігання.

Співпраця з Ташкентським державним технічним університетом вже триває протягом трьох років. Студенти, аспірати та викладачі приймають участь в конференціях та публікують спільні статі у фахових виданнях.

В кінці лекції студенти та викладачі Ташкентського державного технічного університету задали ряд питань: про Україну; де працюють випускники спеціальності «Харчові технології»; який відсоток випускників ОС «Бакалавр»  вступає до магістратури та аспірантури та ін.

 

ПОДВІЙНА МАГІСТРАТУРА ЗА ПРОГРАМОЮ ОБМІНУ ERASMUS+

Ми, студенти першого року магістратури факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК НУБіП України, навчаємося за програмою обміну ERASMUS + у вищій інженерній школі ISA Lille (напрямок FoodSciences). І хотіли б поділитися досвідом, отриманим протягом першого семестру. 

Перші тижні навчання стали для нас своєрідним випробуванням. Перш за все, тому, що всі навчальні дисципліни викладаються іноземними мовами: французькою та англійською. І хоча так званого «мовного шоку» вдалося уникнути, завдяки попереднім закордонним стажуванням, здійсненим під час навчання на ОС «Бакалавр», все ж під час навчання сприйняття матеріалу іноземними мовами було дещо ускладнене. Крім того, системи навчання в Україні та  Франції мають низку відмінностей, на яких ми хотіли б зосередитися.

По-перше, система навчання загалом, навчальний розклад та іспити. Усі університети України використовують подібну систему: протягом семестру у нас вивчаються різні дисципліни за стабільним і однаковим для всієї групи розкладом, а в кінці ­– екзаменаційна сесія (період, спеціально відведений для здачі заліків, іспитів, захисту курсових проектів). У Франції семестр побудований так, що одночасно студенти вивчають 2 ‒ 3 дисципліни, які вони самі для себе вибрали із переліку запропонованих, під кожен з яких виділені свої дні тижня. Тому у кожного студента власний розклад, за яким він працює. По закінченню кожного курсу складається іспит. Тобто, ми здавали екзамени з двох дисциплін у жовтні, захищали курсовий проект у листопаді, а три фінальні екзамени ‒ припали на грудень. Особисто для нас українська система значно зручніша (з цим згодні наші одногрупники французи), адже ми можемо сконцентруватися на одній дисципліні, ми маємо кілька днів, щоб повторити і систематизувати отримані знання. А тут іспит може бути о 16:00 годині після декількох пар з іншої дисципліни.

По-друге, система оцінювання і власні амбіції. В Україні ми використовуємо єдину систему оцінювання для усіх дисциплін: 30 % ‒ оцінки складають бали за іспит, 70 % - навчальна робота. У Франції це співвідношення кожен викладач визначає на власний розсуд. Окрім того, зазвичай до 30 % фінальної оцінки складає проектна робота. Проекти тільки групові. Ми формуємо групи з 3 ‒ 5 студентів і працюємо над однією темою. Такий підхід має свої плюси і мінуси. Позитивна сторона: ми вчимося працювати в команді, а оскільки наша спеціальність передбачає майбутнє працевлаштування на заводах і роботу в колективі, то це дуже важливі навички. Негативною стороною, на мою думку, є те, що оцінку ми отримуємо одну на всіх, незалежно від того, хто яку роль відіграв у виконанні проекту.

Щодо якості отриманих знань в Україні, ми прийшли до однакового висновку: НУБіП має чудову матеріальну базу, завдяки якій ми відчуваємо себе на рівні з європейськими студентами. Наші знання дають нам можливість відчувати себе повноцінною частиною студентської команди, брати участь у дискусіях, ніколи не залишатися осторонь цікавих проектів.

 

УНІКАЛЬНИЙ СПІЛЬНИЙ КУРС НУБІП ТА УНІВЕРСИТЕТУ ШТАТУ ПЕНСІЛЬВАНІЯ З ХАРЧОВОЇ БЕЗПЕКИ УСПІШНО ЗАВЕРШЕНО!

   6 липня 2018 року в НУБіП вперше в історії відбувся випуск слухачів курсів з харчової безпеки, який реалізовувався спільно з Університетом штату Пенсільванія, США.

Вітання від ректора Станіслава Ніколаєнка учасникам переказав проректор Вадим Ткачук. Куратор проекту Кетерін Катер - керівник служби дорадництва за напрямком безпека продуктів харчування Університету штату Пенсильванія, декан факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК Лариса Баль-Прилипко також привітали слухачів, а це викладачі і студенти НУБіП, з його успішним завершенням. Шеститижневий курс курс відбувся завдяки фінансовій підтримці Благодійній фундації сім`ї Воскобійників та Університету штату Пенсильванія.

 

  

  

     По завершенню курсу сертифікати отримали 36 осіб, серед яких студенти, НПП університету та представники харчової індустрії.

     Учасники висловили впевненість в корисності здобутих знань під час курсу, імплементація здобутих знань підвищить увагу до якості продуктів харчування в Україні та як наслідок поліпшить її. А наші викладачі і студенти отримали неоціненний досвід та знання, які застосовуватимуть та поширюватимуть вже студентам нового набору.

 

 

 

FOOD SAFETY SHORT COURSE - УЧАСНИКИ СПІЛЬНОГО АМЕРИКАНСЬКО-УКРАЇНСЬКОГО СЕМІНАРУ-ТРЕНІНГУ З ХАРЧОВОЇ БЕЗПЕКИ НА ФІНІШНІЙ ПРЯМІЙ

 

День Конституції, святкові та вихідні дні. Однак не зовсім такими вони були для учасників семінару-тренінгу «FoodSafety Short Course». На ці дні професор Catherine N Cutter видала завдання on line за темою «Продовольча безпека» і цією ж темою розпочались заняття в понеділок, на пятому тижні занять.

Перший день останнього тижня мало чим відрізнявся від попередніх – такий же насичений та цікавий. Відразу після лекції були видані індивідуальні завдання, за якими слухачі тренінгу працювали в групах, потім обговорювали видане завдання: вплив можливих ризиків для наведених у завданні підприємств, а також вплив ризиків на виробництво продукції; продумати ряд заходів, які  необхідно провести, щоб убезпечити описане виробництво.

Робота над новою темою у вихідні дні та її обговорення завершилось, як завжди, тестом.

 

Для розкриття останніх тем курсу залучені нові лектори. Так, Ольга Миколаївна Шаніна, д.т.н., професор кафедри технологій переробних і харчових виробництв Харківського національного технічного університету сільського господарства ім. П. Василенка розпочала тему «Якість зерна та продуктів його переробки, безпечність виробництва». Одразу після лекції вона провела дві лабораторні роботи по визначенню якісних показників різних видів зернових культур та різних видів борошна на обладнанні з Харківського університету.

 

Також на цьому тижні лекції з харчової мікології буде читати науковець Університету штату Пенсильванії, мікробіолог, доктор філософії Hassan Gourama.

 

Учасники курсу з цікавістю чекають нової інформації від нових лекторів щодо безпечності харчових продуктів.

           УЧАСНИКИ КУРСУ «FOOD SAFETY SHORT COURSE» ВІДВІДАЛИ КОМБІНАТ ПЕРЕРОБКИ КУРЧАТ-БРОЙЛЕРІВ ТМ «НАША РЯБА» (ПАТ “МИРОНІВСЬКИЙ ХЛІБОПРОДУКТ”) 

У відповідності до програми проведення семінару тренінгу Пенсильванського державного університету учасники семінару тренінгу «Food Safety Short Course» відвідали комбінат переробки курчат-бройлерів ТМ «Наша ряба». Захід відбувся за сприяння доцента факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК Наталії Сілонової.

Сьогодні МПФ – це один з лідерів у виробництві якісної курятини ТМ «Наша Ряба», що реалізує свою продукцію як в Україні, так і за кордоном. Дане підприємство є одним із найбільших в Україні з виробництва м’яса курчат-бройлерів.  Загальне поголів’я складає 39 млн. гол. Всього в холдингу виробляється за добу 1,5 млн. тонн м’яса птиці, яким забезпечуються потреби України та експортується продукція ще в 72 країни світу.

Знайомство з комбінатом переробки курчат-бройлерів ТМ «Наша ряба» справила позитивне враження на учасників та викладачів курсу «Food Safety Short Course». Працівники комбінату, турбуючись про чистоту, безпеку та дотримання санітарних вимог, провели анкетування для оцінки стану здоров’я відвідувачів, після чого всі члени групи отримали одноразовий відповідній костюм (комбінезон, шапку, чоботи).

Учасників семінару тренінгу «Food Safety Short Course» познайомили з технологічними процесами виробництв різних видів продукції. Слід зауважити, що продукція комбінату відповідає всім сучасним вимогам та всі процеси відбуваються на сучасному обладнанні з висококваліфікованими операторами та працівниками. На підприємстві дотримуються найвищих міжнародних стандартів за контролем якості на всіх етапах виробничого процесу.

ЦІКАВИЙ І НАСИЧЕНИЙ ПОДІЯМИ ТИЖДЕНЬ ІНТЕНСИВНИХ ЗАНЯТЬ  З БЕЗПЕКИ ПРОДУКТІВ ХАРЧУВАННЯ ЗА ПРОГРАМОЮ «PENN STATE FOOD SAFETY SHORT COURSE»

Наступний інтенсивний тиждень занять за програмою «Penn State Food Safety Short Course» розпочався з теми «Введення в мікробіологію харчових продуктів», яка співпадає з дисциплінами, що викладаються на кафедрі технології м’ясних, рибних та морепродуктів факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК, а саме: «Основи фізіології та гігієни харчування», «Мікробіологія м’яса і м’ясних продуктів», «Фізико-хімічні та біохічні основи переробки м’яса», «Фізико-хімічні та біохімічні основи переробки риби та морепродуктів».

Але, перед усім, хочеться зазначити, що наші гості налаштовані дуже дружньо і найголовніше, що навчання проходить у невимушеній, іноді навіть веселій атмосфері, що сприяє засвоєнню матеріалу, зближенню студентів, викладачів, наставників і команд загалом. Нагадаю, що всі учасникі курсів поділені на команди для виконання, як практичних так і лабораторних завдань. Наприклад, так свою лекцію почав упонеділок Martin Bucknavage.

Основними питаннями, які розкривались на заняттях протягом другого тижня навчань, були: типи мікроорганізмів та їх характеристика – бактерії, гриби (пліснява та дріжджі), віруси; фактори, які впливають на ріст бактерій; характеристика фізико-хімічних показників продуктів: рН, активність води та діапазон, що сприяє росту мікроорганізмів, плісняви, дріжджів; аналіз мікробіологічного псування; методи відбору проб; розведення; підрахунок колоній на чашках Петрі; біоплівки, лабораторне обладнання. В перший же день були проведені лабораторні роботи з відбору проб продуктів та методики приготування розведень, дослідження мікробіологічних показників методами посіву на петріфільми та чашки Петрі.

 

 

На наступних заняттях вивчали характеристики таких патогенних мікроорганізмів як Listeria monocytogenes,Staphylococcus aureusSalmonellaCampylobacter spp., Escherichia coliClostridium botulinum,, Clostridium perfingensBacillus cereusYersinia enterocoliticaVibrio choloreaShigella, імунологічні методи, лабораторне обладнання, методи контролювання.

 

 

  

Також були розглянуті сучасні методи мікробіологічного дослідження, фальсифікації харчових продуктів, санітарії, розглянуті джерела забруднення харчових продуктів, питання особистої гігієни. Учасники курсу приймали участь у тестах правильного миття рук та правил особистої гігієни, які є обовязковими для підприємств харчової промисловості.

Наступного дня після вивчення мікробіології був проведений тест з метою закріплення пройденого матеріалу.

І цього тижня, як і минулого,  учасники курсу працювали в групах за різними індивідуальними завданнями, в результаті кожен учасник мав можливість розповісти про виконану ним частину завдання.

Наступна лабораторна робота проводилась по визначенню обсіменіння різних поверхонь, які контактують з харчовими продуктами, очищення, миття та перевірки їх якості.

Не лише насичені заняття, але й важливі події ознаменували цей тиждень – День народження зав. кафедри стандартизації та сертифікації сільськогосподарської продукції НУБіП України Владислава Сухенка та студентки 3 курсу факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК Анастасії Похильченко, яких привітали викладачі та студенти факультету, учасники курсу.

 

«КАНТРІ ПО УКРАЇНСЬКІ» АБО НАУКА ТА МАГІЯ  ПРИ ВИГОТОВЛЕННІ ДЖЕМІВ, ВАРЕННЯ ТА СОУСІВ УЧАСНИКАМИ СЕМІНАРУ-ТРЕНІНГУ «FOOD SAFETY SHORT COURSE»

В НУБіП - середина третього тижня семінару-тренінгу «Food Safety short course» Тема семінару: « Термічна обробка – безпека та подовжений термін зберігання якості продуктів», який проводять науковці Університету штату Пенсильванії. На лекційних заняттях професорів Ramaswamy C. Anantheswaran, Catherine Cutter, Martin Bucknavage слухачі тренінгу дізнались про тонкощі термічної обробки, яка дозволяє розширити коло раціону харчування, убезпечити їжу від шкідливих мікроорганізмів і токсичних речовин, а також дозволяє приймати їжу в теплому вигляді, що покращує кровообіг шлунка, а значить і швидкість травлення.

 

 

Дуже важливо знати, що відбувається з різними речовинами під час термічної обробки, для того, щоб зберегти якомога більше корисних властивостей їжі. білки мають властивість згортатися при температурі вже вище 60 градусів. Підвищена температура призводить до того, що білки втрачають здатність вбирати воду (набухати), а навпаки віддають воду, тим самим, зменшуючись в обсязі, як наприклад білки в м`ясі. Зруйновані білкові ланцюги легше розщеплюються ферментами. Желатин утворюється при варінні колагену і еластину, які входять до складу хрящів, сполучної тканини і в сухожиллях. Деякі амінокислоти руйнуються при підвищеній температурі, такі як цистин, триптофан, лізин та інше. 

 

 

Тема практичного заняття стосувалась виготовлення та консервування соусу сальса, джему та чорничного варіння.

Так при готуванні соусу сальсу дуже ретельно виконували наступні завдання: стерилізація банок і кришок; подрібнення овочів: томати, перець чилі, цибуля; комбінування всіх інгредієнтів з додаванням  чорного перцю, часнику і оцту. Підготовлена суміш підлягає м’якій термічній обробці.

 

Послідуючі завдання стосувались приготуванню неймовірних смаколиків: полуничного джему з порошковим пектином та чорничного варення.

 

«ЗАМОРОЖЕНЕ ЗАДОВОЛЕННЯ» ДЛЯ УЧАСНИКІВ КУРСУ «FOOD SAFETY SHORT COURSE»

15 червня 2018 року учасники семінару тренінгу «Food Safety Short Course» відвідали харчове підприємство ПАТ «Житомирський маслозавод "Рудь"Знайомство з підприємством почалася з дегустації різних видів морозива ТМ «Рудь» (а це понад 100 видів «замороженного задоволення») та перегляду фільму про історію компанії та її сьогодення.

 

 

Всі учасники мали унікальну можливість пройти усіма етапами виробництва і на власні очі побачити процес виготовлення морозива та відчути його унікальний смак; ознайомитись з сировиною та особливостями технології виробництва різних видів морозива ТМ «Рудь», з високоефективним обладнанням, що дозволяє виготовляти близько 27 000 порцій морозива за годину та 600 000 порцій на добу, шафою шокової заморозки, що забезпечує температуру на виході до мінус  -30ºC, покращуючи тим самим зовнішній вигляд та якість морозива під час подальшого фасування та зберігання.

 

Впродовж перебування на підприємстві учасники курсу «Food safety short course» пересвідчилися, що компанія «Рудь» приділяє особливу увагу контролю якості сировини та готової продукції, прагне до постійного розширення асортименту продукції, зростання показників якості та екологічного стану довкілля, докладає невпинних зусиль до попередження та мінімізації забруднення.

 

 

СВЯТКОВИЙ ПОЧАТОК ТРЕТЬОГО ТИЖНЯ FOOD SAFETY SHORT COURSE 

 

В рамках співпраці  між НУБіП України та Пенсільванським державним університетом (США) з 4 червня 2018 року продовжується семінар-тренінг «Food Safety short course», в якому передбачено вивчення теоретичних та практичних основ безпечності харчових продуктів та їх мікробіологічних показників. 

Третій тиждень «Food Safety short course» розпочався з привітання самого веселого тренера семінару-тренінгу Martin BucknavageФакультет харчових технологій та управління якістю продукції АПК на початку начальних занять сердечно привітав з Днем Народження Martina та подарував найдорожчий символ українського народу – вишиванку.

Вишиванка - не просто одяг, це оберіг, що об'єднує тих, хто серцем і душею вболіває за Україну, пишається та поважає багаті традиції українського народу, прославляє безцінні культурні надбання на теренах нашої країни та далеко за її межами, цього разу аж у Сполучених Штатах Америки.

Нехай по життєвому шляху Вас завжди супроводжує святковий настрій, а кожен день Вашого життя буде світлим і сонячним, дарує радість, приємні несподіванки і душевний комфорт. А вишиванка  господарю принесе успіх та стане оберегом, який захистить від бід, хвороб, заздрості та всякого роду негативної енергетики. Саме такі привітання висловила від факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК куратор програми від НУБіП України, доцент кафедри стандартизації та сертифікації с.-г. продукції Наталія СілоноваВідео про подію можна подивитись за цим посиланням https://youtu.be/ZsnI75zxcPY.

Зазвичай після свят настають будні. Тож продовження першого дня третього тижня семінару-тренінгу стало ознайомлення з курсом «Thermal Processing and Acidified Foods».

Проектування теплових процесів має особливе значення, яке дозволяє знищити, або кардинально придушити розвиток небезпечних патогенних мікроорганізмів і токсинів. Тому що для кожного організму існують температурні інтервали, при яких або порушуються процеси біосинтезу або швидкість росту мікроорганізмів збільшується. Має також значення ступінь забруднення сировини та напівфабрикатів, їх температура, рН, хімічний склад речовин, водна активність тощо.

А попереду нас чекає напружений, але цікавий тиждень та багато спільних і корисних справ! Одна з них це відвідування провідного підприємства Миронівський хлібопродукт. Але про це та інше згодом.

 

 

В РАМКАХ КУРСУ «FOOD SAFETY SHORT COURSE» ГОСТІ З США ВІДВІДАЛИ ФАКУЛЬТЕТ ХАРЧОВИХ ТЕХНОЛОГІЙ ТА УПРАВЛІННЯ ЯКІСТЮ ПРОДУКЦІЇ АПК

В рамках співпраці  НУБіП України та Пенсильванським державним університетом (США) продовжив свою роботу  семінар-тренінг «Food Safety short course», в якому передбачено вивчення теоретичних та практичних основ безпечності харчових продуктів. У рамках перебування делегації відбулася зустріч з колегами на факультеті харчових технологій та управління якістю продукції АПК. Декан факультету Лариса Баль-Прилипко ознайомила з особливостями роботи  та підготовки фахівців у сфері харчових технологій НУБіП України.

Колеги з штату Пенсильванія відвідали лабораторії, оснащені сучасним обладнанням у яких відбувається практична підготовка фахівців – інженерів, інспекторів у галузі харчових технологій.

Приємно здивував факультет своїх гостей пропозицією щодо дегустації продукції ТМ «Zinka» - фермерскі продукти з козиного молока, які вироблено з козиного молока, отриманого від французьких племінних кіз порід зааненська та альпіна. Процес виробництва забезпечує якість та безпечність продукції і сприяє максимальному збереженню природної користі козиного молока.

Співпраця триває. Попереду третій тиждень семінару тренінгу «Food Safety short course», який буде не менш цікавий та насичений семінарами, лабораторними заняттями, лекціями, турами на харчові підприємства та екскурсіями. 

 

НУБіП України - Університет штату Пенсильванія (США): перший тиждень FOOD SAFETY SHORT COURSE 

В рамках співпраці  з НУБіП України та Пенсільванським державним університетом (США) з 4 червня 2018 року розпочато семінар-тренінг «Food Safety short course», в якому передбачено вивчення теоретичних та практичних основ безпечності харчових продуктів та їх мікробіологічних показників.

Курс фокусується на розробці політики безпеки харчових продуктів, аналізі ризиків та впровадженні програм управління. «Food Safety short course» забезпечить практичну підготовку та досвід у різних аспектах безпеки продуктів харчування. Компоненти курсу включають в себе: лекції експертів, практичні лабораторні заняття, аналіз проблем промисловості, рішення і тематичні дослідження, групові проекти та тури на сучасні підприємства харчової промисловості.

Минув перший, насичений подіями тиждень "Food Safety shot course", протягом якого слухачі мали змогу ознайомитися з основними аспектами харчової науки, прийняти участь у проектах із розроблення нових продуктів, практично отримати молочні та м'ясні продукти, особисто провести сенсорний аналіз харчових продуктів. Висловлюємо подяку лекторам Food safety short course Catherine Cutter, Ramaswamy C. Anantheswaran, Martin Bucknavage, за цікавий матеріал, неперевершені лекції та змістовні лабораторні роботи, в яких із задоволенням беруть участь усі без винятку слухачі.

Завершальним етапом насиченого графіка першого тижня занять стала екскурсія на пивзавод "Славутич" Carlsberg Ukraine, що є частиною Carlsberg Group, однієї з провідних пивоварних груп у світі з великим портфелем брендів пива та інших напоїв.

Наприкінці начального курсу першого тижня учасники проекту складали тести з прослуханого матеріалу та відповідали на запитання керівника курсів Catherine Cutter та інших його лекторів. Приємно зауважити, що наші американські колеги схвалили наполегливість і обізнаність наших слухачів.

 

 В РАМКАХ КУРСУ «FOOD SAFETY SHORT COURSE» ГОСТІ З США ВІДВІДАЛИ ФАКУЛЬТЕТ ХАРЧОВИХ ТЕХНОЛОГІЙ ТА УПРАВЛІННЯ ЯКІСТЮ ПРОДУКЦІЇ АПК

В рамках співпраці  НУБіП України та Пенсильванським державним університетом (США) продовжив свою роботу  семінар-тренінг «Food Safety short course», в якому передбачено вивчення теоретичних та практичних основ безпечності харчових продуктів. У рамках перебування делегації відбулася зустріч з колегами на факультеті харчових технологій та управління якістю продукції АПК. Декан факультету Лариса Баль-Прилипко ознайомила з особливостями роботи  та підготовки фахівців у сфері харчових технологій НУБіП України.

Колеги з штату Пенсильванія відвідали лабораторії, оснащені сучасним обладнанням у яких відбувається практична підготовка фахівців – інженерів, інспекторів у галузі харчових технологій.

Приємно здивував факультет своїх гостей пропозицією щодо дегустації продукції ТМ «Zinka» - фермерскі продукти з козиного молока, які вироблено з козиного молока, отриманого від французьких племінних кіз порід зааненська та альпіна. Процес виробництва забезпечує якість та безпечність продукції і сприяє максимальному збереженню природної користі козиного молока.

Співпраця триває. Попереду третій тиждень семінару тренінгу «Food Safety short course», який буде не менш цікавий та насичений семінарами, лабораторними заняттями, лекціями, турами на харчові підприємства та екскурсіями. 

 ЗУСТРІЧ З ПРЕДСТАВНИКАМИ ПЕНСИЛЬВАНІЇ (США) ТА ОБГОВОРЕННЯ ПОДАЛЬШОЇ СПІВПРАЦІ

17 травня 2017 року факультет харчових технологій та управління якістю продукції АПК Національного університету біоресурсів та природокористування України відвідала делегація з Університету штату Пенсильванія / Коледж сільськогосподарських наук на чолі з професорами наук про харчові продукти, департаменту науки про харчові продукти Кетрін КаттерРамасвами Анантесваран та консультантом міжнародних програм від «Фонду Нового Століття Воскобійників» Юрієм Бігуном.

  

 Метою візиту іноземних гостів стало обговорення осінніх місячних курсів з якості  та безпеки харчових продуктів які пройдуть на базі нашого університету.

Даний курс складатиметься з трьох блоків:

·           Безпека харчових продуктів.

·           Харчова промисловість і технології.

·           Об’єднаний блок (Безпека харчових продуктів та Харчова промисловість і технології). 

Декан факультету Лариса Баль-Прилипко разом із завідуючими кафедр гостинно зустріла гостей. В ході розмови декан ознайомила із структурою факультету, розповіла про основні досягнення за останні роки та перспективи подальшого розвитку. Американські вчені анонсували зміст курсу лекцій, прочитаних у Вірменському університеті.

Професор Юрій Сухенко запропонував, з урахуванням рівня підготовленості студентів факультету, доповнити представлений курс циклом лекцій про залежність безпечності харчових продуктів від процесів їх переробки та вплив конструктивних особливостей обладнання на кінцеву якість.

Учасники круглого столу домовились про узгодження змісту циклу лекцій, запланованих в межах семінару з якості та безпеки харчових продуктів. Після круглого столу гості відвідали лабораторії та ознайомилися з матеріально-технічною базою факультету.

Для ознайомлення американських вчених з науково-технічним рівнем українських підприємств з виробництва харчових продуктів співробітниками факультету заплановані 24 та 25 травня низку екскурсій на провідні підприємства харчової промисловості, які будуть висвітлені у новинах.

 

Олена Очколяс,

асистент кафедри технології

м’ясних, рибних та морепродуктів

 

НАВЧАННЯ СТУДЕНТІВ В РАМКАХ ПРОГРАМИ ERASMUS +

Згідно програми мобільності студентів Erasmus+ в НУБіП України навчається студент Університету Фоджа м. Італія на факультеті харчових технологій та управління якістю продукції АПКДі Таранто Франсіско Паоло.

Франсіско Паоло зацікавлений у вивчені таких дисциплін, як: контроль якості та безпечності харчових продуктів, основи психології, молекулярна біологія, технічна мікробіологія, гігієна та санітарія переробних виробництв. В періоді між навчанням куратор Олена Очколяс з студентами проводить ознайомчі екскурсії містом та організовує зустрічі із студентами факультету для обміну досвіду навчання по програмі мобільності студентів Erasmus+.

Франсіско завершує весняний семестр у Національному університеті біоресурсів і природокористування України та займається підготовкою до здачі іспитів чи заліків із обраних дисциплін. Підтримкою такого обміну стала програма Erasmus+, яка надає можливість студентам багатосторонньо розвиватись, підвищуючи свої знання.

 

ALFEIN, АБО КОРОТКА ІСТОРІЯ ПРО НЕЙМОВІРНУ ПРАКТИКУ У НІМЕЧЧИНІ

 Ось і підходить до кінця наша практика за кордоном, і не було жодного дня, щоб ми не дякували Богу за можливість пройти нашу навчальну практику саме на заводі компанії Alfein у Німеччині, в місті Данненберг. Ми – це студенти факультету Харчових технологій та управління якістю продукції АПК. Ми навчаємось на різних курсах, у різних групах, але нас об’єднує одне – бажання отримувати нові знання, розвиватися, не зупинятися на досягнутому.


 То чому ж нас навчила ця практика?

Ми працюємо на заводі, який спеціалізується на виробництві напівфабрикатів із курятини. Це і звичайне філе, підсмажене на грилі, і шматочки філе у найрізноманітнішій паніровці, і крила в різних соусах.

Уже з перших днів тут ми відчули себе частиною великої родини. Тут працює багато німців, росіян, поляків, румунів. І кожен ставиться до нас по-доброму, кожен готовий нам допомагати, нас вчити, підтримувати. Особливо важливо те, що начальник зміни уже знає кожного із нас, він знає, де ми краще працюємо, наші особливості, тому він дуже ретельно підбирає нам місце роботи.

На першому місці тут чистота. Кожного дня ми отримуємо чисту форму (взуття, штани, халат), обов’язково одягаємо шапочки на волосся, рукавички, якщо працюємо на продукції, то ще і додаткові нарукавники. Якщо працюємо у зоні підвищеного ризику, то там отримуємо іншу форму, додаткову шапочку і рукавички, бахіли, беруші. Перед тим, як зайти на територію виробництва, ми миємо руки, дезінфікуємо їх спиртом. Двері у зону підвищеного ризику відкриваються лише після того, як будуть оброблені руки спиртом.

Отож, наші обов’язки. Тут вони різноманітні. Кожен із нас спробував себе у ролі працівника кожної зони кожної лінії. Загалом ліній 4, кожна з них поділяється на 4 зони: продукцію, гриль, зону підвищеного ризику (упаковка готової продукції в пакети) та упаковку в ящики.

Наша робота на продукції. Усе починається з того, що на конвеєр заїжджає певний вид продукції. Наше завдання: рівномірно розподілити її по площі конвеєра, щоб паніровка, яка йде наступним етапом, потрапила на кожен шматочок. Після того, якщо є недоліки паніровки, ми їх виправляємо. Далі – гриль. На цьому етапі продукція проходить певний вид термічної обробки (залежно від продукту змінюється температура і швидкість руху конвеєра). Після грилю наше завдання контролювати рівномірність розподілу м’яса на конвеєрі, адже одразу після цього воно потрапляє у холодильники, де за 53-60 хвилин заморожується і подається на упаковку у зону підвищеного ризику. Якщо ми працюємо у першу зміну, то близько години ми готуємо зону підвищеного ризику до початку роботи: насухо витираємо машини, стелю, стіни після миття, готуємо окремі ящики для відходів, для готової продукції, яка потребує повторної упаковки. Саме у цій зоні найвищий рівень контролю, адже тут продукт стає таким, яким він буде у магазині. Спеціальні машини відкидають пакети, якщо у них виявлено метал. Так само, відкидається недостатньо заморожене м’ясо; пакети, вага яких відхиляється від норми. Наше завдання у цій зоні – слідкувати за якістю упаковки пакетів, вирівнювати відстань між ними, щоб одночасно кілька пакетів не потрапили на ваги; якщо потрібно, то розпаковувати неякісні пакети та відправляти продукцію на повторну упаковку. У зоні упаковки працюють найчастіше хлопці, вони пакують пакети вагою від 500 г до 2000 г у ящики, які потім направляються у морозильну камеру і на реалізацію.

Що нас тут найбільше вражає. Особисто для мене це керівництво. Начальник зміни може полагодити будь-яку машину. Якщо бракує людей, то він сам стає на будь-яку лінію, якщо виникають проблеми у нас, студентів, він перший готовий прийти на допомогу.

Наш вільний час тут ми присвячуємо знайомству з Німеччиною. Ми відвідуємо сусідні міста (ось вчора це був Гамбург), дуже багато гуляємо, відкриваємо для себе культуру та звичаї цієї країни.

Студенти факультету харчових технологій

та управління якістю продукції АПК

 

МІЖНАРОДНА СПІВПРАЦЯ ФАКУЛЬТЕТУ ХАРЧОВИХ ТЕХНОЛОГІЙ НУБІП УКРАЇНИ І ФАКУЛЬТЕТУ ХАРЧОВИХ ТЕХНОЛОГІЙ УНІВЕРСИТЕТУ С/Г НАУК РУМУНІЇ

У межах програми Erasmus+ на факультеті харчових технологій та управління якістю продукції АПК перебувала професор, доктор філософії Георгета Софія Пінтільє з Університету сільськогосподарських наук та ветеринарної медицини «King Michael I of Romania» (м. Тімішоара, Румунія).

Факультет харчової технології є другою найбільшої вищою школою в Румунії. Більше 45 викладачів і співробітників працюють в трьох департаментах: «Продукти харчування», «Харчові науки» і «Технологій контролю якості харчових продуктів», які проводять наукові дослідження та викладають відповідні курси. Саме останній департамент факультету представляла пані Софія, тому і знайшлась спільна мова між науковцями. Дуже зацікавилась гостя системою обробки природної біологічно активної сировини, передовими технологіями для переробки сільськогосподарської сировини, безпекою і біо-безпекою харчових продуктів.

Пані Софія прочитала чотири лекції для студентів напряму «Харчові технології та інженерія»: «Applications of nanotechnology in foodindustry», «Physical-chemistry in biochemistry – Thermodynamics chemistry applied in biochemistry», «Some modern teaching methods in biochemistry»

 
Також пані Софія, за програмою відвідала захист магістерських робіт по спеціальності «Технологія зберігання, консервування та переробки м’яса» та «Технологія зберігання та переробки водних біоресурсів». Пані Софія відмітила високий ступінь підготовки магістрів та рівень наукових робіт.

Пані Софії було продемонтровано навчальні лабораторії університету, музей анатомії. Гостя була приємно вражена рівнем та роботою нашого університету.

Поза робочий час пані Софії були організовані екскурсії по місту та святим місцям Києва (Києво-Печерська Лавра, Голосіївська Пустинь).

На приємну згадку про візит гості до нашого славетного університету та факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК пані Софії подарували вишиванку.

По завершенню програми мобільності Erasmus+ професору Софії Пінтільє було вручено сертифікат та обговорено подальші дії співпраці.

 

 ВРАЖЕННЯ ВІД МІЖНАРОДНОЇ ПРАКТИКИ У ФРАНЦІЇ НА ПІДПРИЄМСТВІ G.A.E.C. DU BURON DE FAGES

ЗВІТ ПРО ПРОХОДЖЕННЯ ПРАКТИКИ (завантажити 11,7 Mb)

FEFU – федерація обмінів Франція – Україна. Наш університет уже давно співпрацює з цією організацією. Кожного року проводяться співбесіди, під час яких відбирають студентів для проходження стажування. Основною вимогою є знання мови та аргументація того, що тобі необхідне це стажування. Для усіх бажаючих організовуються безкоштовні курси французької мови, які проводяться безпосередньо французами.

Для мене це було вже друге стажування за цією програмою. Першого разу я познайомилась із життям французьких фермерів. А рівень ІІ дав мені можливість побачити і попрацювати на виробництві ковбасних виробів, вершкового масла та сиру.

Стажування проходило в регіоні Овернь, департаменті Канталь, селі Пло. Даний регіон відомий своїми сирами, так звані 5 сирів АОР Auvergne: Bleu d'Auvergne, Cantal, Fourme d'Ambert, Salers, Saint-Nectairе.

Сімейне підприємство, засноване подружжям Thérèse et Roger Sevestre. На сьогодні власниками є двоє синів – Christian et Daniel. Але madame Sevestre досі працює на виробництві м’ясної продукції, у магазині, на ринках.

У власності даного підприємства є близько 200 га землі, 180 дійних корів, свині, вівці. Roger Sevestre займається розведенням коней та осликів.

Робочий день не був нормованим, за день працювали від 7 до 10 годин, залежно від обсягів роботи. Кожен день тижня мав свою спеціалізацію:

•         понеділок – прибирання, дезінфекція виробничих приміщень;

•         вівторок – приготування фаршу для ковбас, сала, м’яса для продажу на ринках;

•         середа – виробництво ковбас, сосисок, паштетів;

•         четвер – приготування готових страв: pounti, chou farci, aligot, tartes à la tomme, tourtes au Salers;

•         п’ятниця – розбирання курей, качок;

•         субота, неділя – робота у магазині.

Окрім цього, щодня з 10.00 до 13.00 я працювала у молочному відділі на виробництві сиру.

Головним достоїнством підприємства G.A.E.C. du Buron de Fages є те, що уся продукція є натуральною на 100 %. Для приготування фаршу для ковбас використовувалося тільки м’ясо, відділене від сала, сіль, спеції, вино, коньяк. За один день ми робили близько 140 кг ковбас.

Це стажування, на мою думку, було дуже важливим для мене. Уже зараз, закінчивши лише два роки навчання в університеті, я мала змогу попрацювати за моєю майбутньою спеціальністю. Одночасно я працювала на виробництві сиру, ковбаси, консервованих виробів. Тобто тепер, по закінченню стажування, я вже знаю, які особливості цих виробництв, які плюси й недоліки кожного з них. Цей досвід є безцінним.

Я дякую НУБіП України та організації FEFU за можливість пройти це стажування!!!

 

Галина Бойко,

студентка 3 курсу факультету харчових технологій

та управління якістю продукції АПК

 

' МІЖНАРОДНА ПРОГРАМА «ERASMUS + ITALY»

В Університеті м. Фоджа (Італія) згідно міжнародній програмі «Erasmus + Italy» вже другий місяць навчаюсь Я - студентка III курсу факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК Прилипко Кристина.

Коли знаходишся далеко від БАТЬКІВЩИНИ відчуваєш ті почуття поваги, любові і гордості за свій ВУЗ, викладачів, деканат, студентство. Тепер і ми знаємо, що це за почуття - «ностальгія», і горді, що ми навчаємось в НУБіП!

Університет м. Фоджа ( Італія ) заснований 5 серпня 1999р.у структурі налічує 6 факультетів:

факультет сільськогосподарських, продовольчих наук та навколишнього середовища;

гуманітарний факультет, науки про літературу, культурну спадщину та освіту;

економічний факультет;

юридичний факультет;

факультет клінічної та експериментальної медицини;

Факультет медичних та хірургічних наук.

Університет пропонує 16 програм підготовки бакалаврів, 15 програм підготовки магістрів, наявність підготовки аспірантів та активне стажування студентів. В університеті є спортивний та лінгвістичний центри.

Саме на урочистому відкритті лінгвістичного центру Університету м. Фоджа, яке відбулося 12 квітня 2016 р. були і ми студенти НУБіП України по міжнародній програмі «Erasmus + Italy», де нам приділяли значну увагу і ректор університету проф. MaurizioRicci і викладачі і студенти.

Я вивчаю по програмі цікаві дисципліни які доповнюють мою підготовку з харчових технологій, а саме: загальні технології харчових виробництв; процеси та обладнання харчової промисловості, інновації галузі, економіка підприємств та аграрна політика, автоматизація виробництв харчової галузі та ін. Приємною новиною стало і те, що під час навчання ми вивчаємо (на базі англійської мови) італійську мову і деякі презентації по закінченню навчання зробимо в двох мовах.

Висловлюємо вдячність нашому координатору від НУБіП України –проректору Вадиму Ткачуку, нашому ректору проф. Станіславу Ніколаєнко, деканату і викладачам за сприяння і надану можливість навчатися за міжнародними програмами, представляти наш університет і Україну.

 

З вдячністю

Кристина Прилипко,

студентка факультету харчових технологій


МІЖНАРОДНА СПІВПРАЦЯ З КОМПАНІЄЮ «SCANFLAVOUR»

19.03.15 відбулася чергова зустріч у рамках співпраці факультету харчових технологій та управління якості продукції АПК і компанії «Scanflavour» (Данія).

У ході зустрічі фахівці фірми «Торговий дім «Технологія Трейд» - провели спеціалізовану лекцію щодо комплексного застосування тваринних білків у технології широкого асортименту м’ясних продуктів. За результатами були погоджені теми магістерських робіт для участі у програмі стажування на заводі «Scanflavour» (Данія):

Дерегузова Даша – «Удосконалення технології натуральних напівфабрикатів у маринаді»

Ярмолюк Тетяна - «Удосконалення технології варених ковбас з використанням тваринних білків»

Нарзикулова Ірина - «Удосконалення технології делікатесних виробів із застосуванням біотехнологічних прийомів»

Голуб Євгенія - «Вдосконалення технології напівфабрикатів з використанням функціональних інгредієнтів»

Кучерявий Андрій - «Удосконалення технології пельменів»

Лінкевич Марина - «Використання багатофункціональних розсолів при виробництві реструкторованих м’ясних виробів»

Всі наукові роботи передбачають застосування тваринних білків компанії «Scanflavour». Нагородою найсумліннішім студентам за найкращі роботи буде поїздка в Данію, на завод «Scanflavour».

 

 ФРАНЦІЯ М. ВУКСУЛЬ (VEUXHAULLES-SUR-AUBE)

Лисак Надія (4 курс, спеціальність технологія переробки риби і морепродуктів) перебувала на практиці у Франції м. Вуксуль (Veuxhaulles-sur-Aube) на підприємстві Pisciculture GAES des truites de l`Aube. Це підприємство розводить і продає форель.

    

Ця практика відбулась за підтримки асоціації FEFU (організація, яка займається стажування слухачів аграрних вузів по всій Україні, конкурс відбувається кожного листопада).

Форель годують тут дуже ретельно, а сам раціон складається за складним раціоном: 2/3 олії і рибного борошна, 1/3 із зернових, вітамінів і мікроелементів. Якщо хочуть що м'ясо з форелі мало більш яскравий колір, то до раціону додають трохи каротину.

 

Цікавим фактом цієї дуже смачної риби є те, що її іноді запускають у системи фільтрації стічних вод запускають форель, тому що вони найбільш чутливі до забруднення. Як тільки з'являється токсична речовина, ці риби гинуть першими. Це свого роду сигнал тривоги. Тому риба вимагає дуже ретельно-чистої води, доброго харчування.

Переглядаючи фотографії з практики Надії, наші студенти та майбутні абітурієнти чітко мають розуміти, що можливості при навчанні безмежні, потрібно мати наполегливість, цілеспрямованість і мету до якої спрямовувати свої бажання.

 

 

 

 

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook