Презентуємо результати досліджень: постерна сесія магістрів факультету інформаційних технологій

30 жовтня 2023, 10:27

27 жовтня у рамках ХІV Міжнародної конференції «Інформаційні технології: економіка, техніка, освіта» відбулася постерна сесія магістрів 2 р.н. факультету інформаційних технологій, які мали представити свої наукові наробки в рамках підготовки кваліфікаційних магістерських робіт. Наші постерні заходи відвідала заступник навчального відділу з магістерських програм Олена Колеснікова, яка відмітила цікаві презентації та високий рівень організації постерних презентацій як обов’язкового етапу підготовки та захисту кваліфікаційних магістерських робіт.
Кожна сесія була присвячена спеціалізації відповідно до освітньої програми, за якою навчаються магістранти. Для роботи постерної сесії був сформований склад комісії з числа науково-педагогічних працівників, які оцінювали доповіді та презентації, задавали запитання та організовували дискусію. курсів
На кафедрі економічної кібернетики в рамках секційного засідання “Цифрова економіка: інструменти, моделі та методи” відбулася в змішаному форматі постерна сесія магістрів 2 р.н. за освітньою програмою «Економічна кібернетика». Головував на секції професор кафедри Дмитро Жерліцин, а очну постерну секцію модерувала ст.викладач кафедри Інна Костенко.

Зображення, що містить одежа, стіна, особа, Обличчя людини

Автоматично згенерований опис

Очний формат має важливе значення, адже має більше можливостей щодо комунікації, наукової дискусії, розвитку здібностей щодо представлення. Поряд з тим, для частини студентів такий формат все ще не є доступним, тому частина студентів презентували свої науково-дослідницькі наробки в онлайн форматі. Загалом студенти продемонстрували високий рівень підготовки, наполегливо і впевнено доводили актуальність своїх досліджень та достовірність отриманих результатів. Доповіді студентів супроводжувалися дискусіями, які стосувалися основних результатів робіт.

Зображення, що містить одежа, стіна, особа, у приміщенні

Автоматично згенерований опис

Зображення, що містить текст, знімок екрана, мультимедіа, програмне забезпечення

Автоматично згенерований опис

Теми робіт стосувалися сучасних та актуальних напрямків досліджень: ринок освітніх послуг (моделювання ринку освітніх послуг України в умовах сучасних викликів), ринок інтернет-послуг (моделювання поведінки споживачів на основі методів інтернет-маркетингу), ринок криптовалют (моделювання стратегії захисту криптовалютних активів.), рівень життя населення (моделювання та прогнозування рівня життя населення України, моделювання соціальних-економічних наслідків епідемії COVID-19), букмейкерські послуги (моделювання ефективності букмейкерських послуг), логістичні бізнес процеси (моделювання логістичних бізнес-процесів), енергетичний сектор (моделювання економічного потенціалу енергетичного сектору в Україні), аграрний сектор економіки (моделювання цифрової трансформації аграрного сектору України, економетричний аналіз та моделювання розвитку аграрного сектору України із застосуванням AGMEMOD моделі, моделювання структури ринку м’яса в Україні, моделювання ринку яєць України, моделювання ринку молочної продукції, кількісний аналіз та моделювання аграрних ринків) тощо.

Зображення, що містить текст, знімок екрана, програмне забезпечення, особа

Автоматично згенерований опис

Активну участь у роботі постерної сесії взяли всі викладачі кафедри економічної кібернетики НУБіП України, а також студенти 4 курсу ОС «Бакалавр» освітньої програми «Економічна кібернетика», «Цифрова економіка», які не лише були слухачами, а й активно задавали питання та дискутували.

В рамках засідання секції «Прикладні програмні системи: сучасні методи та засоби розробки» було проведено постерну сесію магістрів 2-го року навчання за освітніми програмами «Програмне забезпечення інформаційних систем», «Інформаційні управляючі системи і технології» та «Комп’ютерний еколого-економічний моніторинг».

Сесія проходила у дистанційному форматі під головуванням завідувачки кафедри комп'ютерних наук Белли Голуб. Студенти демонстрували результати магістерських робіт у вигляді постерів, та підтвердили свою готовність до захисту магістерських робіт.

Зображення, що містить знімок екрана, програмне забезпечення, Мультимедійне програмне забезпечення, Веб-сайт

Автоматично згенерований опис

Роботи студентів охопили різноманітні предметні області, та було запропоновано цікаві рішення, такі, як «Інтелектуальний агент на основі знань» (Ю. Харченко), «Система підтримки прийняття рішень щодо інвестування підприємства» (М.Горбач), «Система моніторингу громадським транспортом міста» (А. Мазуренко), «Система оплати комерційних ігрових комплексів» (Є.Хвостик) та інші. Необхідно відмітити, що студенти А.Семенко («Технології десимінації та аналізу використання цифрового контенту у мережі інтернет»), О. Пазій («Аналітична система обліку складських операцій»), О.Мороз («Розробка комп’ютерної інтегрованої системи керування процесом вирощування рослин в гідропоніці») демонстрували свої роботи напередодні під час пленарного та секційного засідань.
Після обіду свої роботи представляли студенти освітньої програми «Програмне забезпечення інформаційних управляючих систем».

Зображення, що містить текст, знімок екрана, відео, колаж

Автоматично згенерований опис

Студенти віднеслись відповідально і підійшли творчо до формування постерів за своїми темами. Найкращі роботи М.Недьошева («Методи обробки звукового сигналу при використанні гітари як контролера в веб-орієнтованих застосунках») та Д.Погребняка («Методи розроблення бібліотек компонентів інтерфейсу користувача для веб-додатків») були представлені напередодні на пленарному засіданні конференції. Також, хочеться відмітити роботи М.Глуховського («Методи оптимізації ігрового ПЗ засобами Unity»), О.Гончарука («Дорадча система агрофірми»), А.Довгорукого («Програмна реалізація генетичного алгоритму в розробці штучного інтелекту для ігор») та інші.

Кафедрою комп’ютерних систем, мереж і кібербезпеки було проведено дві секції «Комп'ютерні системи: Інтернет речей, вбудовані системи, архітектурні платформи» та «Засоби сприяння кібербезпеці на апаратному та програмному рівнях», на яких виступили магістри 2 року навчання. Зауважимо, що магістри виступали з постерними перезентаціями, представляючі свої розробки та дослідження у магістерських кваліфікаційних роботах. Головували на цих секціях професор кафедри Валерій Лахно та доцент Вадим Шкарупило.

У ході засідання учасники проводили активні дискусії, що є свідченням важливості та актуальності винесених на обговорення доповідей. Особливу увагу учасників секцій здобули, зокрема, доповіді Чаплінського Артема Олександровича – «Дослідження швидкодії комп’ютерної системи моніторингу показників процесу виготовлення сільськогосподарської продукції на основі засобів JavaScript», Андрющенка Миколи Вікторовича – «Аналіз і розробка комп’ютерної системи маніпулювання жестами за допомогою розпізнавання руху людської долоні на базі мікроконтролера Raspberry Pi», Корноуха Самуїла Петровича – «Проєктування комп’ютерної системи управління модулем скафандру для контролю життєвих показників людини».

Під час доповідей магістри представляли свої розробки у вигляді постерів та відповідали на запитання присутніх. Деякі розробки викликали неабиякий інтерес у студентів молодших курсів, яких цікавили наукові досягнення своїх старших колег.

Участь у роботі секцій взяли участь всі керівники дипломних проектів, які упевнились у активній роботі своїх молодих підлеглих та готовностї іх до захисту робіт перед екзаменаційними комісіями. За результатами постерних сесій були зроблені позитивні висновки про готовність магістрів до державної атестації. Час пролетіли у жвавих дискусіях. Майбутні магістри отримали кваліфіковані поради, щодо удосконалення своїх наукових робіт та провадження практичної діяльності.
Перший крок зроблено! Наступний – попередній захист та перевірка робіт на дотримання правил академічної доброчесності та встановлення рівня унікальності. І зовсім скоро бажаємо усім випускникам тримати в руках диплом магістра.

Бажаємо магістрам успішно захистити свої магістерські роботи, а нам всім такої очікуваної Перемоги! Вдячні нашим захисникам, завдяки яким ми маємо можливість працювати, продовжувати освітній процес, готувати кваліфіковані кадри для ІТ- ринку України.

 

Наталія Клименко,
заступник декана факультету інформацінйих технологій

 

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook