Команда НПП та студентів НУБіП України прийняла участь в Міжнародній літній школі на базі Університету прикладних наук Вайнштефан-Тріздорф в Німеччині

31 липня 2023, 8:34

З 15 по 22 липня 2023 року в рамках проєкту DAAD Projekt No. 57649162 «Support of the digitalization of Ukrainian agricultural universities (2)» відбулася Міжнародна літня школа для НПП та студентів на базі Університету прикладних наук Вайнштефан-Тріздорф в Німеччині (HSWT). Основною її темою став обмін досвідом щодо використання цифрових інструментів навчання. До участі в Міжнародній літній школі були запрошені учасники з університетів та коледжів аграрного спрямування України.

Изображение выглядит как одежда, человек, на открытом воздухе, строительство

Автоматически созданное описание

Понад 40 представників з різних українських аграрних університетів та коледжів долучилися до участі. Базовий заклад НУБіП України представили – Інна Костенко, координатор з міжнародної діяльності на факультеті інформаційних технологій, старший викладач, а також студентки - Катерина Храпачевська та Аріна Дудніченко (ОП «Цифрова економіка»), Валерія Сучкова (ОП «Економічна кібернетика»), Людмила Данілочкіна (ОП «Менеджмент»), Вероніка Вєрємєєва (ОП «Біотехнології та біоінженерія»).
Серед учасників також були і викладачі ВП НУБіП України:
Бережанський фаховий коледж - Штогрин Сергій, викладач фахових дисциплін
Боярський фаховий коледж - Ілона Пашенцева, відповідальна секретар приймальної комісії, викладач фахових дисциплін
Заліщицький фаховий коледж імені Є. Храпливого - Ольга Завінська, викладач фахових дисциплін
Ірпінський фаховий коледж - Андрій Сиротенко, викладач фахових дисциплін
Ніжинський фаховий коледж - Ольга Орел, викладач фахових дисциплін
Рівненський фаховий коледж - Ірина Якимчук, завідувач відділення програмування, викладач фахових дисциплін.

Протягом декількох днів учасники мали нагоду познайомитися з роботою науково-дослідницьких та навчальних лабораторій Університету прикладних наук Вайнштефан-Тріздорф, а також його партнера Університету прикладних наук Ансбаха. Важливо зазначити про визначальну роль цих лабораторій в університетах прикладних наук, адже профіль даних закладів освіти вказує на акцент в розвитку практичних навичок у студентів. Кожен із студентів Університету прикладних наук Вайнштефан-Тріздорф протягом навчання має семестр практичного навчання на базі науково-дослідницьких лабораторій, виконує покладені обов’язки в межах фермерського господарства з метою комплексного розуміння виробничих процесів. Структурно факультет сільського господарства знаходиться поряд з лабораторіями, і це не випадково, адже студенти повинні проходити навчання і розвивати практичні навички постійно, а не фрагментарно. На думку керівника проєкту, віце-президента академії національної та міжнародної безперервної освіти, керівника Міжнародної академії та школи HSWT, представника відділу з питань міжнародних курсів та співпраці, професора Ральфа Шлаудера, аграрні заклади освіти не повинні конкурувати за формальними показниками, рейтингами з такими вишами як Оксфордський університет, Університет в Кембриджі, Массачусетський технологічний інститут, адже мають іншу специфіку, критерії якості навчання в таких закладах є дещо іншими. Україна має надзвичайний потенціал економічного розвитку, який можна забезпечити в тому числі шляхом взаємодії закладів освіти аграрного спрямування з бізнесом, студенти повинні мати постійний доступ до баз практичного навчання. На жаль, зараз бази практичного навчання для аграрних закладів освіти потребують підтримки, знаходяться під загрозою.

Изображение выглядит как в помещении, одежда, человек, стена

Автоматически созданное описание

Знайомство із університетом прикладних наук Вайєнштефан-Тріздорф розпочалося із зустрічі з керівником проєкту, професором Ральфом Шлаудерером, який ознайомив учасників з історією Університету, цілями діяльності та структурою. Детально професор розповів про особливості навчального процесу та пріоритети закладів вищої освіти Німеччини при підготовці майбутніх фахівців. Закцентував увагу та потенціалі українських аграрних університетів та коледжів, можливостях міжнародної співпраці.

Изображение выглядит как в помещении, одежда, мебель, стул

Автоматически созданное описание

Професор Університету Арам Арістакесян розповів про LMS-систему HSWT (Moodle), використання навчальних цифрових інструментів навчання, створення цифрового контенту для викладання в умовах змішаного навчання, провів навчання учасників щодо створення, редагування та використання цифрових навчальних відеоматеріалів за прикладом роботи HSWT. Представниця Міжнародного офісу, служби фінансування та кар’єри Міріам Ферстль Троцькі представила можливості для навчання за програмами академічної мобільності, міжнародними програмами навчання, особливостями відбору кандидатів.

Изображение выглядит как в помещении, одежда, человек, Офисное здание

Автоматически созданное описаниеИзображение выглядит как в помещении, одежда, человек, презентация

Автоматически созданное описание

Варто відзначити прекрасне оснащення навчальних лабораторій Університету. На території Університету функціонують школа сільськогосподарської техніки, сучасна ферма, технічний центр для аналізу молока та біогазова установка, що забезпечує кампус теплом.

Изображение выглядит как на открытом воздухе, дерево, одежда, небо

Автоматически созданное описание

Изображение выглядит как небо, на открытом воздухе, одежда, обувь

Автоматически созданное описаниеИзображение выглядит как одежда, человек, млекопитающее, скот

Автоматически созданное описание

Изображение выглядит как одежда, человек, Человеческое лицо, женщина

Автоматически созданное описание

Науковий співробітник Університету Вадим Петренко ознайомив учасників із методикою розрахунку валового маржинального доходу фермерського господарства, яку широко використовують під час навчання студентів, адже вона має високий рівень нормативної галузевої врегульованості в Німеччині. Ознайомив учасників з довідниками KTBL-планування підприємства, які є інформаційною основою для калькуляції маржинального доходу. Викладачі та студенти мали нагоду розвинути практичні навички по методиці маржинальних калькуляцій виробничих процесів, від етапу теоретичних аспектів ведення маржинального аналізу, до розуміння формування показників та виробництві і проведення розрахунів.

Изображение выглядит как в помещении, одежда, человек, стена

Автоматически созданное описаниеИзображение выглядит как одежда, в помещении, Человеческое лицо, человек

Автоматически созданное описание

В цілому залишилися дуже приємні враження від спілкування з колективом Університету, з професорсько-викладацьким та адміністративним його складом. Колеги познайомили нас з міжнародною діяльністю, навчальними програмами, технічним оснащенням навчальних лабораторій, методичним забезпеченням процесу викладання та програмами мобільності студентів, розповідали про всі аспекти організації освітнього процесу, що цікавили учасників, опікувалися комфортом перебування та цікавилася думкою кожного з учасників. Під час міжнародної літньої школи команда НУБіП України поспілкувалася з викладачем факультету сільського господарства, харчування, співробітником відділу з питань міжнародних курсів та співпраці Катериною Тужик, яка поділилася зі студентами та викладачами досвідом щодо участі в програмах академічної мобільності, критеріями відбору учасників.
Також команда мала нагоду побачитися і з провідним фахівцем відділу з питань програм обміну студентів, аспірантів та викладачів НУБіП України Оксаною Вітряк.
Варто відзначити, протягом літньої школи було досить багато інтерактиву. Університет прикладних наук Ансбаха надзвичайно вразив своєю матеріальною базою та гостинністю.

Изображение выглядит как одежда, человек, обувь, строительство

Автоматически созданное описание

Протягом 17-18 липня учасники відвідали лабораторію віртуальної реальності, де відбувається створення спецефектів в фільмах та створення віртуальної реальності для відео-ігр. Також побачили лабораторії 3d моделювання та друку.

Изображение выглядит как одежда, человек, Человеческое лицо, женщина

Автоматически созданное описаниеИзображение выглядит как в помещении, стена, Офисное здание, мебель

Автоматически созданное описание

Представників спеціальностей сільськогосподарського спрямування зацікавила дослідницька лабораторія для проведення експериментів.

Приємно здивували звукорежисерські студії та студія звукозапису, де студенти можуть за допомогою програмного забезпечення на комп’ютерах (Logic, Ableton, Pro Tools, MaxMsp), мов програмування та додаткових пристроїв та інструментів створювати музичні композиції, дизайн, цікаві інтеграції, структури пісень, ранжування, синтезування та алгоритмізацію музики. Особливо вразили всіх відео -студія та радіо-студія. Кожен з учасників спробував себе у вигляді ведучого (ведучої), відео-оператора, монтажера, прийняв участь у тестовому експорт ток-шоу, передав вітання на місцевому радіо, навіть прозвучала пісня «Червона калина».

Изображение выглядит как одежда, в помещении, человек, стена

Автоматически созданное описаниеИзображение выглядит как человек, одежда, в помещении, компьютер

Автоматически созданное описание

Важливими стали лекції щодо технологій енергозбезпечення, смарт-промисловості, а також застосування дронів різного профільного та технічного спрямування. Кожен з учасників мав нагоду потестувати окуляри віртуальної реальності із поєднанням роботи дрону. Розвиток таких технологій є надзвичайно актуальним і затребуваним на сьогодні в Україні.

Изображение выглядит как одежда, обувь, женщина, человек

Автоматически созданное описаниеИзображение выглядит как на открытом воздухе, одежда, небо, человек

Автоматически созданное описание

Серед іншого ділилися досвідом використання цифрових інструментів навчання та організації освітнього процесу ділилися і представники українських аграрних вишів. Про цифрові інструменти в НУБіП України розповіла координатор з міжнародної діяльності на факультеті інформаційних технологій, старший викладач Інна Костенко.

Изображение выглядит как текст, в помещении, Человеческое лицо, презентация

Автоматически созданное описаниеИзображение выглядит как в помещении, мебель, стена, текст

Автоматически созданное описание

Незабутні враження від участі в Міжнародній літній школи забезпечили також історія, архітектура та колоритність Баварії.

Изображение выглядит как небо, на открытом воздухе, человек, одежда

Автоматически созданное описание

Студенти по завершенню підготували невеличке відео про враження від Міжнародної літньої школи.

Щиро дякуємо Університету прикладних наук Вайнштефан-Тріздорф за багаторічну співпрацю та підтримку, нові міжнародні проєкти, які сприяють обміну досвідом для розвитку аграрного сектору України, та зокрема, застосуванню потенціалу вищої освіти в аграрних закладах вищої та фахової передвищої освіти!

Изображение выглядит как небо, на открытом воздухе, дерево, люди

Автоматически созданное описание

Особлива подяка за організацію та супровід під час Міжнародної Літньої школи керівнику проєкту, професору Ральфу Шлаудереру, професору Людмилі Камзін та її асистентці Ользі Тригубець, професору Араму Арістакесяну, науковому співробітнику Вадиму Петренку.

Всім учасникам подяка за приємну, дружню атмосферу! Такий обмін досвідом є дійсно цінним та необхідним як вітчизняному, так і на міжнародному рівні!



Інна Костенко, координатор з міжнародної діяльності на факультеті,
старший викладач кафедри економічної кібернетики

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook