Наукова школа «Ветеринарна паразитологія»

Галат В

Галат Владислав Федорович



Доктор ветеринарних наук, професор,

академік АН вищої освіти України

Назва наукової школи: Наукова школа «Ветеринарна паразитологія».

Рік заснування: 1966 р.

Засновник та керівник наукової школи: народився Галат В.Ф. у 1937 р. в селі Попівці Миргородського району Полтавської області. Після закінчення середньої школи вступив на ветеринарний факультет Львівського зооветеринарного інституту. Після закінчення навчального закладу працював викладачем у Сумському сільськогосподарському технікумі. З 1961 р. по 1963 р. – головний ветеринарний лікар учгоспу «Бречківка» Полтавського сільськогосподарського інституту. Упродовж 1963–1966 рр. навчався в аспірантурі в Українському науково-дослідному інституті експерементальної ветеринарії. У жовтні 1966 р. на спеціалізованій вченій раді Вітебського ветеринарного інституту захистив кандидатську дисертацію «Особености подкожно–оводовой инвазии крупного рогатого скота и сравнительная эффективность некоторых средств и методов боротьбы с ней в условиях Западного Полесья УССР». У грудні 1966 р. зарахований на посаду асистента кафедри епізоотології та паразитології Української сільськогосподарської академії.

Для покращення підготовки студентів−іноземців на початку 70-х років минулого століття виникла необхідність створення кафедри тропічної ветеринарії. Вона мала відіграти роль навчально-методичного центру з підготовки фахівців ветеринарної медицини для тропічних і субтропічних країн. Уже через три роки після відкриття кафедри Галатом В.Ф. було видано навчальний посібник у двох частинах «Тропическая ветеринарная паразитология», а в 1991 р. – підручник із цієї дисципліни. Упродовж тривалого часу брав участь у виконанні наукової теми «Географія, особливості перебігу та заходи боротьби з основними хворобами тварин у країнах Африки».

У грудні 1992 р. в Санкт-Петербурзькому ветеринарному інституті захистив докторську дисертацію «Тропические паразитарные болезни животных». У 1978 – 1982 р.р. – завідувач кафедри тропічної ветеринарії, а з 1998 по 2007 р.р. – завідувач кафедри паразитології та тропічної ветеринарії.

У 2003 р. вперше в університеті була створена спеціалізована вчена рада Д 26.004.14 для розгляду дисертаційних робіт на здобуття наукового ступеня доктора (кандидата) ветеринарних наук за спеціальностями 16.00.11 – паразитологія та 03.00.13 – фізіологія людини і тварин. З дня її заснування і донині Галат В.Ф. є головою ради. Упродовж 10 років – член спеціалізованої вченої ради при Інституті зоології імені І.І. Шмальгаузена НАН України. В 1993 р. на кафедрі відкрито аспірантуру. Упродовж 10 років був членом експертної ради із зоотехнії та ветеринарної медицини Вищої Атестаційної Комісії України

За вагомі успіхи в роботі Галат В.Ф. має відзнаки: «Знак Пошани», «За заслуги в галузі ветеринарної медицини України», «Ветеран ветеринарної медицини України», «Заслужений науково-педагогічний працівник Національного університету біоресурсів і природокористування України», Почесний професор Вітебської державної академії ветеринарної медицини (Республіка Білорусь) та Полтавської державної аграрної академії.

Послідовники наукової школи: Сорока Н.М., Прус М.П., Дахно І.С., Березовський А.В., Довгій Ю.Ю., Євстаф`єва В.О., Лук`янова Г.О., Журавель О.В., Галат М.В, Овчарук В.М., Білопольська Т.П., Семенко О.В.

Загальна кількість учнів наукової школи: 22 кандидати та 6 докторів наук.

Напрями наукових досліджень: тропічна ветеринарна паразитологія, паразитарні хвороби великої рогатої худоби, свиней, коней, диких та екзотичних тварин. На сьогодні основна увага зосереджена на вдосконаленні зажиттєвої діагностики та заходів боротьби з надзвичайно небезпечним інвазійним захворюванням − токсоплазмозом тварин та людей.

Основні здобутки наукової школи. Серед здобутків Галата В.Ф. та його учнів – 1200 опублікованих наукових праць, у т.ч. 58 підручників та навчальних посібників, 142 рекомендації, 47 патентів.

Наукова робота кандидата ветеринарних наук Галат М.В. «Сучасні методи діагностики, профілактики та лікування змішаних інвазій однокопитних тварин в Україні» відзначена премією Президента України для молодих учених за 2011 р. Вона також автор гранту Європейської федерації паразитологів (2012 р.) за дослідження в галузі токсоплазмозу тварин.

Підготовлено ряд науковців для країн, що розвиваються: Муфума Жак Родріг (Народна Республіка Конго), Джозеф Майкл Оффіонг (Федеративна Республіка Нігерія), Сун Сотхин (Камбоджа), Амеха Таміру Гебремікаел (Єфіопія).

Сучасний стан наукової школи її популярність. Науковці школи беруть активну участь в роботі паразитологічних форумів: Міжнародного конгресу паразитологів (Франція, Туреччина) − Галат В.Ф., Европейського мультіколоквіуму з паразитології (Румунія) − Галат В.Ф., Галат М.В., Міжнародної конференції паразитоценологів (Білорусь, Україна) − Галат В.Ф., Березовський А.В., Шевченко А.М., Українського наукового товариства паразитологів − Галат В.Ф., Сорока Н.М., Прус М.П., Семенко О.В., Галат М.В.

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook