Неформальне свято для програмістів: факультет інформаційних технологій відзначає разом із студентами їх перші здобутки в навчальному році

15 вересня 2023, 16:29

Щороку 13 вересня в 256 день року відзначають День програміста. Чому 256 день? Це максимально можливе число елементів будь-якої системи з 8-бітним кодуванням. При цьому 256 = 28, де два символізує двійкову систему числення, а вісім - кількість бітів в одному байті - найвище значення ступеня числа два, при якому виходить число менше, ніж днів у році. Саме тому значна частина ІТ-фахівців, а найчастіше саме програмістів, які змінюють світ за допомогою рядків коду, результати їх праці використовуються у всіх сферах життя, відзначають цей день. Робота їх дуже складна, відповідальна і нервова, тому точно заслуговує на подяку, або принаймні на відзнаку. І хоча на українському інформаційному просторі ведуться дискусії про формальні та неформальні сторони цього дня, факультет інформаційних технологій закликає своїх студентів завжди бути активними та розвиватися, і напередодні завершення першого місяця навчання вирішив провести ряд цікавих івентів для студентів та відзначити тих, що вже отримали перші здобутки в новому навчальному році.

13 вересня в рідному для ІТ-шників навчальному корпусі №15 відбулася тематична наукова вікторина, в якій прийняли участь понад 100 студентів. За допомогою платформи Quizizz студенти мали нагоду проявити свої знання про ІТ-світ в цілому та в сфері програмування. Вікторина враховувала як і правильність відповідей, так їх швидкість надання, що неабияк мотивувало, та пожвавило студентів.

За результатами конкурсу переможцями стали студенти спеціальності «Інженерія програмного забезпечення» - Печкур Максим, Яковченко Ярослав, а також студентка спеціальності «Комп’ютерні науки» Павлик Анна. Декан факультету Олена Глазунова відзначила призерів тематичними подарунками з символікою факультету та університету.

Наступним у серії заходів стало відзначення деканом Оленою Глазуновою студентів, які протягом першого місяця навчання вже проявили себе: шахи, загальноуніверситетський квест, І тур інтелектуальних дебатів, фото-конкурс.
Студенти факультету зайняли 1 місце в командному та індивідуальному студентському турі загальноуніверського шахового турніру до Дня Незалежності України. Факультетська спільнота привітала студента факультету інформаційних технологій 1ст курсу спеціальності “Інженерія ПЗТимофія Свириденка з перемогою в індивідуальному студентському турі загальноуніверського шахового турніру, а також команду студентів, яка теж представила факультет - Толстошеєв Святослав (спеціальність “Ком’ютерна інженерія”, 1 курс), Голуб Олександр (спеціальність “Комп’ютерні науки”, 1 курс), Моржевілов Тімур (спеціальність “Кібербезпека”, 1 курс), Яковченко Ярослав (спеціальність “Інженерія ПЗ”, 1ст курс).

Серед здобутків першокурсників також 2 місце в загальноуніверситетському квесті. За чудове представлення та відмінну командну роботу декан візначила студентів спеціальності “Ком’ютерні наукиІваноглу Лілію, Тищука Івана, Красносільську Діану, Котигороха Віталія, а також студентів спеціальності “Інженерія ПЗМеньшикова Олексія та Березюка Євгенія.

Важливим відкриттям цього навчального року стала команда першокурсників спеціальності “Ком’ютерні науки” у складі Герасимчук Марії, Ханзелка Дениса, Білошицької Марини, які прийняли участь у І етапі інтелектуальних дебатів на факультетському рівні та грали на рівні з 3-4 курсом студентів. Їх також відзначила декан, адже вміння на високому рівні наводити наукові аргументи грає важливу роль у формуванні навичок студентів.

На завершення декан факультету Олена Глазунова підбила підсумки студентського фото-конкурсу, де 1 місце зайняли студенти спеціальності “Кібербезпека”, 2 місце- студенти спеціальності “Комп’ютерні науки”, 3 місце - студенти спеціальності “Економіка”(Економічна кібернетика)”. Голосування проходило в студентському телеграм-каналі, призерів відділяти лише декілька відсотків.

Наступними в серії заходів стало обговорення діяльності навчально-науково-дослідницьких студентських гуртків: з програмування, "Проблеми вищої та прикладної математики", "iTeam", "Моделювання і 3D-друк", які представила завідувач кафедри комп’ютерних наук Белла Голуб. Студенти цієї випускової кафедри приймають щорічно у всеукраїнських та міжнародних олімпіадах за спеціальностями та окремими дисциплінами, мають важливі нагороди, також є учасниками багатьох наукових конкурсів, конференцій, мають цікаві практичні розробки, про які і розповіла Белла Львівна. Всіх студентів було запрошено до участі в гуртках, акцентовано увагу про доступні ресурси для огляду інформації та контакти для комунікації.

На завершення всі бажаючі мали нагоду відвідати збори гуртка "Моделювання і 3D-друк". Асистент кафедри комп’ютерних наук Володимир Савчук познайомив студентів з основами 3D-друку та моделювання. Кожен бажаючий міг попрацювати з обладнанням, що забезпечує 3D-друк, подивитися приклади використання.

Для всіх бажаючих на Інстаграм-сторінці факультету також була презентована наукова вікторина з дещо іншими, складнішими питаннями, а також анонсовано майбутні змагання із спортивного програмування, які відбудуться незабаром.
Факультет інформаційних технологій мотивує всіх студентів бути активними, всесторонньо розвиватися та приймати участь як в наукових, так і спортивних, мистецьких, соціальних заходах. Лише гострий розум, якісна освіта та постійне навчання протягом життя, небайдужість, громадська позиція та активні дії зроблять нашу Україну та нас самих успішними, конкурентними, а також дозволить нам подолати спільного ворога росію, яка пішла війною на нашу країну.

 

 

Інна Костенко,
координатор з виховної роботи
на факультеті зі студентами

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook